Библиотеката с изложба за 135 години от сформирането на 23 пехотен Шипченски полк

От днес, 15 януари, в Читалнята на Общинска библиотека „Искра” може да бъде разгледана изложбата „Велик е нашият войник”, посветена на 135 години от сформирането на 23 пехотен Шипченски полк.

Авторите й ни припомнят за героичната история на легендарния полк – битките, победите, командирите, войниците, спомените…

Както при всички наши изложби, книгите и албумите от Краеведски фонд могат да бъдат четени и разглеждани на място, посочват от културната институция.

Двадесет и трети пехотен шипченски полк е формиран в Казанлък под името Двадесет и трети пеши шипченски полк с указ №11 от 19 януари 1889 година. Участник в Балканските войни, Първата и Втората световна война. По времето когато полкът отсъства от мирновременния си гарнизон, на негово място се формира 23-та допълваща дружина.

Наследник на полка е 5-а шипченска бригада. Тя бе изтеглена от южна България, като от 1 юни 2007 г. управлението и главната част от подразделенията на бригадата са предислоцирани от гарнизон Казанлък в гарнизон Плевен, а останалите – във Враца и Шумен. С плана по т.нар. „бяла книга“ бригадата е закрита от военния министър Аню Ангелов в 2011 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram