Близо 50-годишна е традицията на Казанлък в побратимяването

Днес е празникът на идеята за побратимяване. На 22-ри февруари е Световният ден на побратимените градове.
Чества се във връзка с годишнината от основаването през 1957 г. на Световната организация на побратимените градове.
Основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване са приятелството, сътрудничеството и взаимното опознаване на народите. Побратимяването е гъвкав и удобен инструмент за създаване на сътрудничество между малки и големи градове, между села и общини. Когато гражданите от различни местни общности по света се побратимяват, те получават възможност да споделят проблеми, да обменят идеи и да разберат различните гледни точки по въпроси от общ интерес.
Смисълът на побратимяването е в дългосрочното сътрудничество между партньорите, което не се влияе от промените в управлението на общината или от отделни проблеми на местно ниво. Побратимяването означава взаимна подкрепа – подадена приятелска ръка, когато единият от партньорите има нужда от помощ.
Програма „Европа за гражданите“ предоставя възможност на гражданите активно да участват в процеса на обединение на Европа. Целта е чрез дейностите по побратимяване те да се запознаят отблизо с добри европейски практики и постижения с оглед подобряване на взаимното разбиране – споделяне, обогатяване и взаимно зачитане на културното, историческо, езиково и етническо многообразие.
В историята на българските общини има много примери за добри практики на побратимяване в различни сфери – изкуство и култура, младежки обмен, спортни дейности, гражданско участие, устойчиво развитие, общински публични услуги, местно икономическо развитие, социално включване и др.

Традицията на Казанлък в побратимяването е близо 50-годишна. Казанлък е побратимен с градовете:
Надканижа, Унгария – 1970 г.
Сент Ерблен, Франция – 1986 г.
Толиати, Русия – 1994 г.
Кочани, Македония – 1995 г.
Фукуяма, Япония – 1995 г.
Верия, Гърция – 2001 г.
Търговище, Румъния – 2004 г.
Грас, Франция – 2005 г.
Луксор, Египет – 2005 г.
Александрия, Египет – 2006 г.
Подновени са връзките и с гр. Кремона, Италия. Установени са приятелски взаимоотношения с гр. Дзинан, Китай. Статуята на Почетния гражданин на Казанлък, покойният Доко Доков – „Японката“ в центъра на града, е един от символите на приятелството между българския и японския народ.
С побратимените на Казанлък градове се осъществяват ползотворни двустранни връзки: културен обмен, бизнес-обмен, взаимни гостувания на ученици, деца, спортисти, общественици, представители на местните власти.
Освен деловите срещи през годината, Празникът на розата през юни традиционно събира много гости от градовете-побратими на Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram