По 7 досъдебни производства за преминаване на мигранти през страната работи РП-Стара Загора

За периода 14 август – 22 август 2023 г. в Районна прокуратура-Стара Загора са наблюдавани 7 новообразувани досъдебни производства, от които две бързи производства, срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната. Това съобщиха за „Фокус“ от институцията. Обвиняемите са били задържани за срок от 72 часа, след което по искане на наблюдаващите прокурори им е била определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Районна прокуратура-Стара Загора провежда бързи разследвания и постановява предварителни задържания с цел недопускане укриване на извършители на престъпления. По едно от бързите производства на 16 август 2023 г. е предявено обвинение спрямо С.П., на 51 г., български гражданин. Постановено е 72-часово задържане. На 17 август 2023 г. по искане на наблюдаващия прокурор му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предявено му е обвинение за това, че на 16.08.2023 г.  на км.209 на автомагистрала „Тракия“ в посока гр. София,  с  цел да набави за себе си имотна облага от 500 лв., чрез използване на моторно превозно средство –  микробус, марка „Мерцедес Спринтер“, с полски регистрационни табели, противозаконно е подпомогнал повече от едно лице – 29 чужденци, от които шестнайсет непълнолетни, всички граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс.

С.П. имал финансови затруднения и бил нает срещу 500 лева да превози бежанци. Съгласно уговорката микробусът, с който щял да ги превозва, бил оставен на паркинг, а ключът за него – на джантата на предната гума. На 209-и км на автомагистрала „Тракия“ в посока гр. София микробусът бил спрян и водачът – задържан.

Установено е, че афганистанците, всички мъже, придружавани от водач, са влезли в България през „зелена“ граница, след като срязали с ножица мрежата на оградата. Договорката била да платят между 3300 и 3500 евро за преминаването от Турция до Сърбия, като сумите били оставяни на гарант. Мъжете вървели три денонощия и на уговорено място се качили в микробус. Активните действия по разследванията продължават.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram