Близо 5-тоново оръдие зае мястото си до Войнишкия паметник в Ясеново

След три години усилия да бъде намерено оръдие за Ясеновския Войнишки паметник, най-после, на 4 април от Военното формирование в Горна баня с голям камион бе докарано автоматичното зенитно оръдие „С 60”. С огромен кран и с помощта на кмета Пламен Вълев, Атанас Георгиев, Валентин Узунов, Владимир Мишев, Владимир Толев и Добрин Добринов, страховитото оръжие бе поставено в градинката, северно от кметството. За точното място/УПИ  I за кметството, кв.28/ е издадена скица на Главния архитект на Община Казанлък Георги Стоев.

57- милиметровото автоматично зенитно оръдие е с далекобойност – 6 000 м и скорострелност от 60 снаряда за минута. Теглото му е 4 800 кг. Произведено е в СССР. На въоръжение в Българската армия е от 1956 г. За последен път оръдието участва в учението на войските на Варшавския договор „ЩИТ 82“, разказва Христо Ангелов от Инициативния комитет по изграждане на Войнишкия паметник в селото.

Дарено е от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Генерал о.з. Златан Стойков и Национално сдружение на запасното войнство „За честта на пагона“ с председател Капитан I ранг о.з. Цвятко Дончев. Координатор на доставянето е Полковник о.з. Кънчо Михов/внук на безследно изчезнал, по чудо оживял, и завърнал се участник във войните/.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram