Безпрецедентно е пълен язовир „Копринка“! Налага ли се спешно източване?

 

Дали ще се наложи безпрецедентно източване на язовир „Копринка“ през изпускателните клапи? последните 24 часа са паднали 17,5 л/кв.м дъжд.

Рекордно пълен от построяването му до сега е казанлъшкия язовир за този период от годината. Едиствено през пролетта на 2005 г. бе предприето  изпускането на водата от изкуственото езеро. Тогава се наложи отварянето на една клапа с капацитет 220 куб.м/сек. През 2005-та при пълен язовир се вливаха 350 куб.м/сек., а се изпускаха заедно с ВЕЦ-а около 110 куб.м/ сек.

„Положението с изпусканата от казанлъшкия язовир „Копринка“ вода е притеснително“. Това заяви вчера в Казанлък областният управител Георги Ранов. Към настоящия момент няма бедствена ситуация, но нивото на водите се следи постоянно.

Язовирът от дни се източва през основния изпускател с 45 куб. м/сек. И е пълен, потвърди областният управител Георги Ранов.

Голям разлив на вода има на река Тунджа, под моста за Ягода. Ситуацията и там се наблюдава постоянно.

Проблемите при моста на село Ягода се появяват не от изпускането от язовир „Копринка“, а от допълнителния водосбор от притоците на реката. Основна причина за повишеното ниво при моста на Ягода е повишения приток на вода от река Мъглижка.

Според губернатора Ранов нищо не налага язовир „Копринка“ да се изпуска през една от петте клапи на преливника.

Снимки: архив Пресс тв, 2005 г. язовир „Копринка“

IMGP0137

IMGP0154

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram