Показват казанлъшки тракийски съкровища в Скопие

Сред част от 1700-те експоната се открояват уникални тракийски находки от казанлъшко, част от които се съхраняват м музей „Искра“.

Един от най-впечатляващите експонати е Златната маска на „Терез“ от могилата „Светицата“ до град Шипка

В Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие беше открита изложбата „Сребърна Тракия“. Това е първото цялостно представяне на тракийската култура в страната.

Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и съдържа над 1700 експоната от 18 музея в България, на различни предмети, изработени от сребро, и представлява най-комплексното представяне на находките от времето на тракийските царе. 

Министърът на културата на България Кръстю Кръстев припомни, че година след подписването на споразумение за съвместна дейност между Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и Археологическия музей в Скопие и първата българска археологическа изложба в Северна Македония вече е факт. 

Сред най-интересните експонати в „Сребърна Тракия“ са тези от тракийския некропол край Дуванлии, които днес се намират в Регионалния археологически музей в Пловдив и в Националния археологическия институт с музей – БАН в София, някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък, части от Рогозенското съкровище, съхранявани в Националния исторически музей и в музея във Враца, съкровищата от Летница и Луковит, които са експонирани в Националния исторически музей и в Националния археологически институт с музей – БАН. Има и непознати или не много познати на широката публика експонати, тъй като са открити сравнително скоро, като комплекта от Далакова могила при с. Тополчани, който се съхранява в Регионалния исторически музей в Сливен. Изложбата „Сребърна Тракия” ще бъде на разположение на жителите и гостите на Скопие до 7 април 2024 г.

Снимки: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram