Днес, 28.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – За председател на новооткрития в с. Розово клуб на пенсионера бе избран Кольо Пенков.

1997 – Предвидената от Министерството на финансите субсидия за община Казанлък за 1998 г. бе 40 млн. лева. „Тази сума е два пъти по-малка в сравнение с 1996 г.“, бе коментарът на кмета Иван Гороломов.

1997 – На вниманието на гражданите в сградата на Общината бе изложен готовият кадастрален, улично-регулационен, застроителен план на кв. „Западно разширение“ в Казанлък.

1997 – Открит урок-празник на тема „Здравето и чистотата“ бе проведен в Детска градина №1 в Казанлък. Паста за зъби подари на всяко дете фирма „Томи-шоу“.

1998 – Старозагорският съд осъди на 20 г. лишаване от свобода и кръвнина в размер на 28 млн. стари лева убиеца на казанлъшкия бизнесмен Христо Бизев-Бизона – 29-годишният Галин Бялов от Добрич.

1998 – Вельо Лазаров – началник на отдел „Финанси“ в Община Казанлък, и специалистът по бюджета Димитър Димитров участваха в Стара Загора в годишна национална конференция на тема „Финансиране на общините в България“ с участието на представители на Министерството на финансите, Международния валутен фонд и Световната банка.

1999 – С посредничеството на Медико-социалния кабинет към общинската болница Фондация „Детска помощ за България“ предостави на детското отделение дрехи и легла за малките пациенти. Кабинетът представи идеята си – в Казанлък да бъде създаден Клуб на семействата с проблеми с алкохола и дрогата.

2000 – За първи път в Казанлък бе проведено Републиканско първенство по спортно катерене. В него участие взеха 10 клуба от страната с общо 80 катерачи.

2000 – Само за 2 дни в област Стара Загора бяха регистрирани: 1 грабеж, 1 побой, 1 взривяване и 6 кражби на МПС. Според полицейските органи, най-масовото престъпление бе кражбата. Само на 28 октомври бяха извършени 13 кражби. Броят им за 9-те месеца на годината бе 1137.

2001 – Казанлък бе домакин на петия поред Фолклорен фестивал на каракачаните в България, организиран от Федерацията на каракачаните и от местното дружество на каракачаните. Гостуваха фолклорни формации от 8 града с общо 170 изпълнители.

2001 – Маратонецът от Казанлък инж. Ради Милев спечели бягането при 50-годишните в състезанието край Сливен на 40-километрово трасе. В интервю за радиото ултрамаратонецът сподели, че тича около 11 часа всеки ден. На въпроса: „Защо го правиш?“, той отговори: „За да докажа, че това е възможно“.

2001 – Катя Киликчиева, секретар на Община Казанлък, бе гост в студиото в навечерието на президентските избори. В Паметната книга на „Вис виталис“ тя написа: „Гласувайте! Няма значение за кого – важното е да гласувате. Успехи на „Вис виталис“! Тук вече има нови лица и имена и не познавам почти никого“.

2002 – Американски специалисти по антични стенописи пристигнаха в Казанлък във връзка с консервацията на гробницата Оструша. Световноизвестният консерватор Здравко Баров започна работа по възстановяването на стенописите.

2002 – Кметът Стефан Дервишев със своя заповед разпореди да бъде изградена комисия за постоянен контрол на детските площадки, както и да бъдат демонтирани опасните за децата съоръжения.

2002 – В Паметната книга за гости Христина Недялкова написа: „Търсете родовите си корени, проявявайте интерес към тях и бъдете истински българи!“, а написаните от д-р Денчо Бойчев думи са: „Да се запознаем с историята на пленително красивия град Казанлък и никога да не я забравяме!“.

2003 – След преминалите местни избори в жива линия със слушателите „Вис виталис“ зададе въпроса: „Защо не гласувах?“. Сред реагиралите бе слушателка, която се включи директно в ефир с отговора: „В България хората вече не разчитат на политиците и на държавата. И вече почти никой не се интересува от политика. Политиците у нас благоденстват даром“.

2004 – Група „Св. Троица“ при храм „Св. Троица“ в Казанлък с ръководител Лилия Димитрова взе участие в Старопланинския събор за църковна музика.

2005 – Първия краеведски сборник за Казанлък представи музей „Искра“ по време на научна конференция „Казанлък в миналото и днес“. Сборникът съдържа интересни публикации за региона от античността до наши дни, включени са спомени и документи, представени са известни казанлъшки личности.

2006 – Първи в своята възрастова група на 55-59-годишните завърши супермаратона Виена – Будапеща казанлъчанинът Ради Милев. 58-годишният инженер бе сред 1000-та участници в бягането. Милев остана 29-и в генералното класиране. По 352 км. трасе, преминаващо през три централноевропейски държави – Австрия, Чехия и Унгария, се спуснаха и състезатели на ролери. Зад маратонеца застанаха общинските съветници на Казанлък, които му гласуваха сумата от 1600 лв.

2007 – В този ден бяха проведени избори за местна власт. Общо 184 граждани на община Казанлък се състезаваха за кметски постове и общински съветници в община Казанлък. 92 см. бе дълга бюлетината за общински съветници в община Казанлък. В София бюлетината за общински съветници бе около метър. Най-дългата бюлетината бе в Сандански – 1.2 метра.

2007 – В спортна зала „Арсенал” с демонстративен мач между възпитаниците на ВК „Казанлък” бе официално открита реконструираната спортна зала. Представен бе и мъжкият отбор на ВК «Казанлък».  

2007 – 2800 лева, 11 грама златни накити и цифров фотоапарат „Канон“ бяха откраднати от неизвестно лице чрез взломяване на секретен патрон на входната  врата в частен дом на ул.“24 август” в Казанлък.

2008 – 130 години от създаването на община Казанлък бяха отбелязани в този ден. Наградени бяха с грамоти и парични средства общински служители, бивши кметове и председатели на Общинския съвет. Всички получиха и специалното издание на ИМ „Искра” и Община Казанлък „130 години Община Казанлък”. „Написването на книгата отне 10 години“, съобщи в интервю за радио „Вис виталис“ един от авторите й Пепа Коскина и допълни, че се очакват още две книги – за казанлъшките кметове и за общинската структура до 1926 г.

2008 – Изборите за общински съветници в Казанлък няма да бъдат касирани. С решение на Административния съд в Стара Загора бе потвърдено решението на Общинската избирателна комисия от 22 юни относно проведените частични местни избори и разпределението на мандатите в Общинския съвет, потвърди за новините Милена Кацарова, председател на ОИК. Искането за обявяване на резултатите от частичните местни избори за недействителни бе направено от Коалиция „СДС-Новото време-ССД“.

2008 – Всички казанлъшки училища се включиха в Националната кампания „Трафик на хора: Време за действие”, с която за втора поредна година бе отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора. Кампанията бе стартирана от министъра на образованието и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора Даниел Вълчев.

2009 – Нивото на безработицата в Старозагорска област бе 6,63 %, което нареди областта на пето място в страната след София, Варна, Габрово и Бургас. С най-ниско равнище на безработицата бе община Гълъбово, а с най-висока – община Николаево.

2009 – 122 бяха бездетните семейства в област Стара Загора, които чакаха за осиновяване на дете. От началото на годината в регистъра за осиновяване бяха вписани 233 деца, сред тях 7 българчета, 12 с неизвестен произход, 31 турчета, 34 – ромчета, съобщи директорът на Областна дирекция „Социално подпомагане” в Стара Загора Виолета Наневска. По думите й 179 от децата бяха с различни увреждания, което намаляваше шанса им да бъдат осиновени.

2009 – 13 деца намериха  смисъл в дните си, едно от тях бе върнато в семейството си, а други две са с  реални шансове да посещават детска градина – такава  бе равносметката от приключилия проект по програма ФАР – Дневен център за деца с увреждания в Дома за медико-социални грижи за деца с увреждания „Мария Луиза” в Бузовград – „Първи стъпки в голямата гора“. Официално Центърът  стартира на 7-ми април 2009 година. За неговото функциониране в рамките на 9 месеца по програма ФАР бяха  отпуснати  117 875,97 евро. 

2009 – За 7-ми път хирурзи от Дюпонт, щата Индиана, пристигнаха в Казанлък, за да споделят опита си по нови методики и процедури за безкръвна хирургическа намеса. Идването на американските специалисти, водени от Дейвид Ман, бе финансирано от организацията „Уорлд Партнърс“. Представителите на благотворителната организация са дългогодишни почитатели на страната ни, един от тях дори вече живееше в България от 4 години. За пребиваването си той бе избрал село Енина. 

2009 – Новата си книга „Светозарни страници” представи пред казанлъчани Янка Ташева – бивша учителка и творец. Това бе осмата й поредна книга.

2010 – Община Казанлък спечели проект „Мерки за енергийна ефективност“ за 7 учебни заведения: ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Мати Болгария”, ПМГ „Никола Обрешков”, Гимназия „Петко Стайнов”, ОУ „Никола Вапцаров”, ОУ „Чудомир” и ОУ „Георги Кирков”. Проектът бе на обща стойност 3 566 992 лв.

2010 – Ежедневно филиалите и централната зала на библиотека „Искра“ се посещаваше от над 300 читатели с разностранни интереси. В годината, когато чества 150 г. от основаването си, библиотеката разполагаше с около 300 000 тома и библиотечни документи, вкл. ръкописи, старопечатна книжнина и редки издания на почти всички европейски езици.

2012 – Възпитаникът на покойния казанлъшки треньор Ради Стоянов – гм Петър Дренчев, оглави „Балканската ранглиста” от 30 състезатели-шахматисти.

2012 – Златен, два сребърни и два бронзови медала спечелиха юношите от Казанлък в свободния стил на борбата от турнира за „Купата на републиката“ в Истанбул. Със злато се окичи Сабри Сабри в категория до 74 кг., а Октай Салим – до 66 кг. и Мариян Тодоров – до 120 кг. – със сребро. Бронз взеха Георги Вангелов – до 55 кг. и Пейчо Бинбелов – до 96 кг.

2012 – “Средното и професионалното образование в община Павел баня – състояние и перспективи” бе темата на кръгла маса, организирана в този ден в курортния град.

2013 – На уникални акустични китари бе майстор казанлъшкият лютиер Галин Пенев. Ръчно изработените от него инструменти бяха на световно ниво. Той успяваше да изработи не повече от 5 китари годишно. Към момента лютиерът изпълняваше поръчкова китара без аналог в света.

2013 – Казанлъчанинът Иван Иванов, един от известните майстори-заварчици в Казанлъшко, сътвори иконостас, благодарение на който се излекува от тежко заболяване. Той считаше, че иконостасът и вярата в православието са му помогнали.

2014 – Голямата награда за най-добър спектакъл от Националния фестивал на любителските театри за деца в Севлиево спечели Детската театрална студия при НЧ „Искра-1860”. Малките актьори представиха най-новата си постановка „Алиса в огледалния свят”.

2014 – Над 70 представители на Асоциацията на българските туроператори, събрани на тридневен форум в Казанлък, имаха възможността да видят специалното представление на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ “Дихание от Долината“.

2014 –СОУ „Екзарх Антим I” бе единственото училище в Казанлък, в което бяха отбелязани 25 години от демократичните промени у нас. Общо 35 училища от цялата страна се включиха в инициативата, чийто патрон бе президентът Желю Желев – „25 години свободна България”.

2014  –Изложбата „Родът Мандови в българското изобразително изкуство“ бе открита в Градската художествена галерия в Стара Загора. Художникът Радомир Мандов е роден през 1883 г. в Казанлък. Родът на баща му – учителят Иван Мандов, е от Шипка. С картината на Радомир Мандов „Останки от Цар Асеновата крепост“ е поставено началото на най-старата художествена сбирка в страната – тази на днешната Художествена галерия – Казанлък.

2014 –Намереното до боклука няколко дни по-рано изоставено бебе бе вече настанено в приемно семейство. В акта му за раждане пишеше, че родители му са неизвестни. Новороденото бе кръстено от социалните служби с името Димитър, фамилното му име – на улицата, на която бе открито, носеща името на Иван Енчев-Видю, създател на Художествената галерия.

2015 – Казанлъшкият коафьор Стенли Начев изгради специално помещение, в което да помага на онкоболни жени за избор и поддръжка на перуки. Месец по-късно неговата кампания стана национална. В почти всички големи градове на България негови колеги се включиха в инициативата. Самият той закупи над 200 висококачествени перуки, които подари.

2015 – Безспорен фаворит по събиране на доверие от избирателите бе кметът на Долно Изворово Ферид Бекиров, който събра на местните избори 82,69% от гласовете на жителите на селото и спечели шестия си пореден мандат. След него от спечелилите от раз кметския пост се нареди Стойчо Василев – кмет на с. Копрника, който събра 76,36% от гласовете. Втори мандат на първия тур спечели Галина Стоянова в Казанлък. Василка Панайотова бе новият кмет на град Шипка.

2015 – 11,5 % бяха недействителните бюлетини, подадени в урните за Общински съвет в Казанлък, показаха данните на ЦИК. Това представляваше почти 4 неосъществени мандата. От всички 31 990 гласа на местните избори 3 659 бяха признати за недействителни, сочеха протоколите на СИК. Година по-рано, когато на 5 октомври бяха изборите за Европарламент, населението в общината с право на глас бе 70 058 души, на местните избори на 25 октомври 2015 г. то бе намаляло до 65 234 души.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram