Днес, 16.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На заседание на Общински съвет-Казанлък бе създадено ново политическо обединение-център с председател Петър Попов и зам.-председател Антония Тенева. Идеята бе да се гарантира професионален подход при решаването на проблемите в общината.

1997 – На тази дата бе учредено Дружество „Фукуяма – България“ – за осъществяване на по-тесни връзки между японския град Фукуяма и Казанлък. Според българското посолство в Токио, това бе стъпка към побратимяването на двата града.

1997 – Казанлъшкият хор „Света Троица“ изнесе в софийския храм „Св. Петка“ концерт за казанлъчани, живеещи в столицата.

1997 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба-живопис на доц. Ангел Карагьозов от Стара Загора.

1997 – В с. Розово бе открита изложба „Сръчните ръце на розовци“, организирана от местното кметство, читалището и клуба на пенсионерите.

1998 – Към тази дата Общинската полиция в Казанлък бе съставила 55 акта за нарушения на Закона за борба със спекулата. Глобите възлизаха на 5 млн. /стари/ лева.

1998 – С цел благотворителна дейност в квартала и храма към църквата „Св. Троица“ в Казанлък бе създадено „Християнско братство“ с председател отец Петко Мотев.

1998 – Обявени бяха 10-мата най-добри спортисти на Казанлък за 1998 г. Спортист №1 бе лекоатлетката Петя Пендарева, следвана от третия в света и Европа състезател по борба свободен стил Божидар Бояджиев и лекоатлетката Светла Миткова.

1999 – Министерството на финансите одобри в този ден Програма за финансовото стабилизиране на община Казанлък.

1999 – Ученици и преподаватели от Средното художествено училище „Дечко Узунов“ – Казанлък участваха в столицата в протестен митинг-шествие против закриването на художествените гимназии в страната. Фирма „Кумакс-инвест“ им осигури безплатен транспорт. Много видни казанлъчани бяха подкрепили подписката за запазването на училището в Казанлък.

2001 – „Архитектът в управлението“ – това бе темата на лекцията, избрана от студентите, която главният архитект на община Николаево Доротея Христова изнесе в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София по покана на университетското ръководство.

2001 – В предаването „Спасена красота“ с водеща Бонка Радкова гостува на живо 80-годишната баба Танка от с. Розово, която изпълни в ефир автентични народни песни.

2001 – Спортисти от Таекуондо клуб „Кентавър“ бяха гости в студиото. В Паметната книга те написаха – Д. Първанова: „За най-доброто радио от най-добрата таекуондонистка!“; Георги Мермеклиев: „Цели се в луната, ако не уцелиш, ще попаднеш сред звездите!“; „Никога не съжалявай за нищо. Това, което е писано да стане, а това, което не е писано, напиши го ти!!!“.

2002 – Денко Денков, гост в „Лице към деня“, написа в Книгата за гости: „10 години са кратък период за един живот, но за едно радио са много. Радио „Вис виталис“ се утвърди като местното, нашето радио, където можеш да чуеш почти всичко за нашия град. Затова го чувстваме близко. Обичаме го! С пожелание 100 години да работи за просветлението на казанлъчани!“. Цвятко Георгиев – Бай Цвятко, ветеран-колоездач, написа: „Желая на радио „Вис виталис“ още повече да информира и подкрепя колоезденето!“.

2002 – Председателката на немската организация за християните от гр. Зюд Бюнден – Урсула Коста, дари на училището в с. Ветрен дрехи и обувки. Ок. 35 хиляди евро бе помощта от нейна страна от 2000 г. до този момент.

2004 – Малко над 52 % бе разкриваемостта на престъпленията, регистрирани на територията на РПУ – Казанлък от началото на годината до тази дата. От общо 2265 престъпления полицаите бяха разкрили 1182.

2005 – С промените в Закона за местните данъци и такси, публикувани в Държавен вестник, Община Казанлък от втора функционална категория премина в първа. В тази категория бяха повечето от туристическите центрове в България. С промяната в закона бе завишена със 75 % данъчната оценка на имотите в Казанлък. За селата в общината увеличението бе с 20%.

2005 – С близо 40% за Казанлък и 20% за селата бе повишена цената на такса смет на заседание на Общинския съвет. Основна причина за покачването на цените бе повишената данъчна оценка, както и фактът, че Казанлък премина от община от ІІ-ра функционална категория в І-ва, в която попаднаха големите курортни комплекси в страната.

2005 – План-сметка на разходите по управлението на отпадъците в общината приеха общинските съветници на същото, 31-во, заседание на Общинския съвет. Общо те възлизаха на над 1 милион и 600 хиляди лева. От тях 164 хиляди бяха за почистване на уличните платна, а 250 хиляди – за закупуване на нови автомобили и съдове за събиране на твърдите битови отпадъци.

2005 – Депутатът от Коалиция „За България“ Иван Гороломов взе участие в конгреса на социалистическата партия в Украйна. Гороломов бе единственият български представител на БСП и българския парламент, който се включи във форума.

2005 – Нова структура на Тракийското дружество бе учредена в с. Енина, съобщи за новините  председателката на Казанлъшкото тракийско дружество – Костадинка Димитрова. За събитието в Енина пристигнаха председателят на Върховния изпълнителен комитет на Дружество “Тракия” – Костадин Карамитрев и Петра Мечева – председател на Женските тракийски дружества в България.

2006 – В този ден се състоя премиерата на най-новата детска постановка на театър „Л. Кабакчиев“ –  „Коледни бъркотии“.

2006 – Българската параолимпийска асоциация обяви 10-те най-добри спортисти на България за 2006 г. В челната тройка намери място и лекоатлетът от Казанлък Дечко Овчаров – световен  вицешампион.  

2007 – Историята на Голямо Дряново, събрана в 300 страници под заглавието “Гнездо под Балкана”, бе представена в селото. Автор на книгата бе д-р Денчо Бойчев. Премиерата организира кметът на селото Никола Камбуров. 

2007 – Александър Гавазов от Казанлък стана новият шампион на България по кореспондентен шах. С изключителния резултат 11 т. от 14 партии, постигнати във Ф 41, той заслужено спечели титлата. До момента Гавазов нямаше загуба в български и международни състезания.

2008 – Близо 450 бяха децата от община Казанлък, които получаваха храна от Детската млечна кухня – в четирите й филиала в града, в многопрофилната болница и в селата Крън, Енина, Овощник и Бузовград. Цената на купоните бе 0,40 лв. и 0,60 лв. в зависимост от групата. Всички деца получиха в този ден като коледен подарък и торбичка с плодове. „Подобен жест се прави за първи път“, сподели Виолета Тилева, началник на кухнята.

2008 – Зам.-кметът Емил Караниколов стана председател на Общинския съвет по наркотични вещества. На свое заседание местният парламент промени почти на 100% състава на съвета, в него бе включен и представител на ОбС – д-р Дора Христова.

2008 – Традиционния си коледен спектакъл представи казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев”. За 10-ти пореден сезон театърът представи специална коледна продукция за деца. През 2008 г. спектакълът бе със заглавие „Приказка за феи, елфи, Дядо Коледа… и още нещо”.

2010 – В навечерието на Коледа казанлъшки хорове и ученици на Математическата гимназия, по идея на 12-класника Румен Скрински, за пореден път организираха благотворителна акция – този път в помощ на малката Кристина Кънева, страдаща от епилепсия и детска церебрална парализа. 12 265 евро бяха необходими за втория, възстановителен, етап на Кристина, който трябваше да се проведе в Израел.

2010 – Бебе, тежащо 5 кг. и 500 грама, бе родено в казанлъшката болница. Майката и малкият Илия бяха в отлично здраве след раждането. „Специалистите в родилното отделение, което досега има рекордни раждания на близнаци и тризнаци, за първи път помага на родилка да роди такова голямо бебе“, каза началникът на отделението д-р Тодор Гаргов. За състоянието на момченцето, с размери на 4-месечно бебе, се бе погрижила д-р Валентина Рашева – педиатър.

2010 – В този ден в Казанлък бе измерена най-ниската температура в България – минус 14 градуса. Петсантиметровата снежна покривка по улиците и продължаващият снеговалеж бяха причина градът да бъде скован в хлъзгав капан. Според последната тогава статистика, Казанлък имаше 79 км. градска мрежа, от които се почистваха около 10 км. – основните пътни артерии. 120 километра бе 4-токласната общинска пътна мрежа, която се почистваше от частна фирма срещу 44 хиляди лева.

2011 – В този ден ни напусна големият бургаски музикант, поет, певец и композитор Пламен Ставрев. Причина за смъртта му бе инфаркт, съобщиха приятели. Ставрев  бе един от любимите изпълнители на казанлъчани, чест гост и участник в националния фестивал „Днешните бардове” в рамките на Чудомировите празници. 

2011 – Детска ясла „Пролет“ в Казанлък отбеляза 40-годишния си юбилей. Директор от създаването на яслата бе Нели Дидилецова. Община Казанлък подари на детското заведение принтер, скенер, копир и цвете – Коледна звезда. 

2011 – „Кажете, коледари, да бъде!“ – под това заглавие учениците от 4 „б“ клас на ОУ „Мати Болгария“ представиха възстановка на българските празници и обичаи, свързани с Бъдни вечер и Коледа. „С голям ентусиазъм учениците събраха материали и подготвиха автентична обстановка за сцените, като в този процес активно участие взеха и техните родители“, – каза за „Вис виталис“ класният ръководител на четвъртокласниците Боряна Попова.

2011 – „На дарителите с поклон“ – под това мото в Художествената галерия на Казанлък бе открита поредната изложба, с която завърши цикълът изложби, посветени на 110-ата годишнина от създаването на Художествената галерия в Казанлък. „Настоящата изложба включва творби, дарени от самите автори или близки на авторите през последните 10 години. Решихме да се обърнем към съвременните дарители“, каза в интервю за „Вис виталис“ директорът на галерията Христо Генев. В изложбата бяха подредени творби на Лика Янко, Гергана Чаушанска, Яшар Али Гюнеш, Цветан Четъшки, Лиляна Петрова, Цветан Банчев и др.

2012 – Атанас Русев и Симона Янева станаха официално носители на Купа „България“ на БФСТ при танцовите двойки за стандартни танци. За трета година двамата състезатели на КСТ „Роза“ – Казанлък оглавиха класацията при младежите.

2012 – След 5 години шампионски участия с екипа на АК „Павел Павлов”, Враца, казанлъчанинът Кольо Нешев смени клуба си. Националният рекордьор в хвърлянето на копие през 2013 г. реши да се състезава за „Академик” – София.

2012 – Васил Цветков и Стоян Петров от казанлъшкия клуб ”Селт” станаха стипендианти на световноизвестна фирма – производител на стени за катерене. На стилна церемония в София клуб „Селт” бе отличен с две лични парични награди за Васил и Стоян, които получиха стипендии от световноизвестния Крис Шарма.

2013 – В Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък бе открита изложба на тема „До Европа и обратно“, посветена на Европейската година на гражданите – 2013-та.

2014 – Военният министър Николай Ненчев участва в Казанлък в тържественото посрещане на 27-ми контингент, който се завърна от мисия в Афганистан. „Благодарен съм на българските войници, получих изключително позитивни отзиви за тяхната дейност“, каза министър Ненчев. Контингентът бе в състав от 363-ма души, от които 22 жени, под командването на полковник Никола Митев. Министър Ненчев заяви, че е изключително обиден от изказването на д-р Константин Тренчев, че българската армия е съставена от „торба тъпанари по 120 кила“. В Казанлък министърът каза и, че частни фирми няма да утилизират противопехотни мини.

2014 – Фотограф-художникът от Казанлък Александър Иванов оценяваше детски рисунки в рамките на международния конкурс за детско художествено творчество „Радужка – 2014“. Конкурсът се провежда в Толияти от 1997 г. веднъж на 2 години – за деца  на възраст от 4-16 години. Най-хубавите детски творби постъпват във фонда на Художествения музей.

2014 – Казанлъшкият производител на машинни детайли „М+С – Хидравлик“ се включи в дистрибуцията на собствена продукция към големите клиенти в Европа. За целта бе основано задгранично дружество в Германия, в което българската компания държи 90% от капитала. Новоучреденото дружество бе базирано в Кайзерслаутерн и бе с капитал от 25 хил. евро.

2014 – На творческа вечер покани казанлъчани Донка Йотова. Състоя се премиерата на новата ѝ книга „Времената. Следите остават“. Представен бе и авторският ѝ спектакъл „Хетерите“. Представи го  Студентската театрална студия при Тракийския университет. Донка Петрова Йотова е родена в Казанлък.

2015 – Иван-Давид Иванов на 16 г. от град Казанлък, десетокласник в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“, получи поощрителна награда в конкурса за най-добро есе на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на тема „Какво ми дава и какво ми взема интернет“.

2015 – 50 дългогодишни искристи бяха удостоени с отличия за принос в развитието на културната и читалищна дейност по случай 155 години от основаването на НЧ „Искра-1860“. Грамотите връчиха председателят Васил Самарски и кметът на общината Галина Стоянова. Церемонията се състоя на чаша вино във фоайето на читалището.

2015 –  Името „Светлина“ получи безименна до момента улица в Казанлък. Тя се намира в индустриалната зона на града. Общинските съветници гласуваха единодушно предложението, дадено от Стоян Желев, който има собственост на улицата. Той и други бизнесмени дълги години не можеха да получават фирмена кореспонденция, тъй като улицата нямаше нито име, нито номера.

2015 – Странен израз на патриотизъм бяха изразили общински служители от предприятието „Комунална дейност и поддържане на инфраструктурата“. В използвания от тях двор на имот общинска собственост на ул. „Шипченска епопея“ 21, се виждаше как бюст на Христо Ботев бе окичен с метални скоби и предмети и се ползваше като закачалка. Над него бе подпрян портрет на Елин Пелин.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram