Бесарабският славей Лилия Семкова: Да ценим светилищата си и да не тънат в забрава

Бесарабската българка – певицата Лилия Семкова избра Шипка и ремонтиращото се читалище „Светлина“ за снимките на своя последен клип MASHUP. Лилия Семкова и Живко Василев са снимали при минусови температури и в крайно неблагоприятна среда, заобиколени от ремонти и руини, но шипченската общественост се надява скоро да види читалището си така, както е изглежда представено в края на клипа, възродено като феникс, вдигнат от пепелта.

Първият етап от ремонтните дейности на читалище “ Светлина“ вече приключи, като са укрепени основите и пода под седалките в зрителната зала, извършено е пренареждане на покрива, монтирани са нови улуци и метални обшивки на покрива. „Оставаме с надеждата настоящото правителство да помогне за довършването на ремонтните дейности на читалището“, разказват от кметството. Вторият етап включва ВиК и Ел инсталация, смяна на дограмата, вътрешно и външно боядисване на сградата, а третият – вътрешно обзавеждане и превръщането на салона в многофункционална зала.

Талантливата българка, която гостува на Шипка, е позната с родолюбивите си изяви. През лятото на 2021 година Лилия Семкова засне видео клип и в изоставения храм „Св. Климент Охридски“ в Черепиш. „Не искам да виждам църкви и манастири в такова състояние. Всички ние трябва да ценим светилищата, които имаме и да не допускаме това, което се случва с тях. Нека не тънат в забрава“, казва изпълнителката. Тя се прочу с участието си във „Фермата“. Родена е в село Городне, Украйна, където живеят повече от 5000 наши сънародници. Занимава се с музика от 5-годишна и е носител на наградата „Златният глас на Бесарабия“.

Въпреки че е звезда в родината си, талантливата изпълнителка решава да се завърне в България, където се надява, че ще изживее живота си.

От личния си профил Лилия обяви, че работи по нов музикален проект. Този път, песента е по неин текст и музика. Видеото ще бъде представено на 8 март, за Деня на жената.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram