Белият дом: Калининградска област е „кинжал в сърцето на Европа“

Съветникът на президента на САЩ за национална сигурност Робърт О’Брайън нарече Калининградска област „кинжал в сърцето на Европа“, съобщава TACC, цитирана от Агенция Фокус. Руската агенция цитира интервю на един от най-важните хора в Белия дом, дадено  за германския вестник Bild. 

Робърт О’Брайън казва, че в района на Калининград Москва „разполага с огромни количества ракети и модерни оръжия, които „заплашват всички европейски съюзници на САЩ и балтийските държави“ и не позволяват на Запада да облита региона.

„Цялата ситуация в района на Калининград е пропуснат шанс за Русия и Европа и това наистина е жалко“, каза О’Брайън.

Според него Съединените щати виждат голям потенциал в сътрудничество с Русия и са готови да работят по нов взаимноизгоден Договор за контрол на стратегическите въоръжения ( СТАРТ-3). „Ние виждаме голям потенциал в сътрудничество между Русия и САЩ. Русия страда от COVID-19 . Изправени сме пред тежка криза заради коронавируса, който дойде при нас от Китай“, каза той. „Пожелаваме на руснаците и на всички наши приятели в Европа всичко най-добро в борбата с този вирус“, каза О’Брайън. „Това е нещо, за което в крайна сметка Китай трябва да бъде подведен под отговорност“, каза той. „Мисля, че Русия е засегната силно“, добави съветникът на Тръмп.

„Стремим се към прекрасни отношения с Русия, стремим се към прекрасни отношения с жителите на Русия“, увери О’Брайън. Според него президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп „са свършили много добра работа заедно с краля на Саудитска Арабия, за да стабилизират световните петролни пазари“.

Ще работим по нов договор за стратегическите нападателни оръжия и ще се опитаме да постигнем проверимо, отлично споразумение за ядрените оръжия за САЩ, Русия и нашите съюзници“, заяви помощникът на Тръмп. Той твърди, че Съединените щати са създали „прекрасен екип за преговори“ за СТАРТ.

„По този начин ние ще продължим да работим в областта на контрола върху оръжията. Но имаме нужда от ситуация, при която споразуменията се основават на реципрочност, когато ги зачитат и двете страни, когато и двете страни ги спазват“, каза О’Брайън. „За съжаление по отношение на Договора за открито небе (ДОН) това не се случи“, каза той.

О’Брайън каза също, че „няма причина да се смята, че заради пандемията военните способности на Русия ще се влошат“. „Според моите очаквания и наши анализи руската армия все още трябва да се счита за много бойна“, подчерта той.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram