Изрязаха Царица Роза 1974

Казанлъшката Царица Роза, коронясана през далечната 1974 г. е изрязана от снимката, която е част от секцията „галерия“ на общинския сайт, създаден преди десетина дни специално за традиционния местен конкурс.

Може би по невнимание авторите на сайта  https://queenrose.eu са „кропнали“ черно-бялото фото и са оставили в него подгласничката вместо царицата.

Подгласничката в кадъра е Димитрина Рашкова /по бащина фамилия/, а вдясно е царицата на 1974 г. Диана Драганска. Макар да е с корона, царицата явно не е разпозната от администраторите на сайта като царска особа.

Снимката е от личния архив на Димитрина Рашкова

Снимката е от личния архив на Димитрина Рашкова, предоставена от нея чрез племенницата й Евгения Николова за проекта „Хроника на Царица Роза“ преди 7 години.

Абитуриентката от Математическата гимназия в Казанлък Диана Драганска е победителката в конкурса преди 46 години, днес тя работи като общопрактикуващ лекар в Сливен.

Снимката е от личния архив на д-р Диана Драганска
Д-р Даганска на Празника на розата в Казанлък през 2013 г.

Тази година решението на община Казанлък за конкурса за избор на Царица Роза 2020 е той да се проведе онлайн. В интернет страницата на конкурса, освен възможност за онлайн регистрация на претендентките за Короната и електронно гласуване от публиката, е публикувана историята на традиционната надпревара сред абитуриентките назад в годините, галерия с видео от предишни конкурси, както и хронологично представяне на носителките на авторитетната титла назад във времето, до далечната 1960г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram