В Мъглиж с предупреждение заради нашествие на „Боровата процесионка“

Във връзка с появата и разпространението на насекомния вредител „Борова процесионка“ по иглолистните видове на територията на Община Мъглиж от администрацията на кмета д-р Душо Гавазов излязоха с предупреждение към гражданите. Собствениците на имоти с иглолистни насаждания трябва да са бдителни за наличие на процесии и зимни гнезда на вредителя в населените места на общината. Единственият възможен начин за борба с него е механичното трениране чрез изрязване на къделите или поставяне на капани за улавяне на гъсениците.

Темата за нашествието на боровата процесионка по иглолистните дървета в Старозагорско бе обсъдена преди повече от седмица и на работна среща, свикана по инициатива на областния управител Иван Чолаков. На нея присъстваха зам. областният управител Петър Бояджиев, зам.-директорът на Лесозащитна станция-Пловдив, Румен Начев, директори на държавни горски стопанства от областта, представители на Югоизточно държавно предприятие-Сливен, на РИОСВ и РЗИ, на РС „Растителна защита“ и на общините. 

В последните 5 години над 31 000 дка иглолистни гори са третирани с препарати заради боровата процесионка. От тях две трети са били слабо нападнати, а 870 дка са били силно пострадали и обезлистени.

През тази зима разпространението на вредителя се е засилило заради топлото време, което забавя зимуването на гъсениците и поради факта, че ареалът на процесионката продължава да се разширява. Горските стопанства имат готовност да продължат да водят борбата с молеца, но в момента въздушно пръскане на зесегнатите площи не е възможно. Третирането трябва да се извършва в края на август и през септември, когато току-що излюпените гъсеници са в максимално количество. 

От Югоизточното държавно предприятие увериха, че наблюдават ситуацията и за тази година ще бъдат предвидени необходимите средства за третиране на пострадалите борови насаждения с разрешените по закон биологични препарати.

Проблемът с боровата процесионка съществува в България още от 60-те години на миналия век. Вредителят не унищожава боровите дървета, но е опасен, защото може да предизвика алергични реакции у хората или животните. В Лесозащитна станция-Пловдив са постъпили сигнали за засегнати общо около 93 000 дка борова гора. Освен в Старозагорско, най-много пострадали дървета има в Смолянско и Карджалийско.  

Участниците в срещата при областния управител се обединиха около становището, че на този етап и в този сезон единственият възможен начин за борба с вредителя е механичното третиране чрез изрязване на къделите или поставяне на капани за улавяне на гъсениците, където е възможно. Експертите предложиха също в парковете с борови гори да бъдат поставени информационни табели за боровата процесионка и за евентуалните алергични реакции при хора и животни, които тя може да предизвика.   

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *