Празници днес

– Неделя Месопустна /Месни заговезни/2021

  • – Св. Седем свещеномъченици Херсонски — епископи Херсон: Василий, Ефрем, Капитон, Евгений, Евтерий, Елпидий и Агатодор

– /първата неделя на март/ Международен ден на детската телевизия и радио. Учреден е по инициатива на Детския фонд на ООН в Кан през 1994 г.

 – В Албания е Ден на учителя.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки“ (Сирни заговезни) се яде много извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram