Днес, 30.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Община Казанлък осигури в достатъчно количество дрехи за деца и възрастни за населението от ромски квартал в града за предстоящата зима.

1966 – Заради разразилата се епидемия от шап Районното управление на ДВСК взе решение всички двукопитни животни в региона да бъдат регистрирани и ежедневно преглеждани. На всички кланици, месо- и млекопреработвателни предприятия ДВСК връчи предписания.

1996 – Националният съвет на Съюза на народните читалище взе решение конгресът на Съюза да бъде проведен през декември с. г. в Народно читалище „Искра“ в Казанлък. От основаването си през 1911 г. Съюзът не бе провеждал свой конгрес извън столицата.

1997 – Общинският съвет в Казанлък прие процедура за приватизация на общинската фирма „Казанлък“ ЕАД.

1997 – Председателят на ДПС в област Стара Загора Мехмед Осман оповести, че всички членове на общинското и областното ръководства ще подадат молби до Националната комисия по Закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност.

1997 – 96 жалби, от които 41 лично до кмета, бяха постъпили от началото на годината до тази дата в Община Казанлък. Те бяха свързани предимно със социални и жилищни проблеми на гражданите. В нормативно предвидения срок всички получиха отговор.

1998 – Четирима делегати от казанлъшкия регион взеха участие в Националната учредителна конференция на младежката организация на ДПС, на която бяха приети устав и стратегия за развитие на организацията.

1998 – В галерия „Рувел“ бе открита изложба на Лиляна Петрова „Оригинален офис-дизайн“.

1998 – Анкета с граждани по повод първото четене в НС на Закона за военната служба излъчи радио „Вис виталис“. Въпросът бе: „Военна или алтернативна служба?“. Преобладаващата част от отговорите на казанлъчани бе в полза на военната служба, малцина бяха без мнение.

1999 – В Павел баня бе отпразнувана 120-ата годишнина на местното училище.

2000 – Председателят на Областния съвет на ДПС Мехмед Осман присъства на прием в Турското консулство в Пловдив по повод 77-та годишнина на Турската република.

2000 – Редовното 137-мо общо събрание на НЧ „Искра“ избра почетен организационен комитет за честването на 140-ата годишнина на читалището, която бе чествана през м. декември.

2001 – Репортаж на радиото отрази учредяването на Младежки общински съвет в Казанлък по проекта „Изборът – управление на отворените врати“ на Съюза на жените „Проксен“ с медийното партньорство на радио „Вис виталис“, в. „Искра“ и телевизия „Емотон“. 18-годишният Тенчо Ченалов откри тържествената сесия. Младите съветници положиха клетва и подписаха клетвен лист.

2001 – По повод финансовата криза в МБАЛ – Казанлък управителят й д-р Христо Христов каза: „Не виждам изход“ и информира, че задълженията на болницата са 1 млн. и 500 хиляди лева, но че заплатите се получават. Задълженията бяха към Топлофикация, ВиК, Електроразпределение и към доставчиците на медикаменти. След гостуването си в блока „От ден в ден“ д-р Христов написа в Паметната книга на радиото: „Медиите заедно с лекарите – на борба за спасяването на болницата! Сърдечно ви благодаря за съдействието, което ни оказвате!“.

2002 – По време на проведените краеведски четения, организирани от краеведското дружество „Иван Енчев – Видю“, по случай 120-ата годишнина от рождението на Енчев бе открита юбилейна изложба.

2002 – Богословът Ваклуш Толев гостува в Казанлък с беседата си „България – школа за духовно възмъжаване“.

2002 – Доклад на тема „200 години от рождението на Кольо Фичето“ бе изнесен на общо събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Казанлък.

2002 – За 10-те месеца на годината в казанлъшкия регион бяха станали 79 катастрофи с 12 човешки жертви и 88 пострадали.

2003 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Илия Чолаков, началник на Геомагнитната обсерватория в Панагюрище, разясни за слушателите влиянието на т. нар. магнитни бури. „Твърде вероятно е хора със сърдечни заболявания и с лабилна нервна система да се почувстват зле. Смятам обаче, че в повечето случаи става въпрос за прекалено силно внушение“, каза д-р Чолаков.

2004 – Гости на Казанлък бяха американският посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати Пардю. Те се срещнаха с кмета Стефан Дамянов и с ръководителя на експедиция ТЕМП д-р Георги Китов  и разгледаха експозицията с новооткритите тракийски съкровища.

2005 – В Центъра за специализирана полицейска подготовка в Казанлък бе проведена среща на над 80 деца – участници в Детската полицейска академия в Самоков и в Града на розите. Младите полицаи получиха дипломи за успешно завършен първи модул на академията.

2006 – Според окончателните резултати след втория тур на президентските избори: 70,42% или 18 514 души от гласувалите в община Казанлък, подкрепиха кандидатурата на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин. За Волен Сидеров и Павел Шопов бяха подадени 7777 гласа или 29,58%. 39,07% бе избирателната активност в общината, в изборите за президент се бяха включили 26 863 души. Георги Първанов постигна рекордно висок резултат на втория тур на президентските избори в страната и остана държавен глава на България до 2012 г. Кандидат-президентската двойка Първанов – Марин спечели на втория тур в Старозагорска област с 69,02 на сто от гласовете. Това посочиха окончателните резултати от изборите, съобщени от РИК.

2006 – Под мотото “Различни, но равни” за трети път в община Казанлък бе проведен концерт на етносите. На площад “Севтополис” се представиха 8 ансамбъла – с български, турски, ромски и каракачански фолклорни изпълнения.

2007 – В Казанлък през есенно-зимния период 2006-2007 г. бяха станали 176 пътнотранспортни произшествия с 3-ма убити и 13 ранени. За предходния период при ПТП имаше 1 убит и 13 ранени.

2007 – За втори мандат като кмет на община Павел баня бе избран Станимир Радевски, който спечели изборите за кмет със 70.60%. Това бяха 5 154 гласа от всички действителни 7 300. Избирателната  активност за местни избори 2007 г. за община Павел баня бе 61.88%

2007 – В ДК „Арсенал“ се състоя честване на 25-ата годишнина от създаването на балетния ансамбъл „Грация“ към читалище „Искра“ и 30 години художествено-творческа дейност на художествения ръководител Алла Ангелова. За 25 години ансамбълът бе изнесъл много концерти в България, в страни от Европа, Русия и Азия. Ансамбълът бе носител на дипломи и награди от 5-те международни балетни фестивала в Пловдив и Балчик. През годините 20 от възпитаниците на Ала Ангелова бяха завършили Държавното художествено училище в София, реализирали се впоследствие като балетни артисти в България и чужбина, преподаватели и ръководители на балетни школи.

2008 – Собствена набирателна сметка, в която да влизат всички приходи на Общината от ликвидиране на съсобственост, гласува да има в Казанлък Общинският съвет. Предложението направи общинският съветник от партия „Ред, законност и справедливост“ Георги Каличков. Мотивът бе, че ОбС трябва да знае и да контролира разходването на приходите от тези постъпления. Кметът Стефан Дамянов на свой ред остро възрази срещу подобна форма на контрол, но съветниците не уважиха възраженията му.

2008 – Нова група имаше от този ден в Общинския съвет на Казанлък. Групата бе СДС – РЗС, състояща се от трима членове – Георги Каличков, Николай Александров и Силвия Касева.

2008 – Цветанка Пискова от СПС „Защита“ и Елена Стойчева от ФАГО бяха избрани за заместник-председатели на Общинския съвет в Казанлък.

2008 – Демонтиран бе павилионът за цветя в района на градинката на улица “Искра”. Демонтажът бе на база решение на Общинския съвет и на ВАС, т. к. теренът бе публична общинска собственост. Започната бе подписка на граждани, недоволстващи от премахването на павилиона. 717 бяха подписите до обяд. Според д-р Мария Данева, представител на българо-холандската фирма “Буксус плант“, местната власт не се впечатлява от мнението на хората.

2008 – „Розите”, водени от ст. треньора Радко Калайджиев, записаха трета поредна победа у дома над отбора на „Созопол”. В 14-ти кръг на Югоизточната „В“ група ФК „Розова долина“ победи Созопол с категоричното 6:0. Така „Розите” станаха трети в подреждането с 25 точки, след лидера Поморие с 28 точки и „Левски” – Стара Загора с 26 точки.

2008 – Поетичната книга „Сърцето няма нужда от очи“ на Мария Пройкова бе представена в ЛХМ „Чудомир“ по повод 40-годишната творческа дейност на казанлъшката писателка.

2009 – Почетният гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев дари на казанлъшки патриотични клубове, народни читалища и библиотеки в региона сборника „Българските бойни знамена“, съставен от екип на Националния Военно-исторически музей.

2010 – Огромно езеро, пълно с кална и мръсна вода, от повече от година поради неработеща канализация, се бе образувало на пътното платно до блок 80 в кв. „В. Левски” в близост до бул. „23 Шипченски пехотен полк“. Според живеещите в квартала, за да не пропадне някой в шахтите, те са ги обозначили със стари автомобилни гуми. Запаленият рибар дядо Димитър Караджов хвърли въдица в дълбокия гьол, с което, освен че развесели минаващите, показа и новата казанлъшка атракция – ловене на риба в мътни води, като се чудеше на начина, по който се инвестират парите на казанлъшките данъкоплатци.

2012 – От тази дата в продължение на пет дни художествено-творчески формации на читалище „Искра“ гостуваха в МОЛ Галерия – Стара Загора. Първа се представи Младежката театрална студия със спектакъла „Ние врабчетата“.

2012  – Шестима българи взеха участие в Южноевропейската ветеринарна конференция, която се проведе в Барселона, Испания – научен форум, обединил над 5 000 представители от цял свят. Сред тях бе и д-р Стойчо Димов – собственик на ветеринарна амбулатория в Казанлък. „Днес ветеринарните диети, наричани още лечебни диети, имат важно място в съвременните практики на ветеринарните лекари. През последните 20 години е постигнат невероятен напредък в разработката на специализирани храни за домашни любимци“, коментира д-р Димов.

2013 – По повод Деня на будителите – 1 ноември, Младежкият общински съвет – Казанлък организира викторина. На всеки гражданин, отговорил правилно на въпроси от българската история, бе подарявана „История славянобългарска“. Паралелно с това се проведе и кампания ,,Размени книга“. Всеки гражданин, който имаше книги, които е прочел, и смяташе, че не са му необходими повече, можеше да ги остави и в замяна да си вземе друга книга, която друг гражданин е оставил.

2013 – Общинският съвет упълномощи администрацията за сключване на договор със собствениците за делба на части от познатата на няколко поколения „дупка“ в центъра на Казанлък. С решението реално бе даден картбланш за премахването на огромната дупка, след като се уредят отношенията между собствениците, които не стигаха до консенсус повече 10 години.

2013 – Представители на повечето казанлъшки училища участваха в традиционната, седма поред, щафета, която организираха в парк „Розариум“ клубът на Петя Пендарева и Община Казанлък. В щафетата се включиха над 100 деца.

2013 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложба за Деня на народните будители под надслов „Во славное имя болгарское будители от Казанлъшкия край“.

2014 – 4 години лишаване от свобода получи 17-годишният Димитър Митов от Стара Загора. Той се призна за виновен за това, че на 17 юни на обяд е изнасилил 12-годишно момиче. Митов имаше две присъди, включително за кражба. На 6 юни с. г. бе осъден на пробация.

2014 –С прожекцията на забавния филм на режисьора Андрей Кошак „Шоково състояние”, копродукция на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония, на тази дата започна четвъртият фестивален ден на „София филм фест“ в Казанлък. Музиката към филма бе дело на Стефан Вълдобрев. Представени бяха и филмът на младата режисьорка Кристина Николова „Вяра, любов и уиски” и най-новата творба на италианския киномайстор Паоло Сорентино – филмът „Великата красота”, с „Оскар” и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм.

2014 –Казанлъшкият писател Светлозар Стоянов, на 39 г., бе обявен за най-добър млад автор за 2014 г. от Съюза на българските писатели. За книгата си „Гравюра от белези“ той получи Националната литературна награда „Николай Хайтов“.

2014  –Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ – Казанлък  бе домакин на Втората национална музейна среща „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“. 33 национални, регионални и общински музея, галерии и над 40 участници, включително и университетски преподаватели, участваха в научния форум.

2015 –За 14-и път в навечерието на Деня на народните будители в Казанлък бе открит Есенен салон, в който с над 65 творби се включиха 43-ма творци, които представиха живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. 

2015 – Като част от поредицата прояви за 155-годишнината на ОБ „Искра” се състоя премиерата на детския алманах „Зелено лято“. Сборникът включваше творби на участници в лятната академия на теми, свързани с опазването на околната среда по Проекта „Зелена светлина за зелена класна стая“.                                                                                     

2015 –В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, ОУ „Мати Болгария“ в Казанлък отпразнува 25 години от създаването си с поредица празнични събития. На тържествено утро директорът Пепа Дукова връчи почетни плакети на учители и бивши директори, както и грамоти на граждани, допринесли за развитието на училището. Училището е създадено на 15 юни 1990 г. с решение на ИК на ОбС – Казанлък. На 14 февруари 1991 г. тържествено е прието името „Мати Болгария“, което е заглавие на едно от най-известните произведения на възрожденския будител и книжовник Неофит Бозвели. Кръстник на училището бе писателят Петър Константинов. Първи ноември – Денят на народните будители, е патронен празник на учебното заведение.

2015 Музиката – вдъхновение и духовна красота” – под този надслов бе концертът на инструменталистите от Школата по изкуствата „Емануил Манолов” при читалище „Искра”, посветен на Деня на будителите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram