Авиосреща в небето

Десетки любители на въздушните спортове се събраха на поредния авиосъбор край Казанлък. Той се проведе за 22 пореден път при слънчево и леко ветровито време.Началото му и тази година даде доайенът сред жените – парашутистки у нас – 81-годишната Йовка Бекярова. Уменията си в небето демонстрираха български и румънски пилоти на леки самолети, делта и парапланеристи, както и парашутисти от цялата страна.Знания,опит и рутина коментираха любителите на екстремното на летище“Кълвача“ в квартал „Казанлъшки минерални бани“ до село Овощник.

Специално жури оценяваше излитането и кацането им, а гостите на събора се насладиха на груповия полет над града.

Почти всички големи градове на България се представиха през уикенда, както и парапланеристи и мотопланеристи от румънските градове Комана, Букурещ и Браила.

В рамките на авиосъбора на леката и ултралека авицация се проведе и събор по безопасността.

Близо 20 различни летателни машини на небето над Казанлък извършиха атрактивно надпреварване – излитане и целно кацане.

Смелчаците също погледнаха Розовата долина отвисоко,между тях бе и колегата ни Евгени Атанасов.

Само след броени дни нова машина, дело на авиоконструкторите от фирмата- организатор ще направи своята промоция на международно изложение на лека летателна техника във Франция. Специален нов модел паратрайк, дело на „Авиодизайн“, с възможност да прелети 300 километра разстояние с двама пасажери, ще е българската атракция във Франция, съобщи авиоконструкторът Румен Иванов.Последният има над 30 години „летателен стаж“ и над 6000 часа в „небесната шир“. Стойността на новия паратрайк е около 20 хиляди евро.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram