Днес, 07.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Жителите на Твърдица бяха домакини на Националния празник на детското пролетно народно творчество. В този ден бе Цветница.

1997 – 10 години от откриването на Рехабилитационния център на Минералните бани в Овощник отбелязаха здравните работници. Над 20 хиляди пациенти са преминали и над 500 хиляди процедури са направени за тези 10 години, сочеше статистиката.

1997 – Авторски концерт на Михаил Христов от Гимназия «Българска роза» се състоя в този ден в КДК – Казанлък.

1998 – В този ден бе отбелязана 5-ата годишнина на фармацевтичната дейност на фирма «Балкан-К» ЕАД – Казанлък.

2000 –Сдружение «Локус,97» бе домакин в Казанлък на обучението «Психодрама» с лектор Давид Йерохам, психиатър и психотерапевт.

2001 –Турският фолклорен ансамбъл «Светлина-Ъшък» към НЧ «Искра» и фолклорният ансамбъл към Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък се завърнаха със статуетки и дипломи от участие в Националния фестивал на етносите в Русе.

2001 – По покана на клуб «Кентавър» в Казанлък гостува един от големите майстори в таекуондото Ким Хо – 6 дан от Корея.

2001 – Два златни, един сребърен и три бронзови медала завоюваха възпитаниците на клуб «Розова долина» по тенис на маса от Републиканския шампионат за младежи в София.

2001 – В този ден Казанлък бе домакин на шампионата за юноши по колоездене на шосе.

2002 – Пореден златен медал завоюва от Държавния личен шампионат по лека атлетика треньорката на клуб «Казанлък» Цветанка Христова. Тя стана шампионка в дисциплината хвърляне на диск.

2002 – Тошко Узунов, треньор и баща на Десислава Узунова – най-добрата ракета в тениса на маса в клуб „Розова долина“, след гостуването си в предаването „Стадион“ написаха в Паметната книга зя гости: „Пожелаваме на радио „Вис виталис“ и конкретно на Краси Ганев още дълго време да бъде слушан и да информира обществеността за спортните прояви на наши съграждани“.

2003 –В рентгеновото отделение на МБАЛ – Казанлък заработи скенер, обслужващ от 50 до 60 души на месец.

2003 – Репортери на „Вис виталис“ излъчиха поредица от интервюта с кметове на селата в община Казанлък. В тях те споделиха своите най-големи проблеми: Петков – с. Ръжена – проблеми с почистването; Коста Меразчиев – с. Средногорово – проблеми с транспорта, водата и телефоните; Неделчев – с. Черганово – опасност от срутващи се сгради и сметището, което бе болен проблем за селото; Тонка Доксанлиева  – гр. Шипка – не приема обвинението на кмета Стефан Дервишев, че „кметовете не си стоят по работните места“; а Петър Новаков – с. Шейново се похвали, че подготвят празник на селото.

2005 – 25-те български военнослужещи  от Първия механизиран български взвод в Афганистан бяха наградени с медали за успешно изпълнение на мисията и проявено мъжество и достойнство. Церемонията по награждаването се състоя в Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък. Началникът на главния щаб на сухопътните сили в българската армия генерал-лейтенат Златан Стойков лично връчи наградите, предоставени от германското командване на ISAF-Многонационалните сили.

2005 – Казанлък бе домакин на младежки обмен на тема „Младост, спорт и творчество в обединена Европа“ с участието на представители на общинските администрации и младежки организаци от испанския град Вилядеканс, френския Сент Ерблен и ирландския Уотърфорд.

2005 – Приключи на тази дата изпълнението на проекта “Тракийското наследство от Долината на розите се представя в Европа” на стойност близо 10 000 лева, финансиран изцяло от външното ни  министерство и реализиран от Община Казанлък, имащ за цел представянето на уникалното тракийско наследство от казанлъшкия регион пред европейската публика. Изработени бяха 1500 луксозни рекламни брошури с приложен DVD диск с илюстрационен материал. 

2006 – Кметът на Казанлък Стефан Дамянов посети в София почетния гражданин на Казанлък, художникът-карикатурист, ученик и личен приятел на Чудомир – Теньо Пиндарев по повод 85-я му рожден ден.

2006 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита авторска изложба на фотографа Кольо Пейчев „Сиянието на цветята“, включваща 40 фотоса.

2006 – В навечерието на Международния ден на ромите – 8 април, в квартал „Кармен“ се проведе състезание по надбягване с коне. Бяха организирани и шахматен турнир и футболен двубой.

2006 – Пълномащабно учение “Съвместни усилия – 2006” се проведе в землището на с. Ягода. В него силите на Регионалната дирекция на вътрешните работи в Стара Загора демонстрираха практическата си готовност за общи действия с Министерството на отбраната и другите органи на местната и изпълнителна власт при наводнение.

2006 – Пред журналисти от местните медии бяха представени двата специализирани автомобила, закупени от Община Казанлък с решение на Общинския съвет: единият бе мултифункционална мотометачна машина, другият бе предназначен за непрекъснат автопътен ремонт на дупки, пукнатини и други дефекти на асфалтови покрития на пътя, както и за зимно опесъчаване на уличната мрежа.

2008 – 10-годишната Нелина Георгиева от Казанлък спечели първо място в  Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Звездици за Лора” в памет на децата от Свищов, трагично загинали в р. Лим . Журито, с председател Мими Иванова, присъди на казанлъчанката първа награда за изпълненията й на песни от репертоара на Лили Иванова. Освен статуетка, Нелина получи и наградата на БНР – запис на песен с бенда на радиото.

2008 – Поредните медали за ШИ „Емануил Манолов“ от Националния  конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ завоюваха участници във ВГ „Искрица“ с ръководител Стефка Денева. Журито присъди златен медал на Димитър Чимширов. Със сребърни медали бяха отличени Ивелина Станчева и Мариела Атанасова, а Теодора Манджурова спечели бронзов медал.

2008 – Юношата от КК „Лястовица” Петър Димитров стана носител на купата „Георги Коев” от триетапното колоездачно състезание „Долината на розите“.

2009 – «Вис виталис» отрази в репортаж откриването на Дневен център за деца с увреждания в Бузовград, финансиран по програма ФАР на ЕС. Центърът можеше да осигури комплекс от услуги за 8 деца със специфични потребности.

2009 – 19-годишният абитуриент от ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък Тихомир Недев стана член на Европейския младежки парламент. Той получи покана за следващата сесия на младежкия парламент, която се проведе в Белгия. Тихомир бе вече приет за студент в Уоруик – Англия.

2009 – В този ден бяха обявени резултатите от проверките в „Габровница”. Превишения на нормите по показател прах от 7 пъти на голямата сушилня и 6 пъти на малката в дървопреработващото дружество констатираха експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора.

2009 – За “Вис виталис“ управителят на болницата в Казанлък д-р Кети Маналова съобщи, че от два месеца болницата работи без натрупване на задължения, съгласно плана за оздравяване на лечебното заведение, който бе приет и от Общинския съвет.

2011 – 90 години от рождението на художника-карикатурист Теню Пиндарев, Почетен гражданин на Казанлък, бяха отбелязани в Града на розите. Той почина на 16 март 2010 година на 89-годишна възраст.

2011 – 14 души членуваха към момента в създадения година по-рано в Казанлък Клуб на българското овчарско куче. Казанлъшките овчарски кучета бяха спечелили над 10 първи места от киноложки състезания в България.

2014 – ФМ Цветан Стоянов отново завоюва шампионското злато при по-големите, поне с две години, и със 100% успеваемост – 7 точки от 7 кръга, на блиц, в компанията на още 68 играчи от 25 клуба.

2014 – Петима представители на руски общини, победители във второто издание на организирания в Русия конкурс „Открита община“, посетиха Казанлък за обмяна на добри практики с местната власт и възможности за сътрудничество.

2015 – 42-ма служители от Държавното горско стопанство в Мъглиж тържествено отбелязаха Седмицата на гората. „Контролираното изсичане на горите, в рамките на позволеното и необходимото, е част от работата на служителите в горското стопанство“, каза в интервю за „Вис виталис“ зам.-директорът по дърводобива Радослав Чакъров. Стопанството разполагаше със собствен разсадник с площ от 208 дка.

2015 – Председателят на общинската организация на ПП „Атака“ Драгомил Иванов призова всички свои колеги да подпишат декларация, че няма да купуват гласове на предстоящите избори. „Декларацията би имала морална стойност“, заяви Иванов.

2015 – На редовното си заседание на 07.04.2015 г. Съветът за електронни медии – СЕМ прие доклад във връзка с резултатите от наблюдението върху репортажите на Георги Манев от МГ „Вис виталис“, заради които казанлъшкият прокурор Кръстинов, по искане на кмета Галина Стоянова, бе повдигнал обвинение срещу журналиста за това, че „всява паника“. Наблюдението установи: „И двата записа, излъчени на 02.02.2015 г., отразяват коректно последствията от наводнението в западната част на Казанлък. В изнесената информация авторът се позовава на официални данни от община Казанлък за ситуацията в близост до магазин «Кауфланд», както и на свидетелствата на потърпевша от засегнатите предприятия на индустриалния парк. Съветът изразява становище, че репортерският разказ е изграден изцяло по заснетата от оператора картина. Фактите са представени коректно, съобразно професионалните стандарти и обществения интерес и правото на хората да бъдат информирани“. Така „сагата“ приключи, а прокурор Кръстинов скоро след това бе освободен от работа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram