Анализ Евроизбори 2014 Казанлък

Около 70% от казанлъчин плюс жителите на казанлъшка община вчера ходиха за гъби, риба, садиха доматето и пипера, правеха барбекю и не отидоха да гласуват.

ГЕРБ вдигнаха ракиена наздравица пред целия Фейсбук, ама е възможно ракията да им присяда тайно.

Защото от всички хора в общината имащи право на глас точно 13% отидоха до урните и подкрепиха герберите. Това дори е по-малко като очаквана бройка от членската маса на партията + родата+облагодетелстваните+натегачите+подлизурките+държаните на каиша и минус арсеналските единици от преди две години и половина.. Жалко. Дори и герберите правят равносметка, но тя ще да е горчива. На тези избори нямаше корпоративен вот в полза на ГЕРБ, защото тази игра беше еднократна и свърши през 2011 г. с една държавна продажба между изборите и балотажа. Тъжното е, че нито асфалтирани улици, нито проекти за милиони за „Розариума“ и „Тюлбето“, нито розовата велоалея и жълтите плочки около „Колелото“ успяха да мобилизират електората. Той отиде на язовира да лови риба. Сигурно има много гербаджии-риболовци. Те предпочетоха да се занимават с шараните, вместо те самите да са шарани на въдицата на ГЕРБ.

Разпарчалосаната БСП пусна кръв към АБВ, Нова левица, Български комунисти и други производни на червената идея. Вината й е ясна. Лидерски борби, послания, неприемливи за традиционния електорат и амбиции на столетната й снага. БСП управляват държавата и нормално, също така, да акумулират недоволство в тази си роля. И на този фон нейните проценти са си направо постижение. Те са малко повече от 7% от малкото хора дали гласа си вчера. Защото БСП в общината е беззъба, столетницата направи само един анализ на управлението на кмета Стоянова в края на 2012 г. и то лежерен отчет. Не се чува гласа на БСП в общинския съвет-малко въпроси се задават, не се опонира с известни изключение, с мълчание се подминават сигналите за далавери в общественото пространство и не се поставят на обсъждане. БСП отсъства от обществения живот на града. Повечето от шестте й съветника се опитват да бъдат толерантни, вместо реални.

Очакваше се БСП, която е в лоша кондиция, разтърсвана от конфликти, да даде шанс на ГЕРБ да спечелят гласове, но не се случи. И от това герберите не можаха да се възползват.

Барековите хора с говоренето против Бойко Борисов и задаващи въпроси на Галина Стоянова, в Казанлъшко „дръпнаха“ повече от 4% от гласувалите и се легитимираха успешно. Следва сега със самочувствие да си издигнат кмет. Минаха и ДПС. РБ също мина ДПС.

„Атака“ потъна в забравата с едва 640 гласа, Реформаторския блок се представи добре с цели 1 219.

Изборите показаха, че до урните отидоха роднините на ГЕРБ, БСП, ББЦ, РБ и ДПС. Никой друг „случаен“, единичен електорат. Това е проблем. Като се има предвид, че гербаджиите управляват тук и то с всички инструменти на пресата, за тях са гласували и зависимите-на работа в общината и семействата им, малкото близки и облагодетелствани с някой друг лев от обществена поръчка и троха от общинската софра, общински съветници+мама, татко, батко и стринка. Би трябвало да са повече от 9 хил.гласа за ГЕРБ сред имащите право на глас 6лизо 70 хиляди души, но не са. Защо? Нека докато преглъщат лютата ракия да разсъждават. Защото те се имат за големия победител и те имат рани за близане,  числа за сравняване и изводи за правене.

Само да напомня, че 12 години Казанлък се управлява от независими, издигнати от БСП и подкрепени от леви партии. Догодина има избори за кмет, ако гербаджийският разчита на 9 хил.души и пренебрегва онези 10% „други“ гласа от вчерашния вот, то е време да се замисли как ще заграби втория мандат към който се стреми. Защото май и „Експерти за Казанлък“ забравиха ГЕРБ на 25 май.

Христо Петров

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram