Археолози спасяват средновековна черква

Спасителни археологически проучвания ще започнат рано на пролет догодина в района на късноантичната и средновековна крепост Бузово кале в землището на село Бузовград. Еспедицията ще бъде под ръководството на гл. ас. д-р Деян Рабовянов от НАИМ при БАН.Финансирането ще бъде от приходите на историческия музей „Искра“-Казанлък, уточни директорът Момчил Маринов.
Културният институт е получил от правителството правото в рамките на 3 години да ползва терена- частна държавна собственост за проучвания на археологически ценности.Решението е от 11 ноември , целта е да бъдат опазени от иманярски набези останките от крепостните стени и да бъдат разкрити основите на православен храм в съседство.
Крепостта , която е била разположена върху площ от 17 дка е била вдигната на три върха в Средна гора. Строителите са свързали камнените стени със скалния масив, а за по-добра защита при обсада и водоснабдяване е бил прокопан подземен тунел, стигащ до брега на Тунджа.Досегашните проучвания показват, че изграждането е било започнато през V в. а е била използвана до нахлуването на турските завоеватели.
В района са откривани монети от Константин Велики и части от ранно-византийска керамика . и от Второто българско царство.
В непосредствена близост се намира световноизвестният мегалит , известен като Вратата на Богинята Майка. От него бе разпръснат прахът на траколога проф. Александър Фол през 2006 г.

Христо Христов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram