Актуалната пътна обстановка и нивото на заболяемост от птичи грип на територията на областта

Областният управител инж. Георги Ранов даде днес пресконференция за актуалната пътна обстановка в Старозагорска област и за нивото на заболяемост от птичи грип на територията на областта.

За периода от 9 до 17 януари за почистване на снега по пътищата в областта са използвани между 50 и 70 машини, в зависимост от тежестта на метеорологичната обстановка. Снегопочистващата техника е реализирала за този период 577 излизания. Общият брой на машините за Старозагорска област е 118.

От 19.30 ч. снощи са в сила ограничения за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т през Прохода на републиката. Заради силен вятър и поледици изцяло е затворен пътят Мъглиж-Гурково. Колите се движат по обходен маршрут през селата Дъбово и Ветрен. На Шипка и Хаинбоаз продължава да вали сняг. Магистралите „Тракия” и „Марица” са почистени. Движението по тях се осъществява без проблеми.

Водният обем на язовирите в областта е нормален. На яз. „Копринка” той е 22% от целия обем на водното съоръжение.

Инж. Ранов съобщи, че от обявяването на епидемия от птичи грип в Старозагорска област на 30 декември 2016 г. до сега на територията на областта са открити 14 огнища на заболяването. Всички те са в община Братя Даскалови. Унищожени са около 70 000 птици. Вече са съставени протоколи за нанесените щети на всяко пострадало селско стопанство в района. До един месец след предаването на протоколите на Министерството на земеделието и храните, стопаните, които са понесли загуби от унищожаването на птици, ще бъдат обезщетени. Инж. Ранов заяви, че благодарение на бързата намеса на компетентните органи и на адекватните им действия, разпространението на птичия грип извън община Братя Даскалови е било спряно.

В края на пресконференцията областният управител благодари на институциите, отговорни за пътищата и за сигурността на гражданите, за тяхната денонощна работа в сложната зимна обстановка. Той допълни, че в общините Стара Загора и Опан, в които е имало проблеми по време на обилните снеговалежи, почистващите фирми ще бъдат санкционирани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram