Абитуриентите имат още седмица за заявка на матурите в май и юни

До 18 февруари зрелостниците трябва да подадат заявление на какви матури ще се явят, за да бъдат допуснати до тях. Учениците от профилирани паралелки имат право да отидат най-много на 4 изпита. Предложения за оценители, квестори, учители-консултанти и учители по чужд език за четене на текст се подават до 24 февруари. Тогава изтича и крайният срок директорите да направят разчет колко сгради и зали ще са нужни за провеждане на държавните зрелостни изпити. Изискването е да има до 15 ученици в стая, а за матурата по информационни технологии – до 10.

На 18 май и на 20 май 2022 г. ще се проведат задължителните държавни зрелостни изпити в края на предстоящата учебна година. Матурите по желание ще бъдат между 26 май и 3 юни 2022 г. Датите са утвърдени със заповед на министъра на образованието и науката за графика на учебното време.

Изпитите от втората задължителна матура тази година вероятно ще се провеждат сутрин и следобед заради голямото разнообразие от държавни зрелостни изпити, които предстои да се проведат за първи път през тази учебна година – ще има дори по музика.

Новите варианти са свързани с това, че се дипломира първият випуск абитуриенти, които във втори гимназиален етап изучаваха профилиращи предмети. Единият от тях ще им е втората задължителна матура по избираем предмет, вместо да избират измежду всички общообразователни в следното училище, както бе досега. За възпитаници на професионалните гимназии пък втора задължителна матура става държавният изпит по теория и практика на професията, като и там се въвеждат три възможни формата.

В предстоящата кампания остава задължителната матура по български език и литература за всички зрелостници, които завършват средно училище. Началото обаче е отложено с половин час  – в 8,30 ч.

Втората задължителна матура вече ще е по един от избраните в 11. и 12. клас профилиращи предмети – върху материала от задължителните модули за профилирана подготовка.

При допълнителните матури по желание има два варианта – да са по профилиращ или по общообразователен предмет.

Само задължителната матура по български език и литература ще се проведе едновременно за всички сутринта, за останалите ще има график и със следобедни часове, като началото ще е в 14 ч.

Абитуриентите от професионалните гимназии ще държат задължителната матура по български език и литература, а държавният изпит за професионална квалификация става втора задължителна матура за тях. За първи път те ще избират между 3 варианта – да пишат дипломна работа със защита на теоретичната и практическата част, да се явят по стария формат с развиване на тема по теория и практически изпит или пък да държат теорията като тест и да се явят отделно на практиката. Те имат право да заявят и допълнителна матура по желание – по общообразователен предмет.

Източник: marica.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram