Днес, 22.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В интервю на Деляна Бобева в рамките на кандидат-президентската кампания на въпрос за групировките и „лошите“ момчета Жорж Ганчев, БББ, отговори: „Изчистихме доста боклук и ще чистим“. По повод появата му преди 2 години на плакат с Николай Кисьов от Казанлък, кандидатът за президент Жорж Ганчев заяви: „Момчето е предател, то е на улицата. Трудно е за него“. На въпроса: „Защо не давате обещания?“ отговорът на Ганчев бе: „Не съм полуидиот“.

1996 – В Казанлък бе учредена младежка секция към Християн-демократическия съюз.

1996 – ХЕИ – Казанлък, отдел „Епидемиология“, започна задължителни имунизации за всички граждани, пътуващи до балканските страни, Русия и републиките от ОНД. Имунизирани бяха от 100 до 300 души дневно.

1996 – В кв. „Кармен“ бе намерен мъртъв Ст. Ст. на 21 г. Предположението бе, че е починал вследствие употреба на фалшив алкохол.

1997 – В Казанлък бе учредена Асоциация на подбалканските общини със седалище Казанлък. За председател на УС бе избран кметът Иван Гороломов.

1997 – 23% от „Капрони“ АД бяха закупени от работническо-мениджърския екип на дружеството. Цената на една акция бе 23 цента и половина. Стойността на акциите – 1 млн. 719 хил. щатски долара.

1997 – В Министерството на здравеопазването бяха защитени показателите от извършената акредитация в Общинската болница в Казанлък.

1998 – Национална работническа спартакиада организираха в Казанлък федерациите „Металици“ и „Метал-електро“ към КНСБ. Участваха отбори от 17 български града.

1998 – В Казанлък бе представена книгата на доц. Асен Стоянов „Храните, които лекуват“. В продължение на три дни авторът даваше безплатни консултации по прилагането на системата „Самолечител чрез начин на хранене“.

1999 – В рамките на националното си турне театър „Л. Кабакчиев“ взе участие в Дните на младата режисура в Ловеч със спектакъла „Отвъд греха“ с режисьор Десислава Шпатова.

1999 – Детският комплекс  в Казанлък откри собствен видеоклуб.

2000 – От 4 млн. лева задължения към НОИ в област Стара Загора 87% бяха на фирми от Казанлък. Най-големи бяха задълженията на „НИТИ“ АД и транспортната фирма „Динамика“.

2000 – 50 жители на с. Шейново бяха заявили правото си за владеене на земи от горския фонд в землището на селото. В ход бе трасирането за Казанлък, Бузовград, Средногорово, Горно Черковище, Горно Изворово и Долно Изворово.

2001 – В НДК – София се състоя премиера на книгата „Хора и рози“ на Атанас Гърков, който почина през м. февруари с. г.

2001 – Гласност и прозрачност в работата на Общинския съвет в Казанлък липсва; гражданите не познават законите и принципите на местното самоуправление; липсват контакти с гражданите; липсва гражданска активност – тези изводи бяха направени след социологическо проучване по проекта „Изборът – управление на отворените врати“ на Съюза на жените „Проксен“ с  медийното партньорство на радио „Вис виталис“, ТВ „Емотон“ и в. „Искра“.

2001 – В този ден в Казанлък стартира първият етап на Субнационалните имунизационни дни „Полио плюс“ в изпълнение на стратегията на Световната здравна организация за ликвидиране на полиомиелита. За два дни бяха ваксинирани 864 деца в рискови групи.

2001 – „Общинската администрация абдикира от задълженията си“, – това заключение направи по време на заседание председателката на Комисията по социални дейности към Общинския съвет в Казанлък Цветанка Пискова. Според нея, местната власт трябва да има стратегия и идеи, а не да разчита единствено на допълнително кредитиране.

2001 – Около 500 бяха абонатите на новата цифрова телефонна централа „Ериксон“, открита в Казанлък в началото на лятото с. г. Капацитетът й бе 3060 поста.

2001 – В интервю на Цветан Георгиев Радой Ралин – писател, поет, сатирик, за предаването „Любов? Ах, да…“, определи любовта така: „Любовта е подем, тя дава възможност на човека да стане откривател на самия себе си. Не трудът е създал човека, а любовта, сексът е създал човека“.

2001 – „Българите преди нас са изпълнили дълга си. Да изпълним и ние своя!“, записа в Паметната книга на радиото Мая Миланова, гост в студиото по повод благотворителната кампания на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ за реставрация на храм-паметника в гр. Шипка.

2002 – Голям протестен митинг, организиран от КНСБ, се състоя в този ден в парк „Розариум“ против евентуалните антисоциални промени в Кодекса на труда, внесени в НС от Съюза на работодателите в България. Участие взеха над 1500 души, подписката бе подкрепена от 6300 граждани.

2002 – 2928 лева дари на Дома за деца с увреждания в с. Бузовград казанлъшкият Ротари клуб.

2002 – За участие в Международен театрален фестивал в гр. Анкара замина Театър „Л. Кабакчиев“ – с постановката „Да умреш от смях“.

2002 – За Италия отпътува казанлъшкият хор „Св. Йоан Дамаскин“ при храм „Успение Богородично“. В рамките на Седмицата на европейската култура хорът изнесе два концерта.

2003 – Данчо Караджов от група „Сигнал“, след гостуването си в студиото, записа в Книгата за гости: „На радио „Вис виталис“ пожелавам много слушатели!“.

2004 – Репортаж на радио „Вис виталис“ отрази посещението на Виолета Маринова – казанлъчанка, живееща във Франция, която представи в родния си град спектакъла „Палитра на изкуствата“. Заедно с французина Жан Моние, който бе за пети път в България, изнесоха съвместен концерт.

2004 – На официална церемония в Министерския съвет лекоатлетът от Казанлък Дечко Овчаров получи награда – специално изработен плакет, от премиера Симеон Сакскобургготски, връчен му за доброто му представяне на Параолимпийските игри в Атина.

2005 – Златен медал „Капитан Петко войвода“ получи Костадинка Димитрова, председателка на казанлъшкото дружество „Тракия“, за огромния й принос за защита на българската национална кауза за Тракия. Златен медал получи и дружество „Капитан Петко войвода“ в Казанлък за дългогодишната му активна просветителска дейност. Отличията бяха връчени от Костадин Карамитрев, председател на Върховния изпълнителен комитет на Дружество “Тракия”, по време на празничен концерт по случай 90 години на казанлъшката тракийска организация. Сред гостите на честването бяха и председателката на Тракийския женски съюз в България – Петра Мечева, както и представители на тракийските дружества във Варна и Хасково.

2005 – Еднодневна екскурзия до Велико Търново организира ръководството на Съюза на инвалидите в Казанлък за членовете на клуба. Екскурзията бе безплатна.

2006 – С 86 изборни секции, 59 от които в Казанлък, премина изборният ден в община Казанлък. 66 954 граждани на общината Казанлък имаха право на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България. В избирателните списъци в област Стара Загора бяха включени  295 537 души. 8 304-ма бяха избирателите в община Мъглиж, в община Павел – 12 379 души, в община Гурково – 3 968, в  Николаево – 3 390 души.

2007 – Спасина Недялкова и Радиана Манева се завърнаха с медали от ДП по състезателно катерене за жени и мъже в дисциплините трудност и скорост във Варна. Спасина Недялкова от КЕС „Селт” завоюва първо място на трудност, а Радиана Манева от АК „Казанлък” спечели златото на скорост.

2007 – Първокласниците не бяха на училище в този ден. Стачката на учителите продължаваше. Синдикатите продължаваха да недоволстват от предложенията на правителството и настояваха да получат увеличение три пъти по 20% до юни следващата година.

2008 – Веселин Недевски завърши с второ място за годината в обединената група Х до 1600 кубика и в клас Х2 в  последния кръг от Националния републикански шампионат на писта в Бургас. Другият казанлъшки пилот в състезанието бе Драгомир Друмчев – той стана трети в генералното класиране.

2008 – С две трети места от турнира в Пловдив за Купата на Българската федерация по борба се завърнаха двамата възпитаници на Клуба по свободна борба „Казанлък” Живко Драгиев и Стефан Цанков в категории 73 кг. и над 85 кг. 194 момчета в свободния стил от 28 клуба участваха в турнира.

2009 – В Казанлък започна първата работна среща на участниците в международния проект, по който от българска страна работеха  ЦДГ “Мечо Пух” и ОДЗ “Мир” в Бузовград – “Земята е наша къщичка зелена”. Домакин на срещата бе ЦДГ “Мечо Пух”. Бяха посрещнати гости от партньорските страни по проекта от Полша, Румъния, Турция и Италия.

2009 – Първите два белоглави лешояда, доставени от Испания в Национален парк „Централен Балкан“, бяха заселени  от представители на екологични организации. За адаптирането им между селата Тъжа и Манолово бе построена специална волиера. От 30 години лешоядите бяха изчезнали от българския балкан заради недалновидна човешка намеса.

2009 – В ОУ „Георги Кирков“ започна подготовката на патронния празник на училището по повод 50-годишния му юбилей през  м. май 2010 г. Директорът Петър Люцканов информира, че е планирано отварянето на 25-годишната капсула на времето, поставена в стена на сградата на учебното заведение.

2009 – За трети път казанлъшките пенсионери избраха Мис и Мистър „Чаровни години“. Най-галантните представители на третата възраст получиха специални награди. Претендентите в различните категории се представиха пред журито в два тура: дефиле и танц танго.

2010 – С водосвет, отслужен  от казанлъшки свещеници, бе открит офисът на онкоболните и техните сподвижници в Казанлък, на пл. „Севтополис“14. По този начи бе отбелязан и Международният ден за борба с рака. Сдружението е учредено през 2005 г. като пациентска организация, създадена от жени преодолели рака. Под мотото „Да спрем страха от преглед днес, за да спечелим живот утре” преминаваха различните инициативи на организацията. В интервю за „Вис виталис“ Цвета Райнова, председател на сдружението, каза: „Искаме да помогнем да се скъси разстоянието на силния пол до лекаря, защото и при тях една редовна профилактика за най-често срещания проблем е изключително важна“. 

2010 – Книга в пет части, проследяваща историята на Бузовград, бе представена в библиотеката в селото. Авторският колектив на „Бузовград – от древността до наши дни” бе от четирима  души – Лъчезар Стоянов, Минчо Тачев, Коста Тенев и Елена Николова. Тиражът на книгата бе 500 броя.

2012 – Над 30 майки от Казанлък се включиха в националния протест, чрез който настояха за по-високи детски надбавки и майчинство през втората година от отглеждането на детето. Инициативата бе организирана в социалната мрежа Фейсбук. Протестиращите майки започнаха и подписка в подкрепа на исканията си, която само за около половин час успя да събере над 60 подписа.

2012 – Министерството на регионалното развитие и благоустройството представи в Казанлък проекта „Енергийно обновяване на българските домове”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие. Целта на проекта бе осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове.

2013 – ОбС – Казанлък единодушно прие декларация, с която изрази несъгласието на общинските съветници за закриването на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР и за разкриването на лагер от затворен тип или лагер за бежанци на територията на Община Казанлък.

2014 – Казанлък няма разработена система за контрол върху безопасността на детските площадки в реконструираните паркове „Розариум“ и „Тюлбето“, както и за новоизградените други такива площадки. Тепърва ще започне разработването на система за контрол, стана ясно след въпрос, отправен от общинския съветник Румяна Друмева към общинското ръководство, на заседание на местния парламент, проведено в този ден.

2014 – Родители на ученици от казанлъшкото училище „Екзарх Антим Първи“ подадоха жалба до Министерството на образованието, тъй като  директорът Радиана Стефанова задължила учениците да носят униформи. „За ушиването на униформите няма обявена обществена поръчка, децата са изпращани при конкретна шивачка“, посочиха родителите. Цената на една униформа бе 80 лева, тя обаче за година се износвала и така родителите били принуждавани от Стефанова да купуват преди всеки 15 септември нова от конкретната шивачка. Жалващите се казанлъчани уточниха, че униформите били неестетични, некачествени и скъпи и че няма задължение по закон децата да ходят еднакво облечени в училище.

2014 –ГЕРБ остро се противопоставиха на кандидатурата на Румяна Друмева от БСП за зам.-председател на местния парламент. Предложението на социалистите бе тя да заеме мястото на новоизбрания депутат Нено Влайков от ГЕРБ. То предизвика поредица от драматични реакции, вкл. и искане за оставката на председателя Николай Златанов, защото взимал и изпълнявал самостоятелно решения без одобрението на местния колективен орган за управление.

2014 –Фирмата „Ветроком” оттегли дарителството си за Община Казанлък в размер на по 70 хил. евро месечно за социална дейност. Причината бе в дължимите пари към дружеството за производство на зелена енергия и намалените мощности.

2014  – „Над 10 съставени акта за незаконна сеч, иззети и задържани вещи за транспортиране на дървесина, бяха съставени в рамките на месец при съвместни акции на Държавно горско стопанство – Мъглиж, полицейските служители и Регионалната дирекция по горите в Стара Загора“, – това каза в интервю за „Вис виталис“ директорът на ДГС – Мъглиж инж. Станимир Маринов. Основните приходи в стопанството бяха от дърводобив. 80% от предвидените за залесяване 401 декара в Мъглижко бяха вече залесени. Горските територии, стопанисвани от ДСГ – гр. Мъглиж, бяха с площ от близо 26 хил. хектара.

2015 – Водосвет за здравето на гражданите на Казанлък и в подкрепа на тези, които в момента са на лечение, бе извършен от отец Константин в църквата „Йоан Предтеча” по повод Световния месец за борба с рака на гърдата. Присъстваха граждани, съпричастни към каузата „Вяра и много търпение в името на живота”.

 2015 –Открити уроци за работа с българската образователна система „Енвижън“ се проведоха в началния курс на обучение в ОУ „Никола Вапцаров“. Енвижън е софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа в клас. Проектирана е така, че да осигури активното участие на всеки ученик в учебния процес, обясни в интервю за “Вис виталис“ директорът Цвета Милева

2015 – Казанлъшки ученици се завърнаха с награди от Националния младежки конкурс за есе „Природата и човешката дейност“ в Стара Загора. В І-ва възрастова група до 13 г. първа награда получи Габриела Йошкова, на 9 г. от Казанлък, а ІІІ награда – Кирил Димов, на 10 г., също от Казанлък. 17-годишната Ивет Димитрова бе с ІІІ награда във ІІ-ра възрастова група – 13-18 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram