Паметна плоча за основоположника на българския дизайн откриха в Казанлък – Видео

Паметната плоча бе открита на входа на Националната художествена гимназия в Казанлък. Васил Стоянов от мнозина е определян, като „пионер на българския дизайн“. Роден в Казанлък в семейството на държавен служител – баща му е писар в общината на града. Той е създателят на програмата за обучение по специалността „Дизайн“, по която за пръв път се обучават две паралелки през учебната 1974/75-та година.

За откриването на неговата паметна плоча в Казанлък пристигна внукът му, така и негови ученици, които го определят като уникален творец признат още приживе от световни имена в дизайна.

Стоянов е български дизайнер, изследовател и теоретик на приложните изкуства, преподавател, общественик и художник.

Автор е на многобройни реализирани в промишлеността индустриални форми, създател е на визуално-комуникационни системи, проектант е на пространства за търговски обекти, автор е на оформления на музеи, експозиции и изложби с културно, стопанско и търговско предназначение. Автор е и на лекционни курсове и академични програми по дизайн.

Васил Стоянов завършва образование в градската гимназия и постъпва в Художествената академия в София (тогава ВИИИ „Николай Павлович“) в ателието на проф. Дечко Узунов. Завършва специалност „Живопис“, но още като студент работи интензивно в областта на приложната графика – книгооформление, плакат, търговска реклама.

Интересите му се разширяват, включвайки пространствено оформление на панаири, музеи, изложби, магазини и др. Постига редица успехи в тези области, като например художественото оформление на археологическия музей в Сандански, къщата-музей на Гео Милев в Раднево, къщата-музей на Чудомир в Казанлък и др

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram