Днес, 31.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Контролните органи провериха 548 обекта в община Мъглиж. В 30% бяха установени неправомерни доходи. Съставени бяха 40 наказателни постановления.

1996 – По случай Деня на народните будители кметът на с. Бузовград Елена Николова подари на местното училище картина на Продан Проданов, художник от Бузовград.

1996 – С изплатените в този ден заплати в „Арсенал“ бе догонено наследеното от предишното ръководство изоставане от 1992 г.

1997 – Ученичката от 12 клас на Художествената гимназия в Казанлък Надежда Желязкова откри в галерия „Александър“ самостоятелна изложба – графика и живопис.

1997 – В интервю за „Вис виталис“ Петър Константинов, общественик, писател, Почетен гражданин на Казанлък, разказа за слушателите за идеята си да се чества Ден на народните будители.

1998 – В интервю за радиото Георги Първанов, председател на ВС на БСП, прогнозира, че „в предстоящите местни избори СДС ще хвърли всички правителствени сили“. На въпрос за отношенията на България с Македония Първанов отговори: „Те трябва да бъдат прозрачни. За езика и нацията трябва да има открит и честен диалог, без натиск от политическите сили“.

1998 – В Бюрото по труда в Казанлък регистрираните безработни към тази дата бяха 6338 души. Броят им в община Казанлък бе 3224, в община Павел баня – 1295, в община Мъглиж – 860, в Гурково – 533, в Николаево – 426. Новорегистрираните безработни лица през м. октомври с. г. бяха 842-ма души.

1999 – Радка Инджиева и Лилия Димитрова бяха представителите на Казанлък в Третия национален конгрес на краеведите във Велико Търново. Основната тема бе връзката между музеите и библиотеките.

2000 – На посещение в Казанлък бе председателят на Народното събрание Йордан Соколов. Той присъства на концерт по случай Деня на народните будители, организиран от читалище „Възродена искра“, след което се срещна с активисти на СДС. Запитан как ще коментира изявлението на Асен Агов за евентуално излизане на България от Пакта за стабилност, Соколов отговори: „Не виждам смисъл да останем в Пакта, ако наистина Европейският съюз има към нас негативно, дори унижаващо, отношение. От Пакта за стабилност досега не сме получили нищо“.

2000 – ВМРО – Казанлък дари на библиотека „Искра“ книги от издателство „Захари Стоянов“, а БСП – Казанлък подари на библиотеката албума „Флората и фауната на България“. Към тази дата ОБ „Искра“ разполагаше с ок. 305 хиляди тома. Читателите през предходната година бяха 6 хиляди. Те бяха използвали 60% от библиотечния фонд, равняващи се на 170 хиляди тома.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ гостува по случай Деня на народните будители на студентите от Технически университет – Габрово, по тяхна покана, със спектакъла „Сол“.

2000 – Вследствие на възникнал пожар в този ден в складовата база „Търговия на едро“ в Казанлък бяха изпепелени няколко склада: за плодове и зеленчуци, за парфюмерия и козметика, за хранителни продукти и за захарни изделия.

2000 – Група от „Арсенал“ взе участие в Националния протестен митинг в София, носейки транспарант „Към Европа – с европейски закони!“

2001 – Навърши се 1 година от създаването в ДГ „Славейче“ в Казанлък на специализирана група за деца с церебрална парализа, в която се обучаваха 8 деца. В интервю за „Вис виталис“ по този повод Атанаска Градинарова – общински съветник, инициаторка на начинанието, изрази задоволството си от резултатите.Общинските съветници бяха поздравени от децата от ДГ „Славейче“.

2001 – Със съдействието на Националния център за театър към Министерството на културата и с изключителното съдействие на кмета на община Казанлък Стефан Дервишев Казанлък посрещна в този ден трупата на Държавния театър на гр. Анкара, Турция. На сцената на НЧ „Искра“ гостите представиха спектакъла „Така беше някога“ с осигурен симултанен превод за публиката. Домакин по време на 4-дневния престой на трупата бе театър „Л. Кабакчиев“. Печат и подпис на Сюлейман Великолепни подариха гостите на казанлъшкия кмет, като поясниха, че подписът отваря всички врати с изключение на райската. Скъпия дар кметът предостави на Художествената галерия.

2001 – Задълженията на Община Казанлък към тази дата възлизаха на 4 млн. 896 хил. лева. Общинските съветници одобриха предложението на общинската администрация дължимата на „Нелсен Еко“ сума от 650 хил. лева да бъде разсрочено изплатена през следващите 5 години.

2002 – ОУ „Мати Болгария“, в което учеха 850 деца, отбеляза в този ден патронния си празник – Денят на будителите.

2002 – Ромският ансамбъл „Огнени ритми“ към читалище „Искра“ гостува в този ден с концерт в Дъбово.

2003 – Независимият кандидат за кмет, втори мандат, на община Казанлък Стефан Дервишев покани на публичен диспут своя опонент в предизборната борба Стефан Дамянов. Дамянов отказа участие в диспута с мотива, че е представил насоките си за управление на общината до 2007 г. по време на предизборните си срещи, вкл. и в интернет.

2003 – Бизнесклуб „Възраждане“ и Ротари клуб в Казанлък излязоха с обръщение, в което опровергаха, че подкрепят на местните избори кандидата за кмет Стефан Дамянов, както самият той бе обявил.

2003 – Руската страна, в лицето на автомобилно обединение “Руспромавтогаз“, потвърди намерението си за създаване на смесено предприятие за сглобяване на лекотоварни автомобили в Казанлък.

2004 – В специално писмо министърът на културата Божидар Абрашев съобщи за предоставянето на 885 хиляди лева за реализиране на проекта „Долината на тракийските владетели“ – целево финансиране от Държавния бюджет за 2005 г. на консервационните работи и експонирането на разкритите и новооткритите гробници в община Казанлък.

2005 – Вечер на 100-те национални обекта организира местното Туристическо дружество “Орлово гнездо”. На територията на община Казанлък се намират четири от 100-те обекта от национално значение – под номер 91 са обединени Казанлъшката тракийска гробница и Литературно-художественият музей “Чудомир”, под номер 92 е Храм-паметникът “Рождество Христово” в гр. Шипка и под номер 93 –  Паметникът на Свободата на връх Шипка.

2005 – „Вековната „Искра“ в Казанлък ражда своята жарава, която стопля духа на любознателните. Едно от огнищата е радио „Вис виталис“, в което творят съвременни млади народни будители. Хвала! Дерзайте! С признателност: Д. Добрев“ е написано на тази дата в Паметната книга на „Вис виталис“.

2006 – Скулпторът и художник Продан Проданов представи в Художествената галерия на Казанлък своята юбилейна изложба на морска тематика. Творецът, родом от Бургас, навърши през 2006 г. 80 години. Той е възпитаник на известният български скулптор Любомир Далчев.

2006 – Боряна Назърова, възпитаничка на школата по изобразително изкуство при Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“ в Казанлък, спечели първа награда в 8-я национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ в раздела за рисунки на тема „Човекът и Космосът“. Тя получи наградата си от първия български космонавт Георги Иванов.

2006 – С парад в три лъча на възрожденските портрети и училищните знамена в Казанлък бе отбелязан Денят на народните будители. 

2006 – 20-тите краеведски четения бяха проведени в този ден в Регионалния исторически музей – Казанлък. Част от лекциите бяха „Сектите в България“ и „Казанлък и първият герб на нашия град“. Бяха представени и доклади, свързани с известни казанлъшки фамилии и населени места. 

2006 – С юбилеен концерт възпитаниците на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ отбелязаха своя 50-годишен юбилей. В празничната програма участие взеха всички възпитаници на школата – класовете по пиано, цигулка, акордеон, вокална група „Искрица“, детски хор „Искра“, балетен ансамбъл „Грация“, формация за модерен балет „Инфинити“.

2007 – „80% от учителите в Казанлък не са в класните стаи в този ден и не приемат споразумението, предложено от образователното ведомство“, съобщи говорителят на Общинския стачен комитет Ганка Папазова. По данни на синдикатите в 3 училища в общината учителите не стачкуваха: ОУ „Чудомир „, ПМГ „Н. Обрешков“, в ОУ“ Паисий Хилендарски“ стачката продължаваха само трима преподаватели.

2007 – В този ден стана ясно решението на БФС – регион Пловдив за това – какви наказания да понесе отборът от Казанлък за случая с бития съдия по време на срещата от 13-я кръг на първенството в Югоизточната В група между „Розова долина” и „Горубсо“ – Рудозем. Глоба от 250 лв. и лишаване от един домакински мач бе наказанието, наложено на ФК „Розова долина” заради побоя, нанесен на съдията на стадион „Севтополис”.

2007 – В читалище “Напред” в гр. Павел баня бе представена стихосбирката “Под знака на Овена” на журналистката Йорданка Трополова.

2008 – Проектът „Консервация и реставрация на тракийска гробница Крън II“ бе представен в Казанлък. През 2007 г. до гробницата бе открит асфалтов път. За реставрацията на гробницата, датирана от втората половина на 4 в. пр.н.е., бяха отпуснати 38 399 $ от посланическия фонд за опазване на културното наследство на посолството на САЩ в България. Ръководител на екипа бе Китан Китанов, докторант в Сорбоната в Париж. ИМ „Искра“ участва в проекта с 5040 $.

2008 – По повод Деня на народните будители в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Шипка бе открита музейна сбирка на училището. С откриването й бе поставено началото на честванията през 2010 г. на 300 години от първото училище в подбалканския град.

2008 – Ученици представиха сборник със значимите личности от историята на училището ”Екзарх Антим І”. Събирането на материали продължи една учебна година. В подготовката на сборника се включиха 30 ученици, които към момента бяха студенти в елитни български университети.

2008 – От този ден стартира изпълнението на проект „Система от състезания по математика в община Казанлък“. Той бе финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, стойността му бе 46 хиляди лева. Целта бе да се стимулират способностите на учениците от 32-те учебни заведения в общината в областта на математиката, както и за индивидуално обучение на млади математически таланти. Ръководител на проекта бе Христо Лесов, председател на Регионалния съюз на математиците.

2008 – 7 отбора на училища в община Казанлък участваха в започналото в този ден ученическо първенство по футбол за 11-12 клас.

2008 – Общинските съветници препоръчаха на кмета Стефан Дамянов да отмени конкурсите за директори на музей „Чудомир”, на Театър „Любомир Кабакчиев” и на библиотека „Искра” поради многото незаконосъобразни действия при обявяването им. Кметът не отстъпи от искането си за провеждането на конкурси. В културните институти назряваше готовност за стачни действия.

2009 – Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев получи наградата „Следовник на народните будители” на Съюза на народните читалища. Престижното отличие се връчваше за втори пореден път. С това звание бяха удостоени: Кирил Ананиев – зам.-министър на финансите, Йорданка Фандъкова – зам.-кмет на гр. София по културата, проф. Боряна Христова – директор на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Николай Бареков – водещ на сутрешен блок на БТВ, Георги Коритаров – водещ на сутрешен блок в Нова телевизия.

2012 – Казанлъчани, живеещи в четири блока на бул. „23 пехотен Шипченски полк”, стартираха подписка с искане за връщане на зелената площ, която фирма бе оградила и унищожаваше зеленината. Според гражданите, близо 100 декоративни растения на близо 20-години бяха изкоренени и на тяхно място бяха сложени метални ограждения.

2012 – В навечерието на Деня на народните будители участниците в инициативата „Есенна дъга на изкуствата” на читалище „Искра-1860” гостуваха с концертна програма на жителите на град Шипка.

2012 – Открит бе традиционният „Есенен салон“ в Казанлък. 28 художници представиха общо 40 творби. Трима бяха скулпторите – млади казанлъшки таланти.

2012 – Читалище „Искра” представи в залите на ИМ „Искра“  музикално-поетичната композиция „За да пребъде България“ с участието на Смесен хор „Петко Стайнов”, Детско-юношески хор „Искра”, Вокална студия „Искрица”, Детска театрална студия и Школата по художествено слово.

2013 – С концерта „Вдъхновени от будители народни“ НЧ „Искра“ откри своя 154-ти творчески сезон.

2014 – „Искаме си бебето, искаме да израсне при нас, то е наше внуче“, това изповяда пред екип на „Вис виталис“ Даниела Календжиева, майката на 16-годишния ученик Христо, който заедно с малолетната си приятелка Тони изоставиха на 21 октомври с. г. новороденото си дете, въпреки че таткото бе помагал при раждането. Тогава до контейнер на ул. „Кадемлия“ в Казанлък клошар откри раница с новородено момченце. Непълнолетните родители също си искаха бебето. Те бяха решени на всичко, за да си го върнат у дома. Страх била основната причина учениците-родители да не споделят проблема с възрастните.

2014 –Сред темите наоткритите в този ден традиционни краеведски четения в Казанлък, с участието на краеведи и от Павел баня, бяха: „90 години от създаването на отделите „Краезнание” и “Редки и ценни издания” на общинската библиотека, „Неточности относно историята на с. Голямо Дряново от български автори“, „Душевността на тракийските българи“, „Реквием върху снопче пожълтели листа – писма от фронта по време на Първата световна война”, „Смъртта на Ботевия четник Цанко Минков – Комитата”, „Чудомировите коледарски песни в теренните записи на Тодор Джиджев от Казанлъшко” и др. В краеведските четения за поредна година със свои разработки участваха и ученици от казанлъшките училища.

2014 – В навечерието на Деня на народните будители активисти от Младежки общински съвет-Казанлък организираха анкета, задавайки въпроси от българската история. На всеки гражданин, отговорил правилно, те подаряваха красив свитък с отпечатани български стихотворения и снимки на авторите им.

2014 –Жури с председател Петя Минекова, директор на Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък, присъди наградата за най-добра творба на „Есенен салон – Казанлък‘2014“ на младата художничка Катя Христова, работеща в Художествената галерия – Казанлък. Наградата за дебют бе връчена на младата художничка Елеонора Атанасова. В изложбата участваха 85 творби на 38 казанлъшки автори, журито бе селектирало 55 платна, 9 скулптури и един релеф.

2014 – Kлубът на пенсионера в павелбанското село Осетеново отбеляза своята 10-та годишнина. Гост на събитието бе кметът на община Павел баня Станимир Радевски.

2015 – Два месецапродължи съвместната инициатива за провеждане на ехографски прегледи при д-р Радостин Петков на преференциални цени на Сдружението на онкоболните в Казанлък с Медицински център „Мазалат” и с подкрепата на Медийна група „Вис виталис” по повод месец октомври, обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата.

2015 –Три ръкописа на местни автори получиха финансиране от Община Казанлък по програма „Финансиране на книги на казанлъшки автори“. Между тях бяха разпределени 3 912 лв. Творбите бяха: „Чудомир и нашето съвремие“ на авторски колектив, „Трифонизми V“ на Трифон Ефремов и „Математическа поема“ на Румен Денев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram