Община Казанлък е финалист за Balkan Business Awards 2024, връчват наградите тази вечер в София

Развитието на индустриалните зони превръщат България в привлекателна зона за чуждестранните инвестиции, които вече бележат ръст, отчитат от  Националната компания „Индустриални зони“. Общините, които са основни двигатели в развитието на тези зони, са във фокуса на  десетото юбилейно издание на Balkan Business Awards, посочват организаторите на форума Global Media, част от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS. 

Церемонията по връчването на наградите ще се състои тази вечер в София. Най-големият необластен град в България – Казанлък, с население близо 80 000 души на площ от 640 кв. км. и с мрежа от 20 селища, е финалист за златните статуетки. Водещ сектор в общината е преработваща промишленост, като предприятията в сектора формират 74.78% от общата произведена продукция.

В изминалите години градът ни се утвърди като индустриален. Създадена бе и индустриална зона от ново поколение – публично съвместно дружество между Община Казанлък и Националната компания Индустриални зони. 

Индустриалната зона Казанлък се очаква да създаде условия за развитието на бъдеща производствена и бизнес инфраструктура, което ще допринесе за засилване на инвестиционната активност на региона ще подпомогне дългосрочното развитие на общината. Зоната създава инвестиционен стимул и институционална подкрепа,  цялостно повишаване на ефективността, осъществяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до транспортни канали за дистрибуция, достъп до технологии, обмяна на информация и опит, първокласна локация с транспортни връзки, както и добре развита бизнес и градска инфраструктура. 

Тя е подходяща за правене на бизнес с висока добавена стойност, развитие и прилагане на иновативните технологии и разработването на нови продукти, като съществено предимство е наличието на квалифицирани и професионално добре подготвени кадри. 

Туризмът също е отрасъл на общинската икономика, който се развива интензивно в последните години, като се базира на живописното разположение на общината, историческите и природни забележителности и културните традиции.

Неотдавна бе открит мащабният проект “Светът на траките”, осъществен от Община Казанлък  по програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, а целта му е да се подобри достъпа до историческите артефакти в региона. Той е портал към културно-историческите забележителности в Долината на тракийските царе.

Партньорите на събитието, изготвили за поредна година селекцията за наградите, са: ЗОНТА Клуб София, Българската Търговско-Промишлена Палата, Асоциацията на Индустриалния Капитал, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Турската Търговско-Индустриална Камара, Българо-Македонската Търговска Палата, Българо-Китайската Търговско Промишлена Палата, Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и др.

На церемонията ще бъдат отличени победителите в следните категории:

 • Най-добра малка и най-добра голяма община, с принос за развитието на бизнеса;
 • Най-добър принос в местното управление;
 • Най-добро устойчиво бизнес развитие;
 • Най-добра корпоративна и социална отговорност;
 • Лидер в пространствени и изкуствени скали;
 • Лидер в продажбите на плувни басейни;
 • Награда за бизнес и икономически растеж;
 • Най-добър иновативен продукт/услуга;
 • Най-добър работодател;
 • Най-добър млад предприемач;
 • Лидер в сферата на благотворителността. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram