Днес, 15.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –В музей „Чудомир“ бе проведена среща с Яко Бойчев, автор на книгите „Поп Груйо“ и „Последната пушка“. 

1997 – Кандидат-депутатът Ваньо Цонов се срещна със спортисти и се ангажира пряко да подпомага ученическия спорт в община Казанлък.

1997 – В рамките на Великденски празници,97 в КДК се състоя джаз-вечер с участието на Борислав Ясенов – флейта и Огнян Видев – виолончело.

1998 – От задържаните в този ден 11 лица бяха иззети 8 автомата „Калашников“ и боеприпаси за тях, 2 пневматични пушки и голямо количество ловни патрони. 

1999 – В този ден излязоха от печат двете последни книги на казанлъшките автори Веселин Стоянов – „Сантиментална като пума“, и на Румен Денев – „Последно“.   

1999 – Казанлъшката група „КРБ“ – Казанлъшки рози и бодли, тръгна на турне из страната с концерти под мотото „Престъпност и наркотици“.

1999 – На сцената на НЧ „Искра“ се състоя премиерният спектакъл на Театър „Л. Кабакчиев“ „Пунтовете“ по Чудомир.

2000 – Над 300 жени от Казанлъшко бяха назначени до тази дата на работа във филиала на турската фирма „Аркомат“. 

2001 –Във всички православни храмове в община Казанлък бяха отслужени празнични литургии за Възкресение Христово. Евангелската петдесятна църква в Казанлък организира богослужение и концерт на група „Витания“ и на Рон Смит от САЩ – изпълнител на християнски песни.

2002 – Изключително слаб бе интересът на гражданите към обявената от общинското ръководство Седмица на екологията в община Казанлък.

2002 – Ученици от ХГ „Акад. Д. Узунов“ откриха в Троян своя изложба по повод Седмицата на околната среда.

2002 – Казанлъшкият колоездач Георги Коев се класира втори в третия етап на колоездачната обиколка „По пътя на княз Никола“ в Хърватска

2002 – В с. Горно Черковище бяха регистрирани три случая на класическа чума по малки прасенца.

2003 –За първите три месеца на годината служителите от „Охранителна полиция“ при РДВР – Стара Загора проведоха 105 полицейски операции, задържаха 38 лица, обявени за издирване, иззеха 16 огнестрелни оръжия, издириха 18 автомобила, настаниха в отрезвителя 232-ма граждани. Иззети бяха 25 незаконно притежавани оръжия. Късо оръжие в областта притежаваха 6657 лица, а ловно – 8360. 

2003 – 41 портрета на известни казанлъчани включи художникът-плакатист от Казанлък Цветан Банчев в самостоятелната си изложба „Живопис“ в залата на ул. „Искра“ 4. 

2004 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Георги Гечев, наскоро навършил 70 г., съобщи за уникално неоперативно лечение на гръбначни заболявания, което от няколко години се практикува в лечебния център в Павел баня. Средно годишно на 400 души се правеха корекции на гръбнака по механичен начин. „Това са заболявания на правия, на ходещия човек. Никое животно не може да издържи на такива натоварвания на гръбнака, – каза д-р Гечев, – затова в много офиси вече се поставят т. нар. шведски стени, на които в почивките си служителите висят, за да изправят гръбнаците си“. На въпроса трябва ли да се спи на твърдо, докторът отговори: „Само твърди глави могат да спят на твърдо. Всичко зависи от това, как се поддържа човек, а не колко е болен“.

2004 – В  читалище „Искра“ бе представена книгата „Живот с продължение“, посветена на Петко Влаев  – политически и държавен деец от Казанлък. 

2005  – Успешна безкръвна операция на жлъчка беше извършена в този ден в казанлъшката МБАЛ. Това бе първата за лечебното заведение подобна хирургическа интервенция. В интервю за радиото управителят на болницата д-р Христо Христов каза: „Въвеждането на такива безкръвни методи на лечение са голям плюс за пациентите и за самата болница, защото усложненията след такива интервенции са много по-малки. Операцията днес беше извършена от софийския хирург д-р Близнашки“.

2008 – Село Шейново бе домакин на първото изнесено заседание на Управителния и на Контролния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметски наместници в Република България, създадено година и половина по-рано. Към момента в него членуваха над 150 кметове от селата и кметски наместници. Те поискаха създаване на общинска полиция и съществени промени в Закона за местната администрация и местната власт и Закона за изборите. 

2009 – Три сигнала за насилие над деца в Казанлък бяха получени до тази дата в Отдела за закрила на детето към Дирекция “Социално подпомагане”. За 2008 г. случаите на насилие върху дете, регистрирани в Казанлък, бяха 19. От тях – 10 бяха за неглижиране, 8 за физическо и 1 за психическо насилие. В Казанлък бе регистриран и единственият случай в България, в който имаше  глобен родител, упражнявал насилие върху детето си, и глобата бе платена.

2009 – Щраусово яйце бе част от изложбата „Шарено яйце с усмивка на лице”, включваща 40 оцветени керамични яйца от децата в Школата по изобразително изкуство „Живопис” при ОДК в Казанлък. 40 възпитаници на Галина Иванова от 7 до 17 г. украсиха великденските яйца.

2010 – Художествена  галерия – Казанлък гостува 5 дни в залите на Народното събрание с представителна експозиция-живопис под мотото „Багри от Долината“. Представени бяха 35  платна  на автори, родени, живели и творили в Казанлък: Иван Енчев-Видю, Петко Клисуров, Чудомир, Иван Пенков, Иван  Милев, Ненко Балкански, Васил  Бараков, Дечко Узунов и др.

2010 – В този ден излезе първият брой на най-новия местен вестник “Тийнвест”, списван от участниците в клуб “Млад журналист” към читалище “Възродена искра”. 

2011 – В този ден бяха чествани 45 години от основаването на АНПТ „Искра” към НЧ „Искра“ – Казанлък. Ансамбълът представи грандиозен двучасов фолклорен спектакъл. През последните 26 години художествен ръководител на ансамбъла бе Цветан Цочев.

2011 – В качеството си на медиен партньор на Националния конкурс „Музикални награди 2011”, организиран от СОУ „ Екзарх Антим I”, радио „Вис Виталис“ връчи наградата си за солово  изпълнение на забавна песен на ученичката от СОУ „Саво Савов” от Пирдоп Мария Велкова. 

2013 – Девойките младша възраст на „Казанлък Волей” се класираха на първо място в турнира за регион „Странджа”, който се проведе в Ямбол.

2013  – „Идея за красивото”, пресътворена в 35 фотоса, показа пред ценителите на художествената фотография младият творец Росен Казлачев – студент в НБУ, специалност „Графичен дизайн”. Хармонията в природата, аристократизмът на архитектурните образци, недоизказаното от заобикалящия ни животински свят – това бяха темите, уловени от обектива на Росен. А местата – Казанлък, Шипка, Виена, Прага, Ирландия. Росен Казлачев е възпитаник на НГПИД „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, която завършва през 2012 година.

2013 – Представителният футболен отбор „Розова долина” – Казанлък сложи финална точка на незапомнена серия от 8 поредни загуби в официалните срещи „Есен-пролет” в първенството на Югоизточната „В” група.

2013 – Народно читалище „Искра” организира благотворителен концерт „Да дарим за светлина” в подкрепа на Бай Христо – Гайдаря. Покосено бе зрението на колоритния музикант, който бе свирил повече от 35 години на гайда в ансамбъл „Арсенал”, завод „България”, ДНА – Казанлък, в ансамбъл “Роза”, в Ансамбъла за народни песни и танци „Искра” при НЧ “Искра -1860”. Лечението на музиканта бе скъпоструващо. 

2015 – Възпитаници на бейзболната академия от град Форт Уейн в щата Индиана обучиха ученици от ПГ по лека промишленост и туризъм в гр. Казанлък. За любимия спорт на младите американци разказа в интервю основният организатор на школата по бейзбол Рич Уитмър, живеещ от близо 10 години в България. Той работеше заедно с преподавателя по физическо възпитание Симеон Кушев.

2016 – Активно започна работа Консултативният съвет по култура и туризъм на Община Казанлък – Първо заседание проведе в четвъртък, 14 април Консултативният съвет по култура и туризъм на Община Казанлък (КСКТ). Новият съвет е сформиран на основание Закона за местно самоуправление и Закона за туризма със Заповед на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова от 12 април 2016 г. Общинският консултативен съвет се председателства от кмета и служи за сътрудничество и координация в областта на културата и туризма. Дейността му е организирана съобразно Правилник, приет от Общинския съвет на 22.11.2014 г.

2016 – Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък реализира успешен проект в Италия по програма Еразъм +. Основна цел на проекта бе да се сподели опит от Италия, затова как работят местните училища в тясно сътрудничество с бизнеса и по какъв начин се осъществяват практики и стажове на ученици в институции от сферата на туризма.

2017 – В навечерието на Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян донесе от Йерусалим Благодатния огън за всички българи. В Казанлък церемонията по посрещането на Божествения пламък се състоя пред сградата на Община Казанлък. За първи път Благодатният огън от Йерусалим тръгна от Казанлък към православните храмове в България.

2019 – 54 незаконни постройки в местността „Карасиврия“ в Стара Загора бяха съборени. Собствениците са получили предизвестията си преди 6 месеца и са били длъжни да премахнат постройките си в 30-дневен срок, който отдавна е изтекъл. Процедурата е обжалвана пред ВАС, но е потвърдена от съда. Шест от собствениците на къщи са започнали доброволно премахване, беше съобщено преди дни.

2019 – Само с леки щети по автомобила и на косъм от фатален инцидент се размина шофьор на „Рено“, който бързал да премине през жп прелез без да забележи идващия влак. Произшествието стана преди по-малко от час на жп прелеза до казанлъшкото село Голямо Дряново. Въпреки включената звукова и светлинна сигнализация водачът предприел преминаване, но го връхлетял бързият влак София-Бургас. Около 60-годишният мъж е само със силна уплаха, не е ясно какво го е разсеяло, за да не види влака.

2021 – Син остави майка си на улицата. Майката Виолета сподели, че не знае как е била направена сделката за продажбата на апартамента, който се намира на бул. „23 ПШП“ в Казанлък, един от блоковете до Девическия манастир. Заедно с мъжа си приживе направили дарение имота на сина си Сава, като в нотариалния акт има клауза, че имат право да ползват стая от апартамента, докато са живи. Днес, обаче, разбира че вещите й се изнасят от апартамента, защото той бил продаден. Синът, вероятно е заминал зад граница. Продажбата станала през агенция за недвижими имоти. Според нея сина й има психично заболяване. Не е поставен под попечителство. Апартаментът, според нотариалния акт е с данъчна оценка от малко над 25 хиляди лева. Виолета не знае за колко пари е продаден. Заявява, че няма право да я гонят от имота, тъй като по закон може да го ползва. Жената е известила за случилото се полицията. Предстои подаване на сигнал към прокуратура и завеждане на дело.

2021 – Предстоеше повдигането на обвинение срещу служителя на община Казанлък Юлиян Стоев за извършване на блудствени действия с лице, което не разбира съществото на действието. За това потвърдиха за Пресс ТВ от Районна прокуратура-Казанлък. 50-годишният Стоев е бил задържан за 24 часа вчера вечерта в полицейското управление в Казанлък. Служителят в общинското звено „Екоконтрол“ се е възползвал и е блудствал с пълнолетно момиче, което обаче е със заболяване и не е осъзнавало случващото се, допълниха от Прокуратурата. Блудството е извършено в апартамента на жертвата по информация на Прокуратурата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram