Днес, 28.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Заради множеството кражби на животни, имущество и селскостопанска продукция, в с. Розово, със съответните заповеди и съгласувания, бе сформирана група за въоръжена охрана на селото и неговото землище.

1997 – Гълъбина Михайлова не прекрати гладната си стачка, въпреки че бе удовлетворено искането за провеждане на дискусия по проблемите на културата в града, която се състоя в този ден. Без конкретни мотиви тя поиска оставката на председателя на НЧ „Искра“ Васил Самарски. В подкрепа на истината за читалище „Искра“ до момента бяха събрани над 2500 подписа на граждани.

1997 – В отговор на писмото с искания на треньора Петър Рахманлиев кметът на Казанлък Иван Гороломов направи план-сметка за разходите и приходите на спортните клубове: приходи – 181 хиляди /стари/ лева, разходи – 1млн. и 534 хиляди стари/ лева.

1998 – 2200 жители на община Казанлък бяха подкрепили до тази дата подписката за неназначаването на кметовете на малките населени места.

1998 – Официалната статистика на Детската педагогическа стая сочеше, че децата, системно дишащи лепило, са 24 – предимно от ромски произход, а 4 бяха пристрастени към лекарствени средства. Зависим наркоман в Казанлък районният психиатър д-р Кръстинов не беше срещал.

1998 – Само за два дни на територията на РДВР – Стара Загора бяха регистрирани: 1 опит за убийство, 1 самообесване, 1 блудство, 2 побоя, 1 грабеж и 10 кражби на имущество. В дома на 34-годишния Георги Косев от Казанлък бяха разкрити рами, цеви, ударници и патрони за пистолет „Макаров“. Разкрити бяха още 7 престъпления.

2001 – От името на фондация „Ценности“ Антонина Стоянова връчи на кмета на община Казанлък Стефан Дервишев награда за цялостно представяне в Салона на изкуствата, 2001 в НДК – София.

2002 – Над 1000 граждани се подписаха в подписка, инициирана от Гражданско сдружение „За друга България“ –  Казанлък, срещу взривяването на ракетите СС-23 под мотото „Господа управляващи, не насочвайте ракетите срещу собствения си народ!“.

2003 – Мартин Грашев, състезател от колоездачен клуб „Лястовица“ – Казанлък, стана шампион в Държавното първенство, провело се във Видин.

2004 – Експерти от Тримбус институт – Холандия бяха на посещение в Казанлък по повод пилотната програма „Превенция от наркотични вещества в училищата“, по който работеше ПМГ „Н. Обрешков“.

2004 – В този ден бе открита втора приемна за граждани „Опазване на обществения ред“. На въпросите на казанлъчани отговаряха кметът Стефан Дамянов, началникът на РПУ-Казанлък подп. Дамян Дамянов, началникът на Охранителната полиция майор Красимир Кънев и говорителят на РДВР – Стара Загора Йонка Георгиева.

2007 – Броят на общинските жилища в Казанлък към момента бе 96 къщи и 115 апартамента. Общинският съвет избра комисия с председател адвокат Христо Марков, която да упражни контрол за законосъобразността при настаняването под наем и да изготви концепция за развитие на общинския жилищен фонд.

2007 – 40 души, представители на Общинския съвет, на общинската администрация, на младежкия парламент в града и специалисти от различни области се включиха в подготовката на общинската програма, по идея на председателя на ОбС Васил Самарски, „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“. Поръчано бе мащабно социологическо проучване за това – как младите хора виждат своето бъдеще в Казанлък и региона.

2008 – Мъжката певческа фолклорна група „Нашенци“ от Крън спечели две първи награди на конкурса „Еврофолк“. За първи път през последните две години бе връчена и награда за ръководител на фолклорна формация – неин носител стана Теменужка Люцканова, ръководител на „Нашенци“.

2010 – Казанлъшката организация на БСП официално подписа договор за сътрудничество със структурата на партия „Справедлива Русия“ в побратимения руски град Толияти. Неин лидер бе председателят на Горната камара на руската Дума Сергей Миронов. „Двете формации имат сходни ценности и идеи“, каза на среща с журналисти председателят на БСП в Казанлък Иван Гороломов.

2010 – „Радост на брега” и „Приказка за теб” бяха двата театрални фестивала, съответно в Бургас и Варна, които донесоха множество награди на децата от ТШ „Талантчета-калпазанчета” към читалището в с. Енина с ръководител Аня Дерменджиева. Те ги посветиха на 120-годишнината от рождението на Чудомир и 140 години от първото театрално представление, играно  в селото.

Росица Иванова, ученичка в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Казанлък, бе отличена с първа награда в Третото издание на МДЮФ на изкуствата „Радост на брега” и с наградата на община Бургас и на Дом „Петя Дубарова“. Жан Пискюлев бе с втора награда. С първа награда бе и 6-годишната Тея Бонева. С втора награда от Варненския театрален фестивал „Приказка за теб” бе Мария Бонева, която се занимаваше с театър от 4-годишна.

2011 – В 4-я кръг на силния турнир „Надеждите на света“, проведен на Златни пясъци, с 92-ма участници, при 8-годишните казанлъчанинът Цветан Стоянов от „Бургас 64” стана едноличен лидер с 4 точки от 4 партии.

2011 – Изложба с непоказвани дотогава експонати – накити от Казанлъшко от периода на Средновековието и Възраждането от фонда на ИМ „Искра”, бе подредена в една от залите на музея. Тази и 5 други изложби на уникати от фонда на казанлъшкия музей бяха посветени на 110-тата  годишнина от основаването му.

2011 – Със специален ритуал земеделската кооперация „Единство“ в с. Кънчево с председател Георги Захариев откри жътвената кампания. Кооперацията в Кънчево е създадена през 1956 г. Тя разполагаше с над 4200 декара земя, които се засяваха с пшеница, ечемик, ръж, третикале, овес, слънчоглед, грах. В община Казанлък към момента работеха ефективно едва 6 земеделски кооперации. С най-много обработваема земя сред тях бе  кооперацията в Енина – със 17 хиляди декара.

2011 – Закрит бе творческият сезон на НЧ ”Братство” в с. Енина. Равносметката: участие в над 10 международни и национални конкурси и фестивали, завоювани 15 призови отличия от децата с ръководител Аня Дерменджиева, също носител на две награди за педагогически успехи.

2012 – Председателят на ОбС Николай Златанов изненада с огромен букет цветя най-дългогодишната служителка в администрацията на Общинския съвет Христина Куцарова – 20 години. Куцарова е живата история на местния законодателен орган, 6 месеца след пенсионирането си тя остана на работа, за да обучи млади кадри в помощ на ОбС. 

2013 – Златен медал и три бронзови медала спечелиха възпитаниците на ЛК „Цв. Христова” от държавното първенство за юноши-старша възраст, което се проведе в Правец. Златен медал в конкуренция с 13 участнички от сектора за хвърляне на копие извоюва Станислава Василева, която бе без конкуренция в своята възрастова група няколко поредни години.

2013 –  Главен инспектор Иван Чолаков стана директор на ОДМВР – Стара Загора, като смени на поста старши комисар Алекси Алексиев. От 2009 г. до 2011 г. Чолаков бе началник на РУ „Полиция“ – Казанлък.

2013  – Вечер на Полша представиха на казанлъчани доброволци от Полша, които работеха по проект „Екологично развитие-3” на МЦР „Взаимопомощ”. Те разказаха интересни моменти от историята на родината си от възникването й през 966 г. до наши дни, за бита, нравите, празниците, кухнята, личностите на славянската държава.

2014 – Родственици на Чудомир, събрали се от цяла България и от чужбина, поздравиха за 65-ата му годишнина ръководителя на ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък Пеньо Терзиев, който беше рожденик на 4 юни. Те му благодариха, че за 20-те години, през които оглавява музея, е успял да ги обедини. В България от Прага пристигна Величка Търъчкова, по професия физик – тя и нейният баща бяха спасили и запазили дневниците на Чудомир. Среща в Казанлък си дадоха Гергана Гечева и Лилия Димитрова – сестри, дъщери на Георги Чорбаджийски, брат на Чудомир. Сред роднините бе и Дончо Дончев, бивш посланик в Китай.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram