Зарязване на лозите на Трифон Зарезан в казанлъшко

От древни времена българите почитат св. Трифон като покровител на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се извършва ритуалното зарязване на лозята. И тази година традицията бе спазена. В град Крън кметът Тодор Малаков пожела благодатна година за всички лозари в региона. С песни и танци продължи веселието с дейното участие на Мъжката фолклорна певческа група „Нашенци“. За програмата се погрижиха местната управа и НЧ „Цвятко Радойнов- 1885“.

В казанлъшкото село Долно Изворово за пореден път лозите заряза дългогодишният кмет Ферид Бекиров. Празникът бе организиран от Кметството и НЧ „Петко Маналов-1932“.

Според старите традиции, още в ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб, който често украсява пластично. От тестото тя моделира лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя пълнена с ориз или булгур кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.

Изпратени тържествено, мъжете се отправят към лозята. Щом всеки стопанин пристигне в своето лозе, той се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от бъднивечерската трапеза. Едва след това започва зарязването на лозите. След като приключат работата си, мъжете си устройват шумни веселби и гуляи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram