Днес, 10.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – Радио „Вис виталис“ излъчи поредица от разяснителни материали за дейността на общинската фирма „Еко 93“  и за откриването на Икономическия колеж в Казанлък.

1996 – Окръжният съвет на ДПС организира събиране на помощи на партиен принцип за възстановяването на взривената тогава Коджа джамия в Казанлък.

1997 – Подадените в РПУ-Казанлък молби за задгранични паспорти към тази дата бяха 7206 – с 1000 повече от предходната 1996 г.

1998 – По повод Дните на Беларус – 10-ти и 11-ти декември, в НЧ „Искра“ бе открита изложба „Беларус – едно ново приятелство“. Състоя се и концерт, почетен от посланика на Беларус у нас Н. Пр. Александър Герасименко и Дружеството за приятелство между България и Беларус.

1998 – Във Военния клуб в Казанлък бе представена книгата на Атанас Гърков „Жертвени клади“.

1999 – „Доброто ражда добро“ – под този надслов талантливи ученици от ОУ „Чудомир“ организираха благотворителен концерт в помощ на социално слаби възпитаници на училището.

2000 – Съвместно с Поземлената комисия в Казанлък софийската фирма „Булет“ започна трасирането на горските имоти в селата Бузовград, Средногорово и Горно Черковище. В Община Казанлък бяха изготвени 5400 преписки за обезщетяване на собственици на земя.

2001 – В този ден бе представена книгата на разузнавача о.з. полк. Димо Станков „Разкъсано мълчание“.

2001 – След оттеглянето на Стефан Дойнов като председател на Клуба по борба „Казанлък“, на негово място бе избран Христомир Бояджиев.

2002 – Общинският комитет на ВМРО организира панихида в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък по повод 96-ата годишнина от гибелта на Даме Груев.

2002 – Тридневно коледно турне организира Театър „Л. Кабакчиев“ със спектакъла „Коледна история“ в Панагюрище, Клисура, Копривщица и на други места.

2002 – В Детския комплекс в Казанлък бе организирана видео-лектория за флората и фауната на национален парк „Централен Балкан“.

2004 – По повод 18-я рожден ден на своя съученик Диян Костов, приятелите му от СОУ „Екзарх Антим Първи“ организираха благотворителен концерт. След проведено лечение Диян трябваше ежедневно да приема растежен хормон, за набавянето на който бяха необходими по 100 лв. на ден.

2005 – Състоя се премиерата на спектакъла „Луд Коледен карнавал“ на Театър „Любомир Кабакчиев“, с който за най-малките бяха организирани детски утра.

2007 – „Другият поглед“ се наричаше фотоизложбата, която бе открита в този ден във фоайето на НГ „Акад. Дечко Узунов“. Изложбата отразяваше живота на ромите в област Стара Загора. Тя бе осъществена по проект на Фондация „Пламък“ и бе под патронажа на министър Емилия Масларова. Снимките бяха дело на фоторепортера от БТА Светлозар Недев и операторите от Нова телевизия Росен Илиев и Райчо Чапразов.

2008 – В Казанлък се проведе двудневна Национална конференция на обществените посредници от Южен и Централен район. Срещата бе организирана от националния обществен посредник Гиньо Ганев.

2009 – Фондация „Български спорт“ за 18-ти пореден път връчи своите награди „Спортен Икар“ в софийската градска художествена галерия на ул. „Гурко“ 1. На събитието присъстваха министърът на спорта Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БОК Стефка Костадинова, именитите  борци Боян Радев и Александър Томов и много други спортни деятели. Специалната  награда на фондацията получи световната шампионка – парасъстезателка от Казанлък Даниела Тодорова. Дечко Овчаров – двойният световен и европейски шампион, получи специален плакет за представянето му на Първенството на планетата в Бангалор, Индия. „Остава горчилката и обидата за тази дискриминация, при която отделят с пари и награди болните от здравите спортисти. На бала на спортиста в София дори не сме номинирани, за което информирахме и министър Свилен Нейков. Нашите медали и титли не са по-малко световни или европейски постижения, за което признанието е само отвън”, коментира за „Вис виталис“ след награждаването Даниела Тодорова.

2010 – Общо 41 888 нарушения на Закона за движение по пътищата бяха констатирани в областта през изминалите 11 месеца на 2010 г. Най-многобройни бяха нарушенията за движение с превишена скорост и неспазване на предимство, знаци и сигнали, нередовни пътни документи, употреба на алкохол, неползване на предпазен колан, управление на технически неизправно МПС, неправилно движение по платното и др. Съставени бяха 15 719 акта, от които 1835 – за допуснати пътнотранспортни произшествия. 22 692 нарушители бяха глобени с фиш. Издадени бяха 894 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, от които 572 – временно отнемане на свидетелство за управление на МПС.

2010 – След близо 5 години постоянни аварии от ВиК – Стара Загора подмениха близо 200 метра водопровод в кв. „В. Левски”. Положени бяха най-модерните полиетиленови тръби.

2010 – Изцяло подменени бяха над 700 кв. м. стъклопакети на детската градина в Крън. Подменена бе дограмата на 5-те занимални и 5-те спални помещения за децата, както и дограмата на яслените групи в детското заведение. Ежедневният контрол по изпълнение на проекта се осъществяваше от директора на детската градина Мирослав Чочев. Детската градина в Крън бе една от най-големите в общината, в нея към момента се обучаваха 120 деца.

2011 – Национална здравословна и вегетарианска среща-симпозиум се проведе в Казанлък. В рамките на два дни видни специалисти запознаха участниците с възможностите за здравословен начин на живот. Сред лекторите бяха Валя Лунгарова, Георги Изворски, д-р Емилова, академик Христо Маджаров и др. лекари-хомеопати.

2012 – В този ден почина един от най-известните агрономи в казанлъшкия регион и почитан специалист в цяла България  Райчо Цветков Раев – от 1963 г. научен сътрудник в Института по розата, където защитава кандидатска степен и академичната длъжност старши научен сътрудник втора степен. От края на 1983 г. той бе завеждащ секция „Селекция” в Института по розата. Изследователската работа на Райчо Цветков е свързана с мутационната селекция и размножаването на етеричномаслените култури.

2012 – Обществена трапезария за 50 нуждаещи се казанлъчани отвори врати в този ден в сградата на Домашния социален патронаж и Дневен център за стари хора. „Социалната услуга се реализира в Казанлък за осма година от Евангелската баптистка църква, в партньорство с германската църква Петри, като се работи и съвместно с Общината“, посочи пастор Георги Гърдев от Евангелската баптистка църква. 2.50 лв. бе стойността на един храноден на човек. В менюто всеки ден присъстваше месо. 

2013 – Изграждането на 3,5-километровия тунел под Шипка бе част от приоритетния индикативен списък, заедно с автомагистралите „Струма“ и „Хемус“ и пътищата Видин-Монтана и Калотина-София. Това потвърди в Стара Загора регионалният министър Десислава Терзиева. Тя подчерта, че политиката на държавата по този важен за региона въпрос не е сменена. 

2013 – Десетки приятели се събраха в „Къщата на розата” в Казанлък за премиерата на книгата „Плач”, написана от д-р Вилиана Баклова, стоматолог. Книгата не се продаваше, а се подаряваше. Поводът за написването й бе дадено обещание от авторката на нейния баща, което тя сбъдна 25 години след смъртта му. Баклова представи и свои художествени платна.

2013 – „Пуснете ми тока, варвари!” – това гласеше надпис, който от два дни посрещаше влизащите в казанлъшката централа на EVN. Написа го 35-годишният бивш военен, казанлъчанинът Петър Спасов. Причината бе, че, след като бе платил неплатения си ток в размер на малко над 20 лева, от енергото поискали още 20 лева за включване. Спирането на тока станало, когато Петър бил на работа извън града. Много хора изразиха желание да се включат в подписка за подкрепа, ако той я инициира.

2014 – Дига на река Тунджа се скъса в местността „Синият вир“ между селата Елхово и Нова махала в община Николаево. Пепа Кехайова, секретар в кметството на Нова махала, каза за „Вис виталис: „През нивите водата се стича направо в селото, повече от метър е нивото й по улиците. Засегнати са десетки къщи, няма посгтрадали хора, но щетите по домовете на хората са огромни. Бедствието е невиждано от най-възрастните жители на селото“. 

2014 – На тази дата към 16.00 часа притокът в яз. „Копринка“ бе 96 куб. м./сек, а изпускането на вода бе 120 куб. м./секунда. Язовирът бе запълнен със 138 млн. и 700 хил. кубични метра вода при капацитет на съоръжението от 142 млн. куб. метра. Не съществуваше опасност от преливане на язовира.

2014 – Община Николаево бе четвъртата в Старозагорска област, в която в този ден бе обявено бедствено положение заради наводнение. Евакуирани бяха 56 жители от наводнените 43 къщи. Те бяха настанени в сградата на местното училище. Остана бедствено положението в общините Мъглиж, Раднево и Гълъбово.

2014 – Традиционната годишна церемония по награждаване на Българската Федерация по автомобилен спорт – БФАС, събра на едно място всички 250 състезатели от 13 дисциплини. Събитието мина под надслов „Пилотите – посланици на безопасно и отговорно поведение на пътя и трасето“. АСК „Ефко Рейсинг“ бе отличен за отборната титла на състезателите в планинския шампионат за 2014 година. Това бе шестата шампионска титла за клуба от 21 отбора, които участваха в планинските състезания.

2015 – Майки от Казанлък излязоха на протестна акция срещу ниското заплащане на майчинството у нас и липсата на грижа към българското семейство с непълнолетни деца. Събитието бе част от националния протест и се проведе в парк „Розариум“. Исканията им бяха: да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първата и втората  година на детето.

2015 – Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе официален гост на откриването на спортна площадка до Младежкия дом в Казанлък. Спортното съоръжение включваше стена за катерене и място за пързаляне с ролери и скейтборд, стойността му бе 365 671,99 лв.

2015 – Творчески юбилей – 40 години в света на приказките, отбеляза в музей „Чудомир“ писателят Димитър Никленов. Той е роден на 03.10.1949 г. в с. Црънча, Пазарджишко. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, радиопиеси. Негови приказки и пиеси са превеждани на персийски, английски, френски, испански, турски, руски и в Македония.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram