Задържаха в съдебната зала машиниста от жп катастрофата при Калояновец

Старозагорският окръжен съд постанови днес присъда от 8 години и половина лишаване от свобода при общ режим за машиниста Христо Тиляшев заради катастрофата на жп гара Калояновец на 14 юли 2014 година. Присъдата бе прочетена при закрити врата.

Припомняме, че бързият влак от София за Варна дерайлира в района на старозагорското село Калояновец и част от композицията се обърна. При инцидента на място загина машинистът Венко Тодоров, а още четирима бяха  ранени.

44-годишният Христо Тиляшев е обвинен, че е причинил смъртта на един човек и средна телесна повреда на още четирима, след като не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор.

Освен това той ще трябва да плати и 1.4 млн лева обезщетения за имуществени вреди на БДЖ и НКЖИ, както и 3000 лв. обезщетение на един от пострадалите. Семейството на загиналия машинист не предяви претенции.

Съдията реши още, че трябва да промени и мярката за неотклонение на Тиляшев от „подписка“ в „задържане под стража“. Мотивът е, че той продължава да работи като машинист и така може да предизвика отново подобен инцидент.

Присъдата и мярката за неотклонение подлежат на обжалване пред Апелативен съд Пловдив.

Съдебната охрана сложи белезници на Тиляшев още в залата и той беше отведен  в ареста.

Росица Въльовска – starazagora.topnovini.bg

На снимката: Тиляшев влезе свободен в съдебната зала, но излезе оттам с белезници. Снимка:topnovini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram