Полски генерал препоръча „корейски вариант“ за конфликта в Украйна

Полският генерал Валдемар Скшипчак не вярва в перспективата за продължителна война в Украйна, тъй като сериозната икономическа криза в страната се задълбочава все повече и без финансова помощ от Запада тя изобщо няма да оцелее. В статия за изданието Wprost той призовава политиците да търсят мирно решение, приемливо и за двете страни.

Скшипчак е уверен, че и Украйна, и Русия са изтощени от конфликта, така че при всички положения ще настъпи момент, в който и двете страни ще бъдат принудени да търсят решение, което изключва военни действия. Определящо тогава ще бъде разположението на фронтовата линия, обяснява бившият командир на Сухопътните сили на Полша.

В същото време генералът отбелязва, че съюзниците на Киев може да прекратят предоставянето на помощ, а без нея военните на Украйна няма да бъдат в състояние да удържат в конфликта. А Москва, от друга страна, ще има ограничени възможности да го продължи.

Скшипчак не е убеден в прогнозите за продължителен конфликт, тъй като за Украйна това ще означава липса на хоризонт за бъдещето. „Докато войната продължава, Украйна няма да започне да се възстановява. Липсата на перспектива за край на войната означава бавна агония за Украйна. Тази война вече предизвика сериозна икономическа криза, която се задълбочава от месец на месец. Без финансова и материална помощ от Запада, Украйна няма да оцелее“, предупреждава полският генерал.

Като сериозен проблем той определя бягството на огромен брой хора от конфликта, както и липсата на условия за завръщането на милиони украинци в страната. В същото време Скшипчак изразява надежда, че войната ще приключи, преди всички, които умеят да носят оръжие, да бъдат избити на фронта.

В статията Скшипчак критикува и позицията на САЩ, които все още не са предали далекобойни оръжия на Киев. В същото време той припомня, че според Вашингтон най-добрата гаранция за сигурност за Украйна би бил израелският вариант, който ще се основава на въоръжаване на украинските сили и оказване на постоянна помощ на Киев от страните от НАТО.

„Корейският вариант с военна демаркационна линия би бил по-добър, но реалистичен ли е с дължина на границата от 1200 километра?“, пита полският генерал. Според него политиците трябва да започнат да търсят друго решение, което да е приемливо и за двете страни.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram