Атанасовден е, Среди зима

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики – един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра. Празникът е известен като Атанасовден, а имен ден празнуват  На днешния ден празнуват Атанас, Атанаска, Ачо, Анастасия, Наско, Начо, Наска, Наца, Танас, Тано, Таню, Таско, Таньо, Танас, Танаска, Таска.

Честит празник на всички именици!

Роден през 295 г., на 23-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Според друго народно предание св. Андон и св. Атанас са господари на чумата и на други тежки епидемични заболявания. Често светците се наричат бащи на чумата, тъй като болестта се била родила на техния празник. През двата дни стопанките не похващат никаква работа, не предат и не плетат, не варят боб и леща, спазват полово табу, за да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка. В ранно утро те месят тесто и раздават „чумни светци“. Питите се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се „надупчват“ децата от шарка.

В народните вярвания св. Атанас е властелин на снеговете и ледовете, но и на зимното слънце. На своя ден той захвърля кожуха и облича копринена риза, отива в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Затова и празникът е известен и като Среди зима.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram