Прокуратурата привлече казанлъчанин по обвинения за престъпена заповед за защита и закана за убийство

По досъдебно производство на Районна прокуратура–Стара Загора, Териториално отделение-Казанлък е предявено обвинение на Г.Й., на 44 г., за престъпление по чл.296, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс – за това, че в периода от 04.04.2023 г. до 01.06.2023 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора не е изпълнена заповед за защита, издадена от съда, в частта да не приближава на по-малко от 40 метра Я.Т., на 43 г., от гр. Казанлък, обл. Стара Загора.

Предявено му е обвинение и за това, че на 04.04.2023 г. в гр. Казанлък се заканил на Я.Т. с престъпление против нейната личност – убийство, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването е установено, че Г.Й. е бивш приятел на Я.Т. Поради агресивното му поведение пострадалата инициирала съдебно производство по Закона за защита от домашното насилие.

На 21.02.2023 г. е била издадена заповед за защита от Районен съд–Казанлък, с която се забранявало на Г.Й. да доближава Я.Т., жилището ѝ, работното ѝ място и местата ѝ за социални контакти на по-малко от 40 метра за срок от 10 месеца. Въпреки че бил запознат с издадената заповед, Г.Й. я нарушил, като на три пъти доближавал до пострадалата на работното ѝ място и на различни места в града.

В един от случаите, освен че нарушил съдебната забрана, обвиняемият отправил и закана с убийство към пострадалата, която веднага уведомила МВР. На 16.08.2023 г. Г.Й. е бил задържан от полицията. Под ръководството на наблюдаващия прокурор продължава събирането на доказателства. С постановление от същата дата обвиняемият Г.Й. е задържан за срок до 72 часа. Предстои Районна прокуратура–Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Г.Й.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram