Осем постановки ще се състезават за наградата „Комедиен хит на сезона“ по време на Чудомирови празници 2024 в Казанлък

Общо осем са тази година постановките, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона” в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Те са на театрални трупи и актьори от различни градове в страната, а пет от тях са по текстове на патрона на празниците Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

В първия ден от празниците 25 март на казанлъшката сцена ще бъде представен спектакълът на Пламен Панев “Министрите идат” по текст на Чудомир на ямболския Драматичен театър “Невена Коканова”. Постановката е на Вълчо Янев, а сценографията е дело на Александрина Игнатова. Участват актьорите Даниела Райчевска, Цветелина Кънева, Галина Иванова, Димитър Димитров, Георги Ружичка, Атанас Жеков-Кроко, Волен Митев, Вълчо Янев. През 2004 година Пламен Панев за пръв път в Ямбол поставя спектакъл по произведенията на Чудомир, а “Министрите идат” се превръща в едно от любимите произведения на зрителите. Днес актуалността на темите и вечните герои на писателя-хуморист дават основание за очакването, че и в новия състав, в който се представя, постановката ще има същия успех на театралната сцена.

По традиция в престижния конкурс за театрална постановка участва и казанлъшкият Общински театър “Любомир Кабакчиев”. Специално за Чудомирови празници 2023 трупата поставя спектакъла “Кино Чехов” на режисьора Крум Филипов. Сценографията и костюмите са дело на Антония Пашова, а музиката – на Христо Намлиев. Участват актьорите Калоян Говедарски, Милен Вангелов, Георги Атанасов, Светлана Бургазова и Беатрис Благоева. Постановката ще се играе на 26 март на сцената в зала “Любомир Кабакчиев”.

По текстове на Димитър Чорбаджийски е и моноспектакълът “Провинциални истории” на Иванка Шекерова, в който актрисата и режисьор запознава публиката с характерите, които авторът е описал в своите произведения. Постановката е на режисьорите Иванка Шекерова и Лилия Секова, а музиката е дело на Боян Гегов и ще бъде представена на 27 март.

На следващия ден на казанлъшката сцена специален гост ще бъде Мариус Куркински, който ще представи моноспектакълът “Нашенец”. От Литературно-художествения мучей “Чудомир” изразиха своята благодарност към именития актьор за това, че е решил да работи по текстове на Димитър Чорбаджийски и коментираха, че той за пореден път се е постарал изключително да се запознае с живота и творчеството му, за да изгради своята роля. Към спектакъла има огромен интерес от страна на казанлъшката публика.

Казанлъчани ще видят и постановката “Провинциалисти” на състав “П.К. Яворов” към Народно читалище “Отец Паисий” в Сандански”. Спектакълът е също по текстове на Чудомир и ще бъде посветено на абитуриенти от Казанлък, които ще получат специална покана да посетят постановката на 29 март в зала “Любомир Кабакчиев” и да си припомнят героите и хумора на именития казанлъшки творец.

На същия ден в града гостува и театралната постановка “Докато смъртта ни раздели” с режисьор Бойко Илиев и автор Роси Русева. На сцената ще се качат Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев, Любомир Фъргов, Жоро Стоев, за да представят една “абсурдна комедия с неочакван финал”. Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

На 30 март в Казанлък идва и Драматично-кукленият театър “Иван Димов” – Хасково с постановката от Франсис Вебер “Вечеря за глупаци”. Режисьор е Евгени Будинов, а сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова – Найман. Музиката е на Георги Георгиев от група “Остава”, а в спектакъла участват актьорите Стефан Кондров, Никола Манолевски, Емануил Костадинов, Изабела Иванова, Иванка Шекерова, Константин Николов, Стефан Цирков. Комедията „Вечеря за глупаци“ е поставяна в много театри в целия свят, има и две филмови реализации – френска и американска. Нейната популярност се дължи на големите въпроси, които поставя и на точното изобличаване на ниските страсти, лицемерието, гордостта и други грозни човешки черти.

В последния ден от празниците в Казанлък ще бъде показан театралния джемсешън “За ЧУДОиМИР”, който също е по текстове на казанлъшкия творец. Постановката е на Университетския театър при Нов Български университет и е дело на Ася Иванова. Текстовете се изпълняват от студенти, участващи в различни програми, а идеята за “театрален джемсешън” е да създаде отворен и свободен сценичен формат по определена тема, който всяка година да дава възможност на различни студенти от програмите на департамент „Театър“ да се включат в спектакъл и представят резултата от своята работа и интерпретация на една и съща учебна задача.

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък.

Наградата “Комедиен хит на сезона” ще бъде връчена по време на закриването на фестивала. Традиционно победителят ще бъде определен от публиката, а основната идея е по време на Чудомировите празници да се напомни на жителите и гости на града за хумора на твореца и за неговите герои, които са все толкова актуални и в наши дни.

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4.

Цялата програма на Чудомирови празници вижте ТУК. https://chudomir.eu/images/stories/file/2024_Programa_Chudomirovi_praznici.pdf

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram