Двама 87-годишни лекари получиха награди за принос във физиотерапията на конференция в Павел баня

На двама 87-годишни лекари бе връчена за първи път наградата на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) за дългогодишен принос в развитието на тази специалност. Церемонията се състоя по време на Първата национална конференция по вертебрология, провела се от 26 до 28 януари в Павел баня и организирана от Медицински център „Павел баня“ и АФРМ.

Награда за принос в развитието на вертебрологията получи д-р Йордан Гечев, който е автор на единствения засега учебник по вертебрология у нас и лекар с 30-годишен стаж.

Д-р Латинка Цветкова и доц. д-р Живко Колев са отдали повече от 60 години на Физикалната и рехабилитационна медицина.

Д-р Цветкова стана популярна през миналата година, когато медиите разказаха нейната лична история – лекарката на тази достолепна възраст работи на три места, за да може да се грижи за внука си и да може да му осигури бъдеще. Поела грижата за деветокласника преди две години след смъртта на дъщеря си, починала след усложнения от ковид. Нейният почти 24-часов работен ден преминава в монтанската болница “Свети Георги”, в местната поликлиника и към филиала на “Спешна помощ” в Чипровци. Нейната трогателна история достигна до сърцата на много хора.

На снимката: Д-р Латинка Цветкова

Доц. д-р Живко Колев работи в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Любимец. Той е почетен гражданин на Харманли, тъй като благодарение на него преди 20 години е създадено Неврологичното отделение в МБАЛ в града.

На снимката: Доц. д-р Живко Колев

Д-р Йордан Гечев е автор на многобройни научни публикации в страната и чужбина. Автор е на учебника “Основи на общата вертебрология”, номиниран през същата година за: “Медицинска книга на 2002 годината” и удостоен с грамота „За авторски принос в медицинската литература”.

От началото на кариерата си, повече от 30 години прилага в оригинал и усъвършенства уникалната за България методикаq създадена от неговия баща – проф. Георги Гечев, за лечение на дисковите хернии – подводна екстензия „По Гечев“ .

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram