Днес, 27.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В ефира на радиото стартира рекламна кампания, с поредица от рекламни предавания, за „Училища  Европа“ – Казанлък.

1996 – Началникът на отдел „Образование“ в Община Казанлък Валери Попов и колегата му от побратимения руски град Толияти Сергей Уткин се договориха за еднократен обмен на летуващи групи от по 30 деца – съответно в лагера в Равда и по поречието на Волга.

1997 – Фирма „Ситиком“ започна проектирането на павилиона за инфекциозно отделение на казанлъшката болница – съгласно договора за отстъпено право на строеж на бензиностанция на „Шел“.

1998 – По случай международния Ден на туризма – 27 септември, гражданите и гостите на Казанлък имаха възможност да посетят безплатно всички музеи и исторически забележителности в региона.

1998 – По идея на журналиста Веселин Стоянов в Казанлък в този ден бе учреден Клуб за граждански контрол над МВР. Целта бе по-стабилни връзки между полицията и обществеността. Инициативата спря дотук.

1999 – Църквата на адвентистите от седмия ден организира 15 лекции по различни християнски теми на румънския пастор Джон Ласко.

1999 – За да подкрепи кандидатурата на Даниил Азманов за кмет на Казанлък от СДС, в Казанлък пристигна министърът на образованието Веселин Методиев. В интервю за „Вис виталис“ той заяви, че 41 висши учебни заведения е нормален брой за България, но ще се радва, ако Казанлък стане 42-ят университетски град в страната.

2000 – Имунизационен кабинет, разкрит в Казанлък, започна безплатно медицинско обслужване на неосигурените лица.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ участва в Международния театрален фестивал за детски постановки „Театър за мир“ в Разград с постановката „Четири приказки за един змей“.

2000 – В интервю Анна Кожухарова – учредител на НЧ „Възродена искра“ в Казанлък, обясни: „Новите и различните неща в читалищната дейност ще бъдат: компютърен клуб, чужди езици, кръжоци по журналистика, литературен клуб, ще се развива театралното направление, дейността ще е ориентирана към талантливите деца в различни кръжочни дейности. В Казанлък има глад на гастролиращо изкуство. В началото всички ще работят доброволно, без заплащане. Ще докажем, че култура може да се прави и с малко средства. Финансирането ще се осъществява от собствени приходи, членски внос и от общинския бюджет“.

2001 – Радио „Вис виталис“, заедно с в. „Искра“ и Телевизия „Емотон“, стана партньор на Съюза на жените „Проксен“ по проекта за работата на Общински съвет-Казанлък „Изборът – управление на отворените врати“.

2001 – 200 работници прие на работа „Арсенал“ АД предвид производствената програма на фирмата и съгласно поетите ангажименти по линия на подписания КТД.

2002 – Появил се жълт прах в района на парк „Розариум“ в Казанлък разтревожи живеещите наблизо граждани. РИОС – Стара Загора направи изследвания и успокои, че жълтият прах се дължи на тичинковия прашец от иглолистните дървета, а не от химическо замърсяване вследствие унищожаването на ракетите СС-23, както предполагаха някои.

2002 – Мехмед Осман от ДПС заяви по повод създаването на НЧ „Възродена искра“: „Това е читалище на СДС. Ние сме против политическите читалища. Да създадем тогава и турско читалище! В Казанлък трябва да има едно читалище, няма нужда от алтернативни читалища“. Иван Гороломов, БСП, каза: „Това са политически амбиции. Зам.-председателят на СДС стана председател на новото читалище, което… какво точно ще възражда?“.

2003 – В Казанлък по повод европейските Дни на наследството бе организиран културен маршрут „Наследство в долината 3-4 век пр. Хр.“ –  безплатна обиколка по гробниците в Казанлъшко.

2003 – Боряна Коскина от Казанлък и още двама българи взеха участие в Международната конференция по проблемите на хората с увреждания „Да мислим глобално, да работим локално“ в Унгария. Боряна бе единствената българка, която представи доклад. Той бе на тема „Бариери и дискриминация у дома“.

2006 – Добромир Недялков, ученик от немската паралелка на СОУ „Екзарх Антим І“, получи на специална церемония в хотел „Тримонциум“ в Пловдив чек на стойност 460 лева. Наградени бяха общо 161 ученици от 25-те хиляди, явили се на изпити по чужди езици през юли. Добромир бе единственият ученик от Казанлък, който получи награда, тъй като имаше пълна шестица на изпита по немски език.

2007 – Служители на сектор „Борба с организираната престъпност“ при ОДП-Стара Загора и криминалисти при РПУ-Казанлък при претърсване в дома на 60-годишен мъж от Казанлък откриха в отоплителна печка в стая на приземния етаж на жилището и иззеха 20 патрона 12-и калибър и 48  капсул-детонатора.

2007 – На Международния Пловдивски панаир 2007 г. „Никдим“ ЕООД спечели единствения за Старозагорска област златен медал за изделието „Токоограничаващ предпазител за високо напрежение с ударен бутон“. Този електрически апарат, конструиран и произведен в казанлъшката фирма, бе на световно равнище по своите технически параметри.

2010 – Този бе първият ден от гладната стачка, която обяви казанлъшкият акушер-гинеколог д-р Захари Сточев, председател на КНСБ в многопрофилната болница в Казанлък. Причината за протеста бе нуждата от специално внимание към общинското здравеопазване и „буквално геноцидът към българското население, който се извършва с реформите в здравеопазването“.

2010  – „Да съхраним природата около язовир „Копринка” – за почистване на плажната ивица и района около нея, бе мотото на екоакция, обединила усилията на 5 неправителствени екологични организации от Казанлък, подкрепени от Държавното горско стопанство и Община Казанлък.

2010 – Над 200 казанлъчани посетиха в Нощта на музеите изложбите в ИМ „Искра“ и Художествената галерия – „Музикалната дейност в Казанлък“, посветена на 150 г. от рождението на Емануил Манолов, и „Голо тяло“ на старозагорския фотограф Цветан Четъшки. Бяха показани и документални филми за траките и за именити художници.

2010 – Ден на европейските езици се проведе в актовата зала в СОУ „Екзарх Антим І“ с участието на казанлъшки училища, реализирали международни проекти по програмата „Коменски“. Изложба „Уникални издания на европийски езици” бе открита в библиотека „Искра”. По актуални данни на Евробарометър, 83% от европейците смятаха към момента владеенето на чужди езици за полезно, но само 44% заявяваха, че са способни да проведат разговор на чужд език.

2011 – Началото и на тази поредна учебна година започна в Детския комплекс в Казанлък с течащ покрив. За ремонт бяха необходими 72 хил. лв., според директора на комплекса Деница Станчева. И през 2011-та стоеше въпросът: Да го има ли Детският комплекс или не?

2011 – „Ще бъда кмет, който ще върши работа“ – с тези думи кандидатът за кмет от БСП Васил Самарски се обърна по време на среща към жителите на кв. „Първи май“ в Казанлък. Той представи  приоритет №1 в Управленската му програмата като кандидат за кмет на община Казанлък – инфраструктурата. На 26 септември негови привърженици направиха опит да преброят дупките по улиците в общината, маркирайки ги с бели знаци. За 3 часа групата пропътува  200 км. в Казанлък и селата. „Боята не ни стигна, – каза Самарски. – Обещавам да има асфалт за улиците на община Казанлък. Другите мои послания са: Ще бъде светло, чисто и зелено!“. „Крайно време е община Казанлък да даде път на младите. А Васил Самарски има натрупан и достатъчно управленски опит“, така Иван Гороломов обясни избора на БСП  за кандидат за кмет в лицето на Самарски.

2011 – 98 планинари от Туристическо дружество „Орлово гнездо” – Казанлък се завърнаха от най-голямото си пътешествие за годината – „Северна България 2011”. За Клуба по ориентиране това бе 11-ата поред експедиция, уточни председателят му Христо Ангелов. 

2012 – Долината на тракийските царе бе в топ 10 сред кандидатурите за ЮНЕСКО в кампанията „Чудесата на България“. Българските граждани можеха да изберат кой културно-исторически обект от материалното и нематериалното наследство на България заслужава да бъде под закрилата на ЮНЕСКО, като част от световното културно наследство.

2013 – По проект на Министерството на вътрешните работи в Казанлък пристигна чисто нов и цялостно оборудван противопожарен автомобил. Новата машина бе изключително необходима на казанлъшките огнеборци.

2013 – Мъглиж бе домакин на първия по рода си в България Фестивал на дневните центрове за възрастни хора от Централна България. В първото издание взеха участие представители на 6 дневни центъра.

2013 – Бронзов медал завоюва малкият художник Борис Иванов от школата на Ренина Лекова в Банско, където се проведе Първият световен конкурс за детска рисунка „Зелена планета“.

2014 – На литературен пикник на „Тюлбето” се събраха местни творци, за да прочетат заедно страници от любими книги. Импровизираната проява бе част от националната кампанията „Чети с мен”, в която се включи и четящият Казанлък. Екипът на “Вис виталис“ се включи с избрани редове от последната книга на Неда Антонова „Царица Елеонора Българска – коронованият ангел на България”.

2014 – Изложба „Долината на тракийските царе“ с експонати, открити при проучванията на тракийски надгробни могили в Долината на тракийските царе, бе експонирана в Регионалния исторически музей в Стара Загора в Нощта на изкуствата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram