Днес, 17.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Общинският съвет взе решение пенсионерите да пътуват с 50% намаление на територията на община Казанлък.

1996 – 400 кг. картофено брашно получиха трудоустроените работници от ТПК „Единство“ в Казанлък – хуманитарна помощ от Италия.

1997 – Над 700 души бяха посетили до тази дата Общинската поземлена комисия, за да разгледат изготвения от фирма „Геомер Орозов“ земеразделителен план на Казанлък. Постъпили бяха 28 жалби от граждани.

1997 – В библиотека „Искра“ бе открита изложба-живопис на Даниела Колева „Космическа хармония“.

1998 – На пресконференция изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев сподели, че близо 7 пъти е завишена печалбата на дружеството, но то среща проблеми на международните пазари, основно заради високата себестойност на продукцията си. В „Арсенал“ по това време се извършваше подготвителна работа за Работническо-мениджърско дружество.

1998 – Общинският съвет актуализира бюджета на Община Казанлък с 1 млрд. и 200 млн. /стари/ лева.

1999 – В КДК се състоя поетична вечер с участието на създателите на фестивала „Поети с китара“ Асен Масларски, Христо Карастоянов и Гриша Трифонов. Състоя се премиера на книгата на Гриша Трифонов „Градовете, в които не сме“.

1999 – В Казанлък бе представена книгата на проф. Диньо Шарланов „Тайните на двореца“.

1999 – „Имам 45 години творческа дейност. Успях да изиграя 2225 роли“, каза в интервю  за „Вис виталис“ казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова – на 60 г., по повод пенсионирането си.

2000 – 4 тона зрял боб бе доставен в Казанлък от Агенцията за чуждестранна помощ. Помощта бе разпределена между социалните домове и социално слабите граждани в общината.

2001 – Правилник за организация и работа на Младежкия общински съвет – Казанлък утвърдиха младите казанлъшки парламентаристи. Те избраха и свое ръководство. Председател на Съвета стана Тенчо Ченалов, ученик в ПМГ „Н. Обрешков“. Създадени бяха 4 постоянни комисии.

2001 – 2225 бяха извършените престъпления на територията на Старозагорска област от началото на годината до тази дата. Този брой бе с 49 по-висок в сравнение със същия период на предходната година. 842 от престъпленията бяха разкрити от органите на реда.

2001 – За председател на УС на фондация „Българска роза“ бе избран Стефан Дамянов.

2002 – В студиото на радиото гостува Христо Христов-Горилата, председател на клуб „Черните рози“ в Казанлък, по повод 5 години от създаването на клуба.

2002 – Картичките, с които кметът на Община Казанлък Стефан Дервишев поздрави за Коледа свои колеги, фирми и институции, бяха закупени от фонд „Изкуството утре“ – от кампанията на БЧК и от фонда  на УНИЦЕФ.

2003 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложба, посветена на 95-ата годишнина от рождението на художничката Петрана Клисурова и на 80-ата годишнина от рождението на Христо Песев.

2004 – С над 6500 се бяха увеличили моторните превозни средства на територията на Старозагорска област. Регистрираните до тази дата МПС бяха 178 000.

2004 – Петър Марчев – журналист и писател, представи в ефира на „Вис виталис“ две свои книги, 4-тата и 5-тата – романът „Лед Цепелин“ и стихосбирката „Песнопойка“. Те бяха представени и в столицата.

2005 – С два златни медала се завърна казанлъшкият клуб „Кентавър“ от националното детско първенство по таекуондо, което се проведе в София. В категория до 55 кг. Стойко Тодоров спечели златен медал. В категория над 55 кг. Стефани Иванова завоюва златен медал по точки.

2007 – Българската федерация по автомобилен спорт – БФАС, награди шампионите от националните  първенства през 2007 година. Церемонията се състоя в хотел „Кемпински-Зографски“. Сред наградените бяха шампионите от Казанлък Стефан Георгиев, Тихомир Златков, Калин Гълъбов, Илия Бояджиев и Стефан Панчугов.

2007 – Нерегламентирани замърсявания на площи от 7 дка бяха почистени на територията на община Казанлък. Почистени бяха замърсените със смесени битови отпадъци терени в селата Ръжена, Ясеново, Голямо Дряново и Горно Черковище. Почистените площи бяха уплътнени и запръстени.

2008 – Възрастен мъж се размина само с уплаха и леки контузии на краката, след като пропадна с асансьор в шахта на жилищен блок на бул. “23-ти пехотен Шипченски полк” 82 в Казанлък. Техниците потвърдиха, че при инцидента няма скъсани въжета на асансьора и успокоиха съседите, че дори да се скъсат 3 от 4-те асансьорни въжета, съоръжението пак може да издържи пълен асансьор. Асансьорът във въпросния блок бе на повече от 30 години.

2008 – Служителите на полицейския участък в Павел баня задържаха мъж на 47 г. от с. Тъжа, който бе подпалил европейското знаме пред сградата на кметството в с. Александрово.

2009 – Музикалните празници „Петко Стайнов“ в Казанлък бяха посветени на 70-годишнината от рождението на Петя Павлович – основател на хор „Петко Стайнов” и инициатор на празниците. По време на празниците бе представен сборникът „Петко Стайнов в паметта на времето”, посветен на 110-ата годишнина от рождението на композитора. Редактори на сборника са проф. Елисавета Вълчинова и д-р Косьо Зарев.

2010 – Осем български художници – от Казанлък, Габрово, Царево и Добрич, взеха участие в  десетдневен пленер в Турция, по покана на Косеели университет и ръководствата на градовете Измит и Хелике. Ваня Запрянова и Росен Дончев представиха Казанлък. С близо 50-те творби, нарисувани по време на пленера, бе организирана изложба в Университетския музей на Измир. Идеята бе с част от тях да се постави началото на Музей на съвременното изкуство.

2010 – Информационно бюро „Достоен труд” отвори врати в Казанлък като част от националната мрежа на КТ „Подкрепа” за експертна помощ чрез предоставяне на безплатна информация, консултиране и обучения.

2010 – Над 62 картички изработиха децата от школите по живопис в община Казанлък по време на традиционното Коледно ателие, чийто инициатор бе Детският отдел на библиотека „Искра”.

2010 – Изложба с над 50 рисунки на децата от Школата по живопис с ръководител Галя Иванова, обединени под мотото „Коледни вълшебства”, бе открита в Детския комплекс „Св. Иван Рилски” в Казанлък. Това бе 21-то издание на коледната изложба.

2012 – В този ден се състоя обществено обсъждане на обектите, които да бъдат включени в проектно предложение по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда”. Сред предложенията бяха парк „Розариум“, лесопарк „Тюлбето“, свързваща ги велосипедна алея и изграждане на нов паркинг на ул. „Ген. Радецки“, реконструкция на улично платно и обособяване на велосипедна алея на ул. „Шипченска епопея“, зона за отдих, спортна площадка и нов мост на Стара река и др.

2012 – По информация на директора на дирекция „Финанси и бюджет“ в Община Казанлък Димитър Димитров изпълнението на данъчните приходи и такса битови отпадъци в местния бюджет към момента бе 106%.

2012 – Одобрен бе проектът на Община Павел баня по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони. Средствата бяха за изложбена зала с интерактивна мултимедия, за ателиета за стари занаяти в с. Турия и за ремонтиране на часовниковата кула в с. Габарево.

2013 – Младежката организация към Българската евангелска църква в Казанлък поде инициативата „Топъл чай за Коледа”. Инициативата бе съвместна с Домашния социален патронаж в града, пред чиято сграда се и реализира.

2013 – Системата Ци Гун (вътрешно кунг фу), като средство за подобряване и поддържане на здравето, намери своите последователи и в Казанлък в лицето на д-р Цветан Мицов, който проведе първите групови занимания в Холистичен център „Нирвана”. Ци Гун практикуват над 200 милиона души по света.

2013 – Казанлъшкият бизнесмен и пътешественик Илиян Дончев на специална среща сподели с казанлъчани своите впечатления от Забранените планински кралства Бутан, Сиким, Мустанг и Непал, запечатани в едноименния му авторски филм. Открита бе фотографската му изложба “Индия – храмове и поклонници”.

2014 – Само за една благотворителна вечер за набиране на средства за издигане на скулптурата „Японката“ бяха събрани общо 37 674 лева. Статуята „Японката“ бе дарена на Града на розите от скулптора Доко Доков в деня, в който през 2013 г. той бе обявен за Почетен гражданин на Казанлък. Поради заболяване Доков не можа лично да получи Почетната грамота и паметния знак на Казанлък и те бяха връчени на сина му Камен Доков. Скулптурата на Доко Доков бе посветена на дългогодишното приятелство между Казанлък и японските градове Фукуяма, Мунаката и Хирошима.

2014 – Общинският съвет реши  библиотека „Искра“, помещаваща се в сградата на НЧ “Искра“, да се премести в западното крило на бизнес сградата, собственост на Община Казанлък. С решението съветниците одобриха възлагането и изработването на инвестиционни проекти за промяна по време на строителството на сградата от „Магазини, конферентна зала и офиси“  в „Библиотека“. Начинанието бе оценено на 140 хил. лева начална цена.

2015 – Знаменателен концерт се състоя в НЧ „Искра“. На сцената на читалище „Искра“ творческите му колективи и след 155 години доказаха, че то не само е най-старият културен институт в Казанлък, но и най-жизненият. Читалището е дало началото на музей „Искра“, Художествената галерия, библиотека „Искра“, театър „Любомир Кабакчиев“. През празничната седмица, посветена на 155-тата му годишнина, НЧ „Искра“ събра всички тези културни институти, за да отбележат заедно с различни прояви събитието. Председателят на читалищното настоятелство Васил Самарски призова заедно – читалище и общинска администрация, да съзидават в бъдещето, а кметът и патрон на годишнината Галина Стоянова обяви, че трябва да се търсят подходи за съвместно използване на възможностите на евросредствата за ремонтиране на сградата, за да имат творците най-добри условия за изяви. „Върви, народе възродени!“ и „На многая лета!“ пяха заедно и публиката на крака, и участниците в концерта.

2015 – Грейнаха светлините на Коледната елха в павелбанското село Долно Сахране. Дядо Коледа раздаде лакомства на децата. Всички се хванаха на хоро около елхата. Фойерверки и весело настроение изпълниха празничното събитие.

2015 – Последната от благотворителните инициативи на коафьора Стенли Нанчев бе под надслов „Надеждата е красива“ – дами даряваха косите си, за да се превърнат те в перуки за жени, страдащи от онкозаболявания. Стилистът разкри и специално помещение в салона си, наречено „Слънчева стая“.

2015 – Картини, рисувани от децата от школата „Арт линия“ с ръководител Ваня Запрянова, украсиха заглавните страници на фейсбук страниците на радио „Вис Виталис“ и Пресс ТВ. Част от картините  бяха нарисувани върху коприна и с пастел.

2015 – След като казанлъчани подадоха сигнал за твърде нехигиеничното приготвяне на мекици и гюзлеми в центъра на града, инспекция от експерти отстрани търговеца, чийто обект видимо не отговаряше на никакви условия за приготвяне на храна на открито.

2015 – Бебетата, родени в казанлъшкото АГО от началото на годината до тази дата, са 470, каза пред репортер на „Вис виталис“ началникът на отделението д-р Тодор Гаргов. През 2014 г. в Казанлък се родиха общо 498 деца, припомни той.

2015 – 110 години от рождението на художника Стоян Венев отбеляза с юбилейна изложба  Художествената галерия в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram