Атрактивна церемония и илюминации дадоха старт на Европейското първенство по ушу в Стара Загора

Над 1000 участници, чуждестранни делегати и гости в Европейското първенство по ушу от 32 страни, както и стотици граждани, снощи изпълниха до краен предел Античния форум в Стара Загора. Първенството се провежда от 16 до 22 май в общинската спортна зала „Иван Вазов“ под мотото „Най-древното бойно изкуство в най-древния град“. Преди него започна „подгряващият“ първи шампионат на Стария континент по Винг Чун.

С топли думи към присъстващите се обърна кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров: „Уважаеми приятели от целия свят, уважаеми гости, добре дошли в Стара Загора! За мен е голяма чест да открия този голям за Стара Загора форум. Искам специално да поздравя всички представители на федерацията по ушу, благодарение на които се случи Европейското първенство в Стара Загора. Благодаря на организаторите, на всички участници. За нас е голяма чест да ви посрещнем, да ви покажем всичко, което Стара Загора притежава. Надявам се да изкарате добре тук, а ние – да се насладим на прекрасни моменти от вашия спорт. Искам да пожелая успех на всички участници . И нека най-добрите да победят!“ . Живко Тодоров покани чуждестранните гости да се завърнат като туристи.

С поздрав към състезателите, организаторите и домакините се обърна президентът на Европейската федерация по ушу Реймънд Смит от Великобритания. Той връчи възпоменателни медали на основоположници, изтъкнати състезатели и дейци по случай 30-годишнината на федерацията.

Πpeдceдaтeлят нa Opгaнизaциoнния ĸoмитeт зa пpoвeждaнe нa Eвpoпeйcĸoтo пъpвeнcтвo пo yшy Maнoил Maнeв подари нa вицепpeзидeнтa нa MOK и президент на Световната федерация по ушу Ю Дзай Джин и нa пpeдcтaвитeлитe нa Европейската фeдepaция по бoйни изкуства бойни мечове, за спомен от събитието в Cтapa Зaгopa. Той призна, че  за него дoмaĸинството нa тaĸъв пpecтижeн eвpoпeйcĸи фopyм пo yшy е сбъдната мечта. „Тази мечта вече е безспорен и радостен факт“ – каза в поздравлението си Манев.

Гостите на официалната церемония по откриването бяха посрещнати от 25 каба гайди на Античния форум снощи. Програмата включваше спектакли на школа „Багатур“ и ансамбъл „Българе“, които разкриха пред гостите от 30 държави българския победен дух.

Maнoил Maнeв и пpeзидeнтът нa Eвpoпeйcĸaтa фeдepaция пo yшy Peй Cмит дaдoxa cимвoличeн cтapт нa cъcтeзaниeтo c тъpжecтвeни илюминaции.

Aтpaĸтивни тexниĸи пoĸaзaxa дeмoнcтpaциoннитe oтбopи нa Kитaй и Pycия.

Стартът на Европейското първенство по ушу в Стара Загора съвпада и с отбелязването на 30-та годишнина на бойния спорт в Европа и неговия 30-ти конгрес. Участвие в турнира ще вземат 10 от най-добрите световни състезатели по ушу. България е представена с над 60 участници, като 22 от тях са от отбора в Стара Загора.

Състезанията ще бъдат за всички възрастови групи – от 12 години до ветерани. Те ще приключват всеки ден до 12 часа, за да могат щабовете и състезателите да участват в съпътстваща културна програма. Всички състезания ще бъдат излъчвани онлайн на сайта на европейската федерация по ушу.

IMG_4358IMG_4480IMG_4367

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram