В Казанлък нов национален рекорд на щурмова стълба – видео

От 15.06.22г. до 17.06.22 г в град Казанлък се провежда третото издание на турнира по пожаро-приложен спорт за Купа “СЕВТОПОЛИС”. Участват седем отбора – от София, Варна, Плевен, Враца, Кърджали, Стара Загора и Факултет ПБЗН при Академията на МВР. По време на състезанието ще се проведат и четирите състезателни дисциплини от пожаро-приложния спорт.

На откриването на състезанието присъстваха ветерани от националния отбор по пожаро-приложен спорт на България, които са жънели успехи на международните форуми през 80-те години.

В първия ден от надпреварата се проведе най-атрактивната дисциплина – “Изкачване с щурмова стълба до 4-тия етаж на учебна кула”. Домакините от РСПБЗН – Казанлък бяха подготвили отлични условия за състезателите, което, заедно с благоприятния климат, допринесе за постигането на високи резултати в дисциплината.

Кулминацията беше вторият опит на състезателя Георги Георгиев от Стара Загора, който с лекота успя да премине дистанцията и пред удивените погледи на всички на терена подобри националния рекорд в тази дисциплина с цели 25 стотни, постигайки резултат от 14.22 сек. Предишното най-добро постижение на България в тази дисциплина от 14.47 сек също принадлежи на Георги и бе постигнато от него през 2018 г. на Световния Шампионат по пожаро-приложен спорт в Банска Бистрица, Словакия.

Според регламента за провеждане на турнира, най-добрите осем състезатели премериха сили в четвъртфинални серии, последвани от два полуфинала и финал. След пресявката на директната елиминация, място във финалната серия намериха състезателите от Стара Загора Деньо Денев и Росен Маринов. На финала Деньо не допусна грешка и спечели с резултат от 15.71 сек, който бе предшестван от стабилна серия от постижения в рамките на 15 сек (15.56 на полуфинала, 15.51 на четвъртфинала, 15.85 на сериите).

firesportbg.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram