Продължава кампанията на д-р Гечеви с прегледи за гръбначни изкривявания при учениците

В още едно казанлъшко училище са извършени безплатни скринингови прегледи за профилактика и проследяване на гръбначните изкривявания. В продължение на три дни са прегледани 476 ученици от ОУ „Никола Вапцаров“.

Инициатори на кампанията са д-р Стоимен Гечев и д-р Гергана Гечева, които са сред водещите специалисти по физиотерапия в страната. Д-р Стоимен Гечев е член на „Ротари клуб“ – Казанлък, а д-р Гергана Гечева – на местния „Инър Уийл клуб“, а кампанията е подкрепена от ротарианци.

Според двамата физиотерапевти, седенето пред компютър, неправилното стоене в училище, липсата на движение и на упражнения водят до проблеми с гръбначните изкривявания в училищната възраст. Специалистите препоръчват на родителите да насърчават децата си да спортуват в умерени граници.

Възрастта, от която е хубаво да започнат ежегодните скрининги на гръбнака, е още в първата година в училище, защото се наблюдават гръбначни изкривявания във все по-ранна ученическа възраст. Колкото по-навреме се открие проблемът, толкова по-добре е за последващото лечение. Затова профилактичните прегледи са препоръчителни за деца от 1 до 10 клас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram