Бай Ганю поназнайва бая неща и усеща, кога го правят на балък

Да играеш ролята на жертва е стар похват, но неувяхващ.

В Казанлък този мурафет се пробутва на изнуреното гражданство като турски сериал-всеки бял ден. Няма какво друго да му се пробута на изпосталялия казанлъчанин, кибичещ без работа, изпратил децата си в чужбина, безпаричен, обезнадежден, че тук нещо хубаво ще се случи. Като например да се отворят работни места.

И тъй като пазарът на труда никакъв го няма, няма хабер за отваряне на нова фабрика, няма поводи за очакване на чудо и раздвижване в бизнеса, на казанлъчани им правят скамейки в новия Розариум. Да си кибичат там. Дори от досаден общински „глашатай“ прочетохме, че пейките, останали без сянка, заради отрязаните дългогодишни дървета, било защото сега наесен като се изтегнели пенсионерите по пейките, да им било припек…

Но същите тези пейки, си позволяват да коментират мирни граждани, били сковани от суров материал и смолата още съхнела по тях, а и по дрехите на приседналите.

Е, та същите тези пейки разни вандали ги чупят постоянно. Тези ми ти вандали чупеха по ред разните му градинки, които гербаджийското управление сън не го хвана да прави по кварталите. А, вандалите му с вандали нарязаха гумите на онова влакче, което трябвало само след дни да тръгне да обикаля по града…

Абе, много организирани тези вандали. Чупят, ломят, къртят без свян като и като по команда. Да се чудиш защо го правят? За чудене е как три месеца се не сетиха да нападнат влакчето, а му резнаха колелетата точно преди да тръгне да прави обиколки по града. Да настане едно виене по Facebook, с въпроси от сорта „Как не ги е срам!,“ „Идиоти“….

Като се поломи някоя пейка в някоя градинка, дежурният хор /логично/ извива глас в социалните мрежи и започва да кълне: „GADOVE”, “КАК Е ВЪЗМОЖНО!!?“ , „Мръсни вандали“. „Да лежат в затвора!“…

С две думи някои правят, други чупят. Като доброто и лошото ченге. И настават милозливите излияния, съжалителната риторика, заклеймяват се анонимните вандали. В картинката един е ясен-добрата общинка и предобрата кметица и…все неизвестните апаши.

Гвори се из града, че имало няколко аутсайдери, заради които се изключвали охранителните камери по места, когато им се възлага акция. Имало си отговорник на хулиганите и тарифа. Бил на служба в общината, но не на бюро. Една счупена пързалка, две скамейки, катерушка-имало страхотен ефект-хората съжалявали жертвите-правячи на градски градинки и плюели до откат авторите на погромите. Но полицията взела да се изнервя, разправят, от тези елементарни гербаджийски номера, понеже й се уронвал имиджът за сметка на тези, които с готовност влизали в ролята на жертва. Ченгетата се чувствали подценени и използвани.

Взе да му писва и на народа. Балък, балък, ама наследник на Бай Ганю. И този народ поназнайва някои неща, особено когато му търсиш тънката струна на жалостта, а пък в стомаха му свирят дузина цигулки. Толкоз общинска пара изхарчиха за камери, никой хулиган не се видя как чупи. И да не се чупи безшумно? На глухи ли ни правите? Толкова ли никой не чу от околните, че се ломи? И полицаите зорлем на идиоти ли правите, вие от общината?

Някой бил правел, други пречели. Кой ви пречи, госпожи и господа, взели властта в Казанлък? Гражданството ли?? Което няма да седи в Розариума и няма да се разхожда по Тюлбето, че да оцени огромните ви усилия на строители. Правете се на жертви пред онези, които още не са съвсем изпищели от глад. И помнете, че миналата година ГЕРБ го гониха с камъни.  Историята се повтаряла.

Димитър Петков

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram