Актьорът Николай Урумов: В „Гоголевски” период съм, не в предизборен.

”Всеки път избираме правителство с надеждата, че то ще ни разреши проблемите. Но само месец след това разбираме, че точно това правителство ни е най-големият проблем ”, заключава големият комик пред Пресс тв.

Силно политизиран месец очаква политиците и политиканите, но за ценителите от Казанлък на сценичния талант на Николай Урумов предстои театрален месец септември, посветен на актьора.

Три последователни моноспектакъла изнася в Казанлък Урумов, първият бе снощи. „За секса политиката и други проЗташки неща” е текст на Митко Динев, интерпретиран от Николай Урумов блестящо пред публика повече от 80 пъти.

„Текстът Митко Динев е писал специално за Тодор Колев, но той вече беше много болен и ме препоръча на автора. За мен е голяма чест, че Тодор Колев ме избра да изиграя моноспектакъла”, сподели пред Пресс тв Николай Урумов.

Преди 2 години от национален ежедневник задават въпрос на Урумов за връзката между секса и политиката. „И на двете места има смъкнати гащи и надупени хора”, отговаря артистът. Този му отговор влиза в класацията на 12-те български бисера за годината. На въпрос на наш репортер и днес ли е такава връзката, Николай Урумов пита: „И днес виждам много надупени хора. Защо да правим изключение?”

И споделя в неговия стил на невероятен комик: ”Всеки път избираме правителство с надеждата, че то ще ни разреши проблемите. Но само месец след това разбираме, че точно това правителство ни е най-големият проблем”.

Актьорът има свое специално „влизане” в демокрацията. Не е ритуално, но пък е спонтанно и скоростно. Станало преди 25 години. „Снимахме „Индиански игри”, чийто режисьор беше Иван Андонов, някъде по видинските села. Беше малко преди първите демократични избори. Разхождаме се с Константин Коцев и виждаме един селянин да рине с една вила лайна. А на портата зад него предизборен плакат на една партия с девиза „Сполука!”. Коцев се провикна към селяка: „Ами така ще е…като гласувате за сполуката, ще ринете лайната с вила!” Че като се вбеси този селянин, като се разпсува на румънски, на български, че като ни погна с вилата…Ама погна ни яко. И ние беж! Ние бягаме, той ни гони с вилата и псува. Та така влязохме ние с Константин Коцев в демокрацията – бегом.”, разказва Николай Урумов.

Признава, че е в „Гоголевски” период. След представлението в Казанлък отпътува за Македония, където в Струмица ще участва в театрален фестивал с „Дневникът на един луд” по Гогол.

На международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив тази година са селектирани две пиеси с участието на Урумов, изключително рядко явление във фестивалната история.

Едната е „Дневникът на един луд”, където участието му е актьорско, а другият спектакъл е пак на Гогол-„Женитба” на Плевенския театър, където Урумов е режисьор.

До дни излиза премиерата на „Вътре с двата крака” на Александър Вампилов, спектакъл на Габровския театър под режисурата на Николай Урумов.

„Започвам репетиции и с Варненския театър на „Ревизор” пак от Гогол. Аз ще режисирам, а Деян Донков ще е гост-актьор в главната роля”, не скрива програмата си Урумов, програма, която сякаш излиза от рамките на 24-те часа на денонощието, защото паралелно с гастролите, репетициите, участията актьорът стартира репетиционен период и в Народния театър с полския режисьор Войтех Когжински върху пиесата на Анжел Вагенщайн „Петокнижие Исаково”.

До края на септември Урумов ще играе още два пъти на казанлъшка сцена.

„Нямам предизборни ангажименти, програмата ми е наситена. Ще изиграя още две заглавия в Казанлък до края на месеца”, посочи комикът.

 

Гледайте интервюто с актьора в емисията „Новини” на Пресс тв от 18:10 часа тази вечер.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram