Днес, 30.12.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ оповести в този ден резултатите от направено свое допитване сред слушателите: Коя е личността на 1993 година? Според слушателите – безспорната личност на 1993 година бе инж. Крум Христов – директор на фирма  „Арсенал“.

1995 – Според годишния доклад на Общинската полиция, през 1995 г. 294-ма души са били заловени на местопрестъплението, заловени са били 28 издирвани лица, съставени са били 697 акта, от които 357 за нарушение на Закона за движение по пътищата и 263 – за нарушения на наредби.

1996 – ДВСК-Казанлък отчете, че през годината са били извършени 4800 експертизи на животни за клане. През 95-та година броят им е бил над 8000. Органите на ДВСК бяха преокачествили през годината 700 кг. месо, над 2 тона хранителни субпродукти, 1300 литра прясно мляко, 3,5 тона кисело мляко и близо 2 тона масло.

1996 – Броят на безработните в края на 96-та година в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж беше 3779. Най-голям бе броят на безработните специалисти с инженерно-техническо образование – 624, и на специалистите в областта на селското стопанство – 141.

1997 – Лекоатлетката Петя Пендарева и треньорът й Детелин Маслов излязоха с протестна декларация, смятайки, че спортът не получава необходимото отстрана на Община Казанлък, и отказаха да участват в анкетата за определяне на най-добър спортист на града за годината.

1997 – До тази дата в Общинската болница в Казанлък бяха родени 786 бебета, а броят на абортите бе достигнал 1215. За предходната 1996 г. бебетата бяха с 9 повече, а абортите – с 93 по-малко.От отчета на АГО стана ясно, че смъртността на новородените бебета е 11,32 на хиляда, при 15,6 на хиляда за страната.

1997 – С 25% увеличение на престъпността за 97-ма година в сравнение с 96-та отчете РПУ-Казанлък. Бяха разкрити 37,4% от регистрираните престъпления.

1997 – В новогодишно интервю за „Вис виталис“ депутатът от СДС д-р Ваньо Цонов коментира парламентарната 1997-ма година. Той заключи: „Не съм удовлетворен от това, което става в медиите. Ще правим ЗРТ – Закон за радио и телевизия“. Също в новогодишно интервю депутатът от СДС Стефан Мазнев заяви: „Демокрацията настъпи на 19 април т. г. , когато бяха парламентарните избори, а не преди това“.

1998 – В интервю по повод назначаването му за областен управител на област Стара Загора Радомир Енев обеща: „Няма да правя разлика между Казанлък и Стара Загора като отношение към проблемите“.

1998 – Данъчната служба в Казанлък бе вече с нов началник – Николай Димов.

1998 – Тържествен новогодишен обяд организира в този ден ръководството на ОДС в Казанлък. Поканени бяха 102-ма души: бизнесмени, лидери в ОДС, ръководители на фирми, подкрепящи правителството на ОДС. Официални гости бяха депутатите Ваньо Цонов и Моньо Христов, кметът на Стара Загора проф. Цанко Яблански и областният управител Радомир Енев.

1999 – 200 души – хора с увреждания, събрани в Зелената зала на Община Казанлък, получиха новогодишни пакети с хранителни продукти, осигурени от казанлъшки фирми и от централата на КНСБ.

1999 – Над 300 поздравителни картички за Коледа и Нова година бяха получени до тази дата в Община Казанлък от България и чужбина.

1999 – Председателката на Тракийското дружество в Стара Загора Петра Мечева стана „Тракиец на годината“ – заради инициативата й за построяването на паметник на кап. Петко войвода в областния град.

1999 – Алианс-Франсез – Казанлък получи комплект разнообразни детски игри – новогодишен подарък от побратимения на Казанлък френски град Сент Ерблен.

1999 – Обезпокоителен бе броят на заболелите от туберкулоза през годината – регистрирани бяха 69 случая срещу 49 за 1998 г.

2003 – Ден на национален траур бе обявен в този ден  по повод трагичния инцидент в Ирак и смъртта на петима военнослужащи от българския контингент на коалиционните сили. Трима от тях бяха от област Стара Загора: старши сержант Иван Инджов и редник Свилен Киров от Пета Шипченска механизирана бригада – Казанлък и капитан Георги Качорин.

2003 – Антоанета Антонова – гражданка от Казанлък, изрази по „Вис виталис“ позицията си по повод загиналите момчета в Кербала: „Много ме боли, че ексцентричното българско правителство робува и се поддаде по такъв непристоен начин на американците. Вярно е, че тези млади хора са доброволци, но вярно е също, че са принудени да направят този избор, съпътстван от огромен риск. Ако се създаде движение на други българи с подобни позиции, аз ще бъда една от първите в него“.

2004 – На посещение в Казанлък бе Румен Симеонов – зам.-министър на труда и социалната политика. Той разгледа Центъра за социални контакти. На пресконференция Симеонов заяви, че проектът на Казанлък „Долината на тракийските царе“ ще бъде подкрепен от фонд „Красива България“. Проектът за реконструкция на централния градски площад бе вече одобрен от фонда.

2005 – С 455 души бе намалял броят на регистрираните безработни в общините, обслужвани от Дирекция „Бюро по труда“ в Казанлък, към края на месец ноември. Равнището на безработицата бе 9.49% при 12,2% за предходната година. Най-нисък бе процентът на безработните в Казанлък – 6.02%, а най-висок в Николаево – 26%.

2008 – По-многолюдни в края на годината станаха 737 семейства от Долината на розите, в които през 2008 г. проплакаха бебета. Други 86 бебета зарадваха баби и дядовци от Казанлък, но проплакаха в чужбина. През 2007-ма година в района бяха родени 910 бебета. Сватбите през 2008-ма бяха 288, при 316 през 2007 г. През 2008 г. от света в Казанлъшко си отидоха 799 души, през 2007 г. бяха с 50 повече.

2010 – „Общинският съвет приключва една много силна година, – каза в интервю председателят на местния парламент Васил Самарски. – Изпълнихме всичките си ангажименти съгласно ЗМСМА – проведохме 15 заседания – при изисквания от 6, разгледахме 1508 преписки, взехме 203 решения. Водещият принцип на общинските съветници бе: прозрачност в полза на гражданите“.

2014 – Служители на Общината започнаха проверки на стълбовете за улично осветление – заради паднал от силния вятър изгнил в основата си осветителен стълб на бул. „Освобождение“ до парк „Розариум“, който по случайност не предизвика инцидент. В края на 2013-та година стълб на улично осветление, южно от Хуманитарната гимназия, се стовари на тротоара. Минута преди инцидента през мястото бяха преминали майки с детски колички.

2014 – Младежката организация на местна политическа партия връчи дарение на Общинския приют за безстопанствени кучета. Одеалата за животните, които да ги топлят в мразовитите дни, прие д-р Генко Мирев, отговорник за приюта.

2015 – Папагалът ара, чието име бе Джули, посрещна Новата година при своите собственици. След като няколко дни обикаляше Казанлък, „папагалът беглец“ бе заловен на покрива на супермаркет „Билла“. Премръзналата Джули, без да се съпротивлява, влезе в донесената за целта клетка. В търсенето и залавянето на красивата птица се включиха общинската вишка и десетки казанлъчани.

2015 – Общо 64 бяха длъжниците на НАП от Казанлък, натрупали дългове за над 5 000 лева  към 31 октомври 2015 г., показа справка в списъците, публикувани в сайта на приходната агенция. Най-големият длъжник бе фирма Г КУБЕД, регистрана в Казанлък, дължаща 15 063 337 лв. Сред длъжниците към държавата от 1 октомври 2013 г. фигурираше и Топлофикация – Казанлък със задължения в размер на 138 733 лв.

2015 – Младите дарования на казанлъшкия волейбол, дебютирали през годината в Скаут лигата, и треньорът им Миглена Стрезова украсиха с лицата си новия календар на Българската федерация по волейбол. Снимките бяха направени по време на четвъртия, коледен, турнир за момичета до 14 години. 

2016 –  Феновете на ЦСКА в Казанлък отново показаха любовта към любимия отбор с пищно парти. Най-голямата фен-франкция на червените в региона „Червени воини“ си направиха истинско празненство, на което присъстваха най-верните ултраси в града.

2017 – Децата от клуб ,,Млади възрожденци“ при енинското ОУ „Христо Ботев“ гостуваха на самотните възрастни хора от селото, на които раздадоха малки подаръчета и по една ръчно изработена картичка от учениците.

2017 – Апел и зов за помощ в подкрепа на 29-годишния Румен Борисов, който преди година претърпя животоспасяваща операция в Турция, споделят и разпространяват в социалните мрежи казанлъчани. Благодарение на общи усилия, като само за два дни бяха събрани 42 хиляди лева младият диджей, бивш служител на „Арсенал“, премина успешна операция в южната ни съседка, по време на която бе отстранен тумор в мозъка. Още 30 хиляди лева постъпиха от дарения, които бяха вложени в следоперативните терапии, разказва бащата Донко. Сега той и семейството на Румен, осемгодишното му дете, братът Стефан, близки и приятели правят всичко възможно, за да помогнат на мъжа да се вдигне от леглото и отново да ходи.

2018 – Между 10 и 15 см снежна покривка на Бузлуджа привлече многобройни казанлъчани под върха часове преди да изпратим 2018 г. Чистият въздух и липсващият в долината сняг доведоха стотици на историческия връх.

2019 – Кметът Бесоолу решава проблема с паркирането в Павел баня – За преодоляване на трудностите с престоя на автомобилите в курортния град, кметът и екипът му направиха първите постъпки – през почивните дни Бесоолу и неговите заместници огледаха празни общински терени, подходящи за вероятни нови общински паркинги.

2020 – Инцидент стана около 14:30 ч. по пътя Казанлък-Бузовград, когато два автомобила марка „BMW“ се ударили челно и по чудо няма ранени хора при произшествието. Според свидетели джипът предприел маневра изпреварване на път към Казанлък, но последвал сблъсъкът с идващият отсреща лек автомобил, пътуващ към Бузовград. Най-вероатната причина е, че жената, шофираща джипа не е прецинила разстоянието за изпреварване, а водачът на автомобила в отсрещното е шофирал с несъобразена скорост.

2021 – Инцидент стана на ул. „Стара планина“ в Казанлък, до магазин СиБиЕс. Катастрофата с блъсната жена бе заснета от шофьор, който има видео регистратор на автомобила си. От записа бе видно, че пешеходната пътека е в неосветен участък. Въпреки многобройните подавани сигнали от живеещи в района за опасни ситуации, заради тъмнината и спрени на тротоара автомобили, мерки не са взети. Призивът на хората е мястото да бъде осветено. Пострадалата бе прегледана от лекарски екип, няма опасност за живота й. Жената се размина с охлузвания и уплаха след инцидента.

2022 – Социалният патронаж в Павел баня ще получи нов автомобил през новата 2023 година. Така превозните средства ще станат три, след като през август т.г. Общината закупи две превозни средства за дейността. “Получаването на новия автомобил стана възможно, след като спечелихме проект по фонд “Социална закрила”. Така ще обезпечим напълно извозването на храна за потребителите на услугите по “Топъл обяд” и “Домашен социален патронаж”, информира кметът Иса Бесоолу.

2022 – Коледните базари в Павел баня тази година се оказаха изключително успешни. Събраната сума от 11-те дни, в които се провеждаха благотворителните инициативи, днес бе изброена в присъствието на заместник-кметовете Милена Кавръкова и Йордана Енева от представители на “Семейчовци”. Оказа се, че чрез инициативността си учениците от Павел баня и техните учители от ПГРХ и СУ “Христо Ботев”, местните хотелиери и ресторантьори, общинска администрация и “Семейчовци” успяха да съберат сумата от 9403,10 лв. Някои хотелиери и ресторантьори се включиха в базарите не с пряко участие от ястия и специалитети, а директно дариха парични средства в кутията на “Семейчовци”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram