Днес, 07.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Жените – председателки на земеделски кооперации в региона, които наброяваха 67, отпразнуваха заедно Осми март и обсъдиха проблемите на кооперациите.

1998 – 100 широколистни дръвчета за засаждане пред жилищните блокове в града осигури направление „Паркове и градини“ на фирмата „Нелсен-Еко“ и на гражданите на Казанлък.

1998 – С идеята да бъде място за делови срещи на дейците на културата, в Казанлък врати отвори бар „Рувел“, скоро след него бе открита и галерия „Рувел“.

2000 – Организирани от партия „Свободна България“, ромите от Казанлък се събраха в парк „Розариум“ на протестен митинг заради неизплатените им социални помощи и възнаграждения по Указа за насърчаване на раждаемостта.

2000 – В този ден се състоя премиерата на спектакъла на театър „Любомир  Кабакчиев“ „Догодина по същото време“ с режисьор Румен Велев. 

2001 – Общинският съвет прие в този ден отчета на бюджета на Община Казанлък за 2000 г.: приходна част 15 млн. 937 хил. 416 лв., разходна – 18 млн. 830 хил. 642 лв. Отчетените приходи от данъци бяха 6 млн. 405 хил. лв. при план 6 млн. 477 хил. лв.

2001 – Общинският съвет прие Бюджет 2001: приходна част – 14 млн. 800 х. лв, в т.ч. данъчни приходи 5 млн. 850 х. лв. и неданъчни – близо 3 млн. лв. Утвърден бе дефицит в бюджета в размер на 1 млн. 330 хил. лева.

2001 – 9 казанлъшки художници откриха обща изложба „Вечната и святата“.

2001 – В библиотека „Искра“ бе открита изложба на старинни шалове и кърпи.

2001 – Първата инициатива на клуб „Етика“ към ОУ „Чудомир“ в Казанлък бе дискусия между учениците на тема „Не на насилието“.

2003 – Българо-германската фирма „Нелсен Еко“, грижеща се за чистотата, заведе дело срещу Община Казанлък заради неиздължени 1 млн. и 400 х. лева.

2003 – В Техникума по лека промишленост бе проведен Ден на специалността „Моделиране и конструиране на облеклото“.

2004 – Ваня Димитрова и Емилия Чанева – представителки на КНСБ в „Арсенал“ АД, взеха участие в Конгреса на жените, проведен в Турция.

2005 – В казанлъшката механизирана бригада бе почетена паметта на загиналия в Ирак младши сержант Гърди Гърдев. Командирът – бригаден генерал Венцислав Младенов, разказа за житейския и воинския път на загиналия миротворец. „По всяка вероятност смъртта на младши сержант Гърди Гърдев е причинена от приятелски огън“, каза в интервю за „Вис виталис“ говорителят на Министерството на отбраната Владислав Прелезов. Началникът на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев бе разпоредил да бъде извършено пълно проучване и анализиране на фактите и обстоятелствата около гибелта на Гърдев. На електронната страница на в. “Българска армия”  беше публикувано анонимно писмо по повод на смъртта на редник Гърдев в Дивания на 4 март. В него се съобщаваше, че той е загинал от т. нар. „приятелски огън“ и по-точно от стрелба на американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност по пътя Тампа. Главният редактор на вестника Румяна Стругарова съобщи за новините на „Вис виталис“, че все още не може да коментира писмото, но най-вероятно то е достоверно, тъй като детайлно описва ситуацията.

2005 – Общинския съвет в Павел Баня реши улица в с. Долно Сахране да носи името на геройски загиналия в Ирак мл. сержант Гърди Гърдев.

2007 – 600 творби на деца от 24 области на страната, от 44 населени места, участваха в приключилия 10-и национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“, организиран от Фондация „Чудомир“ и ОДК „Св. Иван Рилски“.

2008 – Върховният административен съд потвърди решението на Старозагорския административен съд и касира изборите за общински съветници в община Казанлък. ВАС остави в сила  решението на Старозагорския административен съд от 11 януари 2008 г., с което изборът за общински съветници в Казанлък  бе обявен за недействителен. Позовавайки се на извършената съдебно-математическа експертиза, бе установено, че са допуснати грешки при преброяването и отчитането на гласовете,  довело  до опорочаване на избора на гласоподавателите и промяна на мандатите в местния парламент. В Казанлък бе възстановен действащият до преди това състав на ОбС. Съдебната сага, предизвикана от подадени 28 жалби, продължи 5 месеца.

2011 – Музеят на розата в Казанлък бе един от 23-те обекта, намерили място в петото издание от поредицата Пътеводител на българския пътешественик  – Уникалните музеи на България.  Казанлъшкият музей, създаден през 1969 г., със своята уникалност, бе на трето място в пътеводителя, след  Лалеонтологичния музей в Асеновград и Подземния мини музей в Перник.

2012 – С два новоразработени козметични продукта – маска за лице под формата на гел и крем, участва казанлъшкият Институт по розата и етеричномаслените култури в международната изложба „Агра“ в Пловдив. По информация на директора на института проф. Недко Недков, продуктите са били разработвани почти 2 години. Основната съставка в маските за лице бе розовото масло.

2012 – За секретар на Община Казанлък бе назначена Ваня Иванова, с 19 г. стаж в общинската администрация в Казанлък.

2013 – На 48 години внезапно почина Николай Христов Обретенов – прокурист на „М+С Хидравлик“ АД – Казанлък. Николай Обретенов бе в управлението на фирмата от 2007 г., в предприятието работи още преди приватизацията му през 1996 г.

2015 – За пореден път на стълбичката на победителите на международно състезание в Солун, Гърция, стъпиха състезаващите се за „Киара-Н“ Христиан Въгляров и Ксандрия Капелова. Смесената двойка на казанлъшкия клуб бе първа в латино-танците. Друга двойка на „Киара-Н“ –Персиян Господинов и Доменика Мирчева, стана носител на сребърните медали.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram