Безплатни посещения на къща-музей Дечко Узунов на 22 февруари

Родната къща на Дечко Узунов в Казанлък на ул. „Княз Мирски“ 24 за поредна година ще бъде отворена за безплатни посещения днес от 9.00 до 17.00 часа. На 22 февруари се навършват 118 години от рождението на големия български художник.
Академик Дечко Узунов е роден в Казанлък 22.02.1899 г.
На 35 години става професор по изящно и декоративно изкуство в Художествената академия в София, член на Българска академия на науките, 1976 г е избран за президент на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО-АГАР, 1982 г. е избран за член на Европейската академия за наука и изкуство.
Родната къща на акад. Дечко Узунов е възстановена от Община Казанлък още приживе, но е открита за посещение през 1987 г., след смъртта му. Изпълнявайки волята на Дечко Узунов, съпругата му Олга Узунова дарява на галерията 93 негови творби, които са експонирани в родната му къща.
Експозицията е разположена в четирите стаи на къщата и в специално построена за целта изложбена зала. Представена е най-значимата част от дарението. Показани са 21 живописни творби от различни творчески периоди, подарени от Олга Узунова, както и 4 творби на Дечко Узунов, подарени от племенниците на художника Атанас и Христо Нейкови. В изложбената зала са изложени 42 акварела и рисунки на художника заедно с последния му автопортрет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram