Днес, 10.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В читалище „Светлина“ в гр. Шипка бе представено творчеството на Лиляна Гунчева.

1999 – Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък се сдоби с нов офис – в кв. „Изток“.

2000 – С 5 ст. поскъпна хлябът в Казанлък заради завишените цени на брашното.

2000 – От началото на годината до тази дата в Спешния център в Казанлък бяха регистрирани 240 души с остри респираторни заболявания – по 24 души на ден. Грипна епидемия все още не беше обявена.

2001 – На специално тържество в родилното отделение на болницата в Казанлък сем. Атанасови – родители на първото бебе за хилядолетието, получиха подарък от Община Казанлък – луксозна детска количка.

2001 – 180 души – бедни пенсионери и социално слаби граждани, се хранеха безплатно през 2000 г. в социалната кухня, организирана от фондация „Оазис“. Към тази дата на 2001 г. броят им бе намалял на 150. 30 души се бяха отказали, настоявайки, вместо храна, да получат парите на ръка.

2001 – В гр. Шипка се състоя тематична вечер в памет на видния учител и общественик Захари Милев. Събитието бе част от програмата за честванията на 140 г. на читалище „Светлина“ в града.

2002 – Ниското ниво на изворите и старата водопроводна мрежа оставиха без вода близо 100 къщи в гр. Шипка. Дебитът на водата беше 6 литра в секунда, а за да има вода по високите части на града, бяха нужни поне 9 литра в секунда.

2002 – Близо два пъти в сравнение с предходната зима бе намаляло потреблението на парно отопление в Казанлък. Абонатите плащаха след месечна справка отстрана на ТЕЦ.

2002 – Кметът Стефан Дервишев поиска ефир от „Вис виталис“,„най-слушаната медия“ според него, за да алармира и призове гражданите и фирмите да почистят натрупания обилен сняг пред домовете и фирмите си, тъй като се създават огромни проблеми.

2003 – Близо 40 тютюнопроизводители протестираха предупредително пред сушилните в Казанлък с настояване за обективно определяне на качеството на тютюна от представителите на БТ „Слънце“.

2003 – На основание Закона за социално подпомагане домовете за възрастни хора в Казанлък станаха третостепенни разпоредители с бюджетни средства, а домашният социален патронаж премина към отдел „Социална политика и здравеопазване“.

2005 – В този ден в Казанлък министърът на труда и социалната политика Христина Христова подписа договорите за община Казанлък по програмата „От социална помощ към заетост“. На 473 лица бе осигурена временно работа в различни сфери в Общината, фирмите и НПО, като на 314 душа бе осигурена работа по проекти. През предходната година лицата, на които бе осигурена заетост в община Казанлък, наброяваха 508. В интервю за радиото Христова уточни, че в резултат на програмата в Казанлък има по-ниска средна безработица в сравнение с други градове на страната – заради включването на безработни граждани в изграждането на градския площад, в проекта „Долината на тракийските царе“, в старческите домове и др.

2006 – В интервю за радио „Вис Виталис“ социологът Михаил Мирчев направи тревожния извод, че „българската нация се топи“ и че до няколко години структурата на населението коренно ще се измени. „Налице е сериозна демографска криза с тежки икономически последици“, предупреди социологът. Положителен факт, според него, бе лекото увеличение на раждаемостта при

средната класа и при жените над 30 години, които се решават да имат второ дете.

2006 – В Дома на техниката в Казанлък бе учреден Клуб на изобретателя. Един от учредителите – Стоян Тодоров, обясни, че целта е да се обединят възможностите на специалистите и хората с нестандартно творческо мислене, които да превърнат клуба в един от центровете за технологични нововъведения в града.

2007 – 126 тежки пътнотранспортни злополуки на територията на Община Казанлък бяха отчетени за изминалата 2006 година.16 бяха убитите при произшествия на пътя, а ранените – 157.

2008 – Ретроспективна изложба на Мара Чорбаджийска, съпругата на Чудомир, бе открита в Стара Загора. Три години по-рано изложбата «Цвете до дъба» бе показана в Казанлък. Пеньо Терзиев, изпълнителен директор на Фондация „Чудомир“, съобщи за «Вис виталис», че се подготвя издаването и популяризирането на литературното творчество на Мара Чорбаджийска, включващо личен дневник, пътеписи, стихове, проза и др.

2010 – Над 200 състезатели от цялата страна, както и гости от Белгия, Румъния и Австрия, взеха участие в Петата национална бридж ваканция в Павел баня. Най-големият успех за казанлъшките бриджьори бе първото място на Здравко Славов.

2011 – На първата си за годината среща с журналисти народният представител от ГЕРБ – Казанлък Емил Караниколов пожела ”добри новини и най-вече да чуваме как нещата ще се случват, а не оправдания защо не са се случили”. „За изминалата 2010 г. в НС са приети общо 167 закона“, отчете той. Караниколов бе съвносител на два закона –  за клеветата и за чистотата на българския език.

2019 – Близо 10 см сняг натрупа в Казанлък. Всички казанлъшки улици са заснежени. Опесъчени са главните булеварди и улици. Преди да тръгнете с автомобила си, отделете достатъчно време, за да го почистите. Метър сняг е натрупало на връх Шипка. Проходът, обаче, е почистен и опесъчен. Такава е ситуацията и на Прохода на Републиката.

2020 –  Сумата от 500 лв., равняващи се на 1 тон и 100 кг пластмасови капачки, събирани в продължение на година, ще бъде похарчена за ”разкрасяване” на сгради, обявиха от организацията, инициирала кампанията „Капачки за Казанлък“ за 2019г. – „МЦР-Взамопомощ“. С нейното приключване и след предаване на капачките за преработка ще бъдат закупени материали за боядисване на сгради, които се нуждаят от освежаване. В инициативата отново ще участват доброволците към неправителствените организации „МЦР-Взамопомощ“ и „Юнайтед Авангард Артист“. По техни проекти вече има обрисувани две сгради в града ни. По розите ще ги познаете, разказват от „МЦР-Взамопомощ“.

2020 – Петима бяха кандидатите за кметски наместник в павелбанското село Турия: Ганчо Петков, Гергана Стефанова, Димитър Русев, Стефан Кирев и Христо Христов. Решението за организиране на местно допитване до жителите на селото бе взето от общинската администрация. Всички желаещи имаха възможност да подадат заявление за участие във вота.

2020 – На 73 години след кратко боледуване от този свят си замина голямата футболна легенда Петко Петков. Рекордьорът по отбелязани голове, печелил купи и безброй мачове със зелената фланелка. Големият български футболист е свързан и с историята на ФК „Розова долина“. Той бе мениджър на отбора и за кратко президент на клуба по времето на кмета Стефан Дамянов.

2021 – Първият сняг за тази година заваля в Казанлък. Малко преди настъпването на неделният ден в града на Розите дъждът премина в сняг и започна да натрупва. След полунощ снежната покривка надмина 2см, а температурата беше малко под нулата. Според прогнозата за времето  се очаква снеговалежът да продължи до сутринта.

2021 –  На централния булевард „Александър Батенберг“, точно пред хотел „Казанлък“ зейна изневиделица дупка. Ямата е на пътното платно в посока запад и бе с диаметър около половин метър. Общински работници обезопасиха мястото.

2021 –  Пожарникари потушиха огън, пламнал в изоставена постройка, намираща се на Женския пазар в Казанлък, близо до банята. Според огнеборците изоставената сграда, където някога се е помещавала старата баня, е обитавана от клошари, които най-вероятно са я подпалили по невнимание. Постройката отдавна бе място за изхвърляне на всякакви боклуци – предпоставка за лесно избухване на пожар. В момента на избухването на пламъците вътре не е имало хора.

2021 – Жена и дете пострадаха при пътен инцидент по пътя Казанлък-Стара Загора. Автомобил се бе преобърнал в посока, обратна на движението, след като шофьорът изгубил контрол над управлението. В колата са пътували трима души. Вероятната причина за инцидента бе мокрият път и несъобразената с пътните условия скорост. Нямаше други участници в ПТП-то с товарния бус с хасковска регистрация. Пострадалите бяха откарани в болница.

2021 – В този ден протече полицейска операция в региона по издирването на мъж от Енина. Той се укривал. Обвинен е в извършването на двойно изнасилване, като едно от момичетата, дало сведения е непълнолетно. Мъжът, за който имаше сведения, че се казва Радостин, заплашвал двете жени. Размахвал и нож. Известен бил и с други криминални деяния.

2021 -„Стена се срути днес в късния следобед. Като по чудо няма пострадали!!! (северно от кино,, Искра,,)“, съобщиха казанлъчанин във Фейсбук. Става въпрос за рухване на стена на стара къща на ул. Д-р Баев“, в идеалния център на града, в близост до медицинско заведение.

2021 – В РУ – Казанлък бе образувано бързо производство за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК срещу 44-годишен мъж от гр. Казанлък, затова че на същата дата, около 13:40 ч., след настъпило ПТП в гр. Казанлък, на бул. “Розова долина“, бе установено, че е управлявал л.а. “Фолксваген“ след употреба на алкохол с концентрация 2,95 промила, установено с техническо средство. Водачът бе задържан за срок до 24 часа.

2022 – Близо 10 хиляди лева са нужни за закупуването на ветеринарна линейка. Придобиването й е от първостепенно значение за извозване и лечението на спешните случаи, но и за информационна кампания, посочиха от Фондация „Animal Hope Bulgaria- Kazanlak“ . До момента бе събрана по-малко от половината необходима сума.

2022 – Доказан бе първият случай на Омикрон в Стара Загора. 52 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести.

2022 – Казанлъчанинът прокурор Гриша Мавров встъпи в длъжност като заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора. Той бе назначен на длъжността с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 21 декември 2021 г.

2023 – По време на работна среща, организирана от Ротари клуб – Казанлък и Община Казанлък бе събрана сумата от над 30 хиляди лева за закупуването на модерен скенер за ДКЦ „Поликлиника“-гр. Казанлък. Нуждата от апарата, който ще подобри лечението и диагностиката на пациентите от региона разясни д-р Красимир Пейчев.

2023 – Картички направени от Артин Азинян на знакови за региона места публикуваха в социалната мрежа от едноименната фоднация. Любопитните кадри са заснети отпреди повече от 50 години. На част от тях се виждат и вече несъществуващи обекти. Такъв е градината с шадравана под язовирната стена отстрани на ВЕЦ-а.

2023 – Над два пъти е скочила заболеваемостта в региона, върлува и грип. По данните на РЗИ – Стара Загора за седмицата от 2 до 8 януари 2023 г. се отчитат двойно повече болни от ОРЗ за областта, като ръстът на случаите на вирусни инфекции, грип и Ковид 19 е доста отчетлив.

2023 – Сигналът за автомобил, преобърнат по таван на околовръстния път на Казанлък е подаден около 15:30 часа днес на спешния телефон 112. Вероятната причина за ПТП-то е мокрият път и несъобразената с пътните условия скорост. Няма пострадали хора. Това бе втори пътен инцидент в Казанлък този следобед.

2023 – Казанлъчанка алармира за опасен участък от ул. „Кайнарджа“ 31 до заведение за бързо хранене, където е пропаднал автомобилът й. „Пропадна докато се движехме! Сложихме стол, за да не пропадне някой друг. Внимавайте!“, написа  Николета Николова. Сигнал е подаден и на спешния телефон 112.

2023 – Около 15:30 ч. на околовръстен път на Казанлък настъпило пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген“, управляван от 24-годишен мъж и т.а.“Рено“, управляван от 42-годишен мъж. Пострадали са водачът на Фолксвагена, който получил фрактура на ребро и 19-годишна пътничка в същата кола, която поучила комоцио. Настанени са за наблюдение в болнично заведение, без опасност за живота.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram