Багатурите ще демонстрират бойни умения в събор край Мъглиж

Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур организирана на 20 декември в мъглижката местност Барите традиционния събор „Турнирът на багатурите“.
Той ще започне с демонстрации на старинни бойни умения. В програмата е включено обучение на всеки желаещ по стрелба с прабългарски лък, езда, историческа фехтовка, като за участниците задължително е облеклото – традиционна носия, прабългарско облекло или най-малко съобразяване с цвета на Бага-Тур, в кафява или в бежовата гама. В заниманията участието също е задължително, посочват организаторите.
Следват турнирите „Битката за моста“, „Борба на пояс“ и „Стрелецът“.
Накрая, традиционно съборът ще завърши на богатата трапеза, като по стар български обичай, Багатурите ще предложат на всеки да опита от Жертвеникът – коледното прасе. На събора ще бъде даден началото на проекта – „Дивите животни и птици в митологично – обредната система на древните траки и прабългари„. Проектът ще продължи 18 месеца, като финансирането е по Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.
Съборът започва в 10:30 часа в съботния ден.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram