Празници днес

  • Успение на Св. Кирил Славянобългарски.
  • Трифон Зарезан – по стар стил
  • Ден на лозаря. След въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква – датите на църковните празници се изместват, но народната памет продължава да почита Денят на лозаря и на 14 февруари, въпреки че Свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари.
  • Ден археологията. Празникът се свързва с Дионисий.

Отбелязва се в Деня на лозаря – Трифон Зарезан от 1971 г. по инициатива на Аргеологическия институт с музей при Българска академия на науките

  • Св. Валентин – Ден на влюбените.
  • Международен ден на биолозите.

ПРАВОСЛАВЕН  КАЛЕНДАР

Празникът Св. Валентин. Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св. Валентин, той вероятно започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 20 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за Поздравителни Картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоцацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram