Днес, 01.05.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ излъчи репортаж от честването на 107-та годишнина на Деня на труда – Първи май, в ДК „Арсенал“. В словото си председателят на КНСБ в Казанлък Бончо Песев каза: „Първи май е имен ден на синдикатите. За съжаление, имаме 11320 безработни, всеки 6-ти – 7-ми е безработен“. 

1995 –  Радио „Вис виталис“ директно излъчи празничния първомайски концерт от залата на ДК „Арсенал“, организиран от КНСБ.

1996 – На пл. „Севтополис“ бе проведен митинг, организиран от КТ „Подкрепа“, под надслов „Искаме работа и спокоен живот сега“.

1996 – 1000 лв. и 50 кг. медни отпадъци събраха казанлъчани за изработване на барелеф на цар Борис Трети пред хотел „Тримонциум“ в Пловдив. Инициативата бе свързана с предстоящото посещение на Симеон Сакскобургготски в България.

1998 – „На 43-я си конгрес БСП няма да стане съвременна модерно мислеща лява партия“, – прогнозира в интервю за радио „Вис виталис“ депутатът от Казанлък Иван Иванов. Той каза още: „Най-същественото за БСП не е лидерът й, а какви цели преследва и как трябва да ги реши“. 

1999 – В Казанлък бе проведена конференция с международно участие по проблемите на детската девиантност.

1999 – Илиян Дончев – президент на местната структура на Ротари, в интервю запозна слушателите с ротарианското движение, в което в света членуваха над 1 млн. 200 хил. души и с работата на Ротари-клуб – Казанлък, създаден през 1996 г. „Ротари не е благотворителна организация, тя посочва пътищата за постигне на човешкото развитие“, – поясни Дончев. 

2000 – В програмата на радиото бе въведена рубриката „Гражданите питат“  – за въпроси и отговори на слушателски въпроси от различни сфери. Най-често въпросите на гражданите бяха свързани с инфраструктурата и дейността на местната изпълнителна власт. 

2001 – В жива линия със слушателите водещият на сутрешния блок Георги Манев попита: „Мит ли е трудолюбието на българите?“. Болшинството от отговорите на казанлъчани бяха, че българинът е трудолюбив, но започва да става мързелив, защото трудът му не се заплаща адекватно.

2002  – 20 фермери от Казанлък и региона се включиха в националния протест на млекопроизводителите срещу ниските изкупни цени на млякото пред Министерството на земеделието и горите. В протеста участваха над 2000 фермери от страната.

2006 – Пет награди завоюваха солистите на вокална група „Искрица“ с ръководител Стефка Денева на Националния конкурс за изпълнение на детска песен „Сладкопойна чучулига“ в Бургас. Голямата награда на конкурса бе присъдена на Надежда Димитрова.

2008 – На стадион „Севтополис 2” бе проведен двудневен открит турнир по стрелба с лък, организиран от казанлъшкия клуб „Херос” с председател Йордан Георгиев и Българската федерация по стрелба с лък. За първи път Казанлък бе домакин на такова състезание. За турнира пристигнаха 30 състезатели, представители на 7 действащи спортни клуба.

2009 – Местният парламент отказа да отдели град Шипка от община Казанлък в самостоятелна община. С писмо, в началото на април, кметът на  Шипка Стоян Иванов поиска провеждане на референдум за обособяването на гр. Шипка в нова самостоятелна община. Искането бе подписано от 779 граждани.

2011 – За първи път Казанлък бе домакин на Национална киноложка изложба на породата българско овчарско куче. Изложбата се проведе до Крънското ханче. Над 150 участници от цялата страна, заедно със своите любимци, се включиха в киноложкото състезание. Казанлъчани спечелиха 3 отличия – 2 втори места и едно първо в категорията двойка кучета.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram