Първата мащабна изложба на испанска карикатура в България беше представена в Казанлък

На карикатурата беше посветен четвъртият ден от програмата на 30-те Чудомирови празници в Казанлък, а за пореден път в него имаше и международно участие. 

Десетки ученици от Казанлък взеха участие в седмото издание на „Училище за карикатура“ с художника Николай Фитков, състояло се днес в Литературно-художествения музей „Чудомир“. Темата тази година беше “Дон Кихот и Санчо Панса”, а специални гости бяха Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на университета на Алкала де Енарес и директор на Института за хумор „Кеведо“ в Испания, както и Дейвид Гарсия Виванкос, физиономичен карикатурист, който направи на живо демонстрация на рисуване на шарж.

В Музея на розата беше представена и изложба на изпанска карикатура. Освен гостите от Испания, на откриването присъстваха директорът на Литературно-художествен музей “Чудомир” Добрина Матова, председателят на Управителния съвет на фондация “Чудомир” Борис Кърчев, представители на културни институти и на местната администрация, както и десетки граждани.

Идеята на изложбата е да покаже графичния хумор и карикатурите, които се правят в момента в Испания, каза  Хуан Гарсия Серада. В изложбата може да се види едно голямо разнообразие както на автори, така и на рисуване. Темите, които са засегнати, са актуалните в момента. Сред тях са войната в Украйна, в ивицата Газа, емиграцията, сушата, климатичните промени и други въпроси, които вълнуват испанското общество в момента, каза той и допълни, че те са актуални и в световен мащаб. Той изрази надежда и за бъдещо сътрудничество с музей “Чудомир” в Казанлък. 

Денят завърши с дългоочаквания моноспектакъл “Нашенец” на Мариус Куркински в препълнената зала “Любомир Кабакчиев”.

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram