Актьор от казанлъшкият театър стана вицепрезидент на Europlanet

Ставро Ивановски, който е бил част от трупата на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ с престижен пост в европейско научно-иследователсто дружество. Ивановски близо три години бе актьор от трупата на театъра, след което се насочи към дейности в науката, на която също бе отдаден. В резултат на неговата изследователска дейност на негово име е кръстен и астероид.

След Казанлък той замина за Италия, от където научаваме:

д-р Ставро Ивановски е избран за вицепрезидент на Дружество Europlanet в края на предизборната кампания през 2023 г. Тези избори бележат исторически крайъгълен камък за Италия в рамките на ЕПС ( https://www.europlanet-society.org ). 🌌
Дружеството на Европланетата и нейната роля: Дружеството на Европланетата е в преден план в напредъка на европейската планетология, предлагайки инициативи за информираност, обучение и отлична инфраструктурна мрежа за Неговият ангажимент обхваща национална и международна мрежа за запазване на фундаменталната роля на Европа в планетарната наука.
По думите на д-р Ивановски: „Дружеството на Европланета не е просто идея или платформа за свързване на учени и ентусиасти, а пространство за споделяне на идеи, възможности и търсене на нови хоризонти в планетарното поле. „


Кой е д-р Ивановски? Изследовател в INAF Osservatorio Astronomico di Trieste и професор по договор в Università degli studi di Trieste д-р Ивановски е известен с богат опит в различни области на планетарните изследвания. Той е допринесъл за множество космически мисии на ЕКА и НАСА, а също така се откроява като театрален актьор и разпространител в областта на планетарната наука.
,️ Неговият ангажимент за Европланета: Член от 2017 г., заема различни ключови роли, сред които е съпредседател на Организационния комитет на Конгреса за планетарни науки на Европланета и ръководи пакета за машинно обучение. Работата ѝ вдъхнови много инициативи, включително конкурса #InspiredByOtherWorlds.


астероидът 1981 ЕП12 носи името 11802 Ивановски в негова чест.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram